Често задавани въпроси

Иберогаст обединява силата на екстрактите от 9 лечебни растения. За ефективно, клинично доказано облекчаване на множество симптоми, препоръчано от експертите.

Questions about stomach issues
 • Течните форми, като тази на Иберогаст, имат някои предимства пред таблетките:

  ● Дозите при възрастни и деца се различават, затова течните разтвори улесняват в голяма степен предписването на правилната доза на правилния пациент.
  ● Децата и възрастните хора често предпочитат да приемат течности. За някои хора преглъщането на таблетки е трудно или неприятно.
  ● Течните форми са абсорбират в тялото по-бързо и по-лесно от таблетките. Течната форма на Иберогаст е от особено значение – тя осигурява неговото бързо действие.

 • Разпадането и разтварянето на таблетките, преди техните активни съставки да започнат да действат, отнема време. Деветте лечебни растения в Иберогаст са вече разтворени в течна форма, което означава, че тялото може да ги абсорбира веднага.

  Деветте лечебни растения, съдържащи се в Иберогаст, действат както поотделно, така и заедно върху множество симптоми едновременно. По този начин Иберогаст осигурява бързо и ефективно облекчаване на редица храносмилателни оплаквания като спазми, болка, усещане за пълен стомах, гадене, подуване на корема и газове.

 • Иберогаст има билков вкус. За някои хора той е леко горчив. Този вкус се дължи на екстрактите от деветте лечебни растения, които правят Иберогаст толкова ефективен. Това са горчив иберис, корен от Ангелика (лечебна пищялка), цвят от лайка, плодове от ким, плодове от бял трън, листа от маточина, листа от лютива мента, стрък от змийско мляко и сладък корен.

  Може би ще разпознаете някои от тези съставки по техния отличителен вкус – например лайката. Някои други лечебни растения в Иберогаст имат леко горчив вкус, тъй като съдържат естествени горчиви вещества, които стимулират храносмилането и облекчават храносмилателните смущения. И все пак, вкусът е индивидуален. Различните хора усещат и предпочитат различни вкусове.

 • Някои от лечебните растения в Иберогаст имат леко горчив вкус, като Iberis amara, познат също като горчив иберис. Първата част от наименованието на Иберогаст е свързана с тази билка. Вашият стомах ще ви бъде благодарен за бързото, ефективно и естествено облекчаване на храносмилателните смущения, което осигурява Иберогаст.

  Ако не харесвате горчивия вкус, преди приемане можете да разтворите Иберогаст в подсладен чай или сладък сок.

 • Иберогаст може да бъде приеман толкова дълго, колкото е необходимо, в зависимост от тежестта и продължителността на симптомите. Ако не сте сигурни, дали трябва да приемате Иберогаст продължително време, обърнете се за съвет към Вашия лекар или фармацевт.

  Иберогаст може да бъде приеман при тежки или „остри“ симптоми до изчезване или значително облекчаване на симптомите след което да бъде спрян. Консултирайте се с Вашия лекар, ако не чувствате никакво облекчаване на острите симптоми след три дни редовен прием Иберогаст.

  Функционалната диспепсия и синдромът на раздразненото черво са хронични състояния, които обикновено изискват дълготрайно лечение. Няма принципно ограничение на продължителността на употреба на Иберогаст за контролиране и надеждно облекчаване на свързаните с тях храносмилателни симптоми.

 • Да, ако желаете. Много хора разреждат Иберогаст в топла или студена вода или сок. Можете също да го разредите в билкови или плодови чайове. Уверете се, че температурата на течността не надвишава 25°C.

  Не разреждайте Иберогаст в сок от грейпфрут или алкохолни напитки, тъй като те могат да намалят неговата ефективност.

 • В проучвания с повишен прием на Иберогаст не са установени токсичени ефекти при високи дози и няма съобщения за отрицателни последствия при случайно предозиране на Иберогаст.

