Производството на Иберогаст®

3-ма учени, мъже, които разговарят за съставките на „Иберогаст“, докато гледат изображение на растения на екран.

Здраве от билките – в миналото и днес

Билковата медицина е една от най-старите форми на медицинско лечение, известна на човека и е била добре утвърдена в древния свят. Например, Омир описва легендарните лечебни изкуства на египтяните, които използват билкова медицина. Монашеската медицина, базирана на лечебни билки, е процъфтявала през Средновековието. Монасите са записвали подробности за лечебните билки в своите писания, които са се превърнали в основа за съвременна фитотерапия. От тези древни начала билковите лекарствени продукти са се превърнали в неотменна част от медицинската наука.

Днес обаче опитът, предаден през вековете вече не се счита за достатъчно доказателство. Световната здравна организация се застъпва за безопасни и ефективни лекарствени продукти и е установила световни стандарти за билковите лекарствени продукти и терапии. Както всички лекарства за хуманна употреба, и билковите лекарствени продукти трябва да бъдат доказани като терапевтично ефективни и безопасни, с добро съотношение между полза и риск. Освен това, внимателно наблюдаваният, безупречен производствен процес е решаващият фактор за възпроизводимост на продукта.

Лекарства на растителна основа и производствените изисквания за тях

Производството на лекарства на растителна основа е сложно, тъй като растенията са естествени живи организми и не могат да бъдат стерилизирани. Растенията се нуждаят от определени хранителни вещества и точно необходимото количество вода и светлина, за да цъфтят. Те често произвеждат най-желаните полезни вещества само в определени точки от жизнения си цикъл, като така възниква необходимост от експертни знания за точния момент на прибиране на реколтата. Екстракцията трябва да следва стандартизиран процес, за да доведе до възпроизводим екстракт. И за да станат нещата още по-сложни, всяко растение има своето индивидуално количество вещества, което до голяма степен зависи от това къде расте растението, условията на растеж на това място (почва, климат и др.) и колко добре се обработва растението след събирането му.

Например главната и уникална съставка на Иберогаст® е горчивият иберис (Iberis amara). За производството му годишно се обработват около 40,000 килограма от лечебното растение. „Байер“ отглежда растението на площ почти колкото десет футболни игрища (седем хектара). Точното време на събиране на реколтата се определя по време на периода на цъфтеж през юни и юли: когато настъпи правилният момент, узрелите растения се берат през няколко седмици. В допълнение към горчивия иберис, Иберогаст® съдържа редица лечебни билки, които трябва да бъдат изсушени внимателно, преди да бъдат извлечени и комбинирани с останалите съставки. Този процес също изисква изключително висока степен на специфични знания и експертиза.

Трима учени, носещи защитни очила, разговарят за билките, които държат.

Производство на сметана

От полето до бутилката, „Байер“ контролира отблизо строгите стандартизирани производствени процеси и поддържа стриктните производствени стандарти.

Растенията на Иберогаст® се отглеждат и берат съгласно така наречената „добра земеделска практика“ (GAP), което означава, че условията за отглеждане са стандартизирани и контролирани. „Байер“ контролира и събирането на реколтата и всяка лечебна билка се проверява внимателно, преди да бъде обработена, за да се гарантира най-високо качество и да се предотврати евентуално замърсяване. Всички отделни лечебни растителни екстракти са добити чрез прилагане на оптимизирани и постоянно усъвършенствани методи, те са щателно тествани и смесени в точно определен ред с контролирано съотношение на пропорциите. Качеството се проверява на всяка стъпка по време на многостепенния производствен процес. Този стандартизиран растителен фармацевтичен продукт се пуска в продажба на дребно само след одобрение на качеството, за да се гарантира, че Иберогаст® съдържа едно и също количество и състав на ефективни вещества по всяко време.

След като са спазени производствените и всички стандарти за контрол на качеството, лекарството се бутилира, запечатва и опакова от съвременна производствена линия. От отглеждането до опаковането, Вашата бутилка Иберогаст® преминава около 50 различни проверки за качество, така че да Ви донесе силно и бързо облекчение на множество храносмилателни симптоми.

Резултатът? Иберогаст® е ефективен, висококачествен продукт, който се използва от приблизително 52 милиона души в 30 страни по света. Той отговаря на най-високите изисквания за качество и стандарти за токсикологична безопасност и е едно от най-изследваните OTC билкови лекарства с доказана ефикасност.

Инвестираме в устойчивост

„Байер“ следва най-високите стандарти и е отдадена на устойчивостта. Тя добива качествени лечебни растения и произвежда екстрактите с грижа. Деветте лечебни растения, използвани в Иберогаст® се събират внимателно и отговорно от различни места по света.

Бутилка „Иберогаст“ върху мъх, с опаковка до нея, заобиколени от гора.

Иберогаст®

Стомашно-чревните разстройства обикновено са не само изключително неприятни и свързани с множество оплаквания, но и често правят нормалното ежедневие дори по-трудно. Затова е добре, че има Иберогаст®. Комбинацията от девет лечебни растения е насочена едновременно към основните причини и към дразнещите симптоми.

Всичко за Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Вземете силата на природата у дома!

Можете да купите Иберогаст® без лекарско предписание от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020