  Ако приемете по-голямо от препоръчваното количество Иберогаст, на следващия прием вземете препоръчваната доза. Запознайте се с листовката за пациента, за да разберете коя е препоръчаната за Вас доза.

  Обърнете се за съвет към Вашия лекар, ако редовно приемате по-голямо от препоръчваното количество Иберогаст или не сте сигурни какво количество трябва да приемате.

 • Не. Натоварваща доза е прилагане на по-голямо количество лекарство при първия прием. Това не е необходимо при Иберогаст.

  Възрастните пациенти с тежки храносмилателни смущения трябва да приемат 20 капки Иберогаст три пъти дневно за облекчаване на симптоми, включващи коремни болки, усещане за пълен стомах, подуване на корема, газове и гадене. Това е достатъчно за постигане на бързо и ефективно облекчаване на симптомите, затова не е необходимо да започвате с натоварваща доза.

 • Иберогаст има много добра поносимост. Показан е за употреба при деца на възраст над 3 години.  
  Иберогаст може да бъде особено подходящо и ефективно лечение за деца страдащи от храносмилателни смущения, тъй като децата обикновено предпочитат течни форми пред поглъщането на таблетки.

 • Хормоналните промени, настъпващи по време на бременност, могат да причинят нарушения на стомаха и стомашно-чревния тракт. Досегашните данни не са показали неблагоприятно при употребата на Иберогаст по време на бременност и кърмене. Въпреки това ако сте бременна или кърмите, посъветвайте се с Вашия лекар преди да започнете да приемате Иберогаст.

 • След отваряне на бутилката, Иберогаст остава „стабилен“до 8 седмици. Не използвайте Иберогаст след изтичане на 8 седмици, тъй като може да бъде по-слабо ефективен. Причината за това е, че посочените върху опаковката количества на деветте лечебни билки в Иберогаст са гарантирани в срок до 8 седмици след отваряне на бутилката.

  8 седмици е числото, което трябва да помните. Стабилността на Иберогаст не се влияе от размера на опаковката или бутилката.

 • Не трябва да използвате Иберогаст след изтичане на 8 седмици от отваряне на бутилката. След този срок той може вече да не е „стабилен“ и може да може да бъде по-слабо ефективен.  

  Причината за това е, че посочените върху опаковката количества на деветте лечебни билки в Иберогаст са гарантирани в срок до 8 седмици след отваряне на бутилката.

 • Алкохолът е необходима съставка в течни растителни лекарства като Иберогаст, тъй като той спомага за извличането на ценните билкови съставки. Алкохолът в Иберогаст действа като „разтворител“, запазващ екстрактите от деветте лечебни билки, които правят Иберогаст толкова ефективен.

  Съдържанието на алкохол в Иберогаст (обемна концентрация 31%) може на пръв поглед да изглежда високо, но единична доза за възрастни от 20 капки съдържа само 0.24 g алкохол. За сравнение, много от ежедневно приеманите храни и напитки съдържат по-голямо количество алкохол. Чаша ябълков сок съдържа 0.3-0.7 g алкохол, а филия ръжен хляб − 0.3-0.4g.

 • В производството на Иберогаст Байер следва същите високи стандарти, валидни за всички лекарствени продукти на фирмата. Иберогаст се произвежда посредством патентован производствен процес и отговаря на стандартите за добра производствена практика (GMP), като всички лекарствени продукти, но не и всички растителни продукти.

  Иберогаст се произвежда в съответствие с най-високите стандарти за лекарствени продукти, при специфицирано отглеждане и обработка на растителния материал. С цел гарантиране на ефективността, в производството на фармацевтични продукти от растителен произход е важно да бъдат използвани високотехнологични методи за извличане и пречистване, наред с изпитани и тествани процедури за добив на суровината. Високата степен на стандартизация в производството на Иберогаст го прави съвременно лекарствено средство с комплексно действие.