Стомашна лигавица - Функция и лечение на гастрит

Стомашна лигавица - Нейната функция и какво да правите, когато е раздразнена?

Ако работи толкова добре, колкото трябва, ние изобщо не я усещаме. Тя просто и тихо върши своята работа. Само когато стомашната лигавица е раздразнена или атакувана, става забележима. И наистина: Тя причинява силна болка и много други, неприятни оплаквания. Тогава стомашната лигавица вече не е в състояние да изпълнява обичайните си задължения.

Какво прави стомашната лигавица?

Стомашната лигавица покрива напълно стомаха. В резултат на това тя в идеалния случай може да изпълни две важни задачи: Първо, тя е отговорна за производството на стомашен сок и всички негови компоненти. От друга страна, тя предпазва стомаха от агресивното действие на стомашната киселина чрез слузта, която произвежда.

Следователно стомашната лигавица е от съществено значение за храносмилането поради производството на киселина и по този начин - за доставката на енергия и хранителни вещества в цялото тяло.

Без правилното производство на слуз може да се получи стомашна болка или дори язви.

Стомашният сок, произведен от стомашната лигавица, предизвиква по-нататъшно разграждане на хранителната каша и убива патогените, които са навлезли в организма заедно с храната. За да направи това, стомашният сок трябва да има много ниско pH, което означава, че е изключително кисел - голямо натоварване за стомашната стена. Както вече споменахме, следователно стомашната слуз играе важна роля. Разстила се по стомашната лигавица като защитен слой, който предотвратява директния контакт със стомашната киселина.

Какво дразни стомашната лигавица?

Слузта, произведена от стомашната лигавица, не издържа на високо напрежение. Някои фактори могат да я атакуват толкова лошо, че производството на слуз може да бъде нарушено и стомашната киселина може директно да атакува стомашната лигавица. Това включва:

 • Инфекции с бактерията Helicobacter pylori
 • Стрес
 • Някои лекарства, например болкоуспокояващи
 • Прекомерна консумация на алкохол, никотин или кофеин
 • Люти подправки
 • Неправилна работа на имунната система
 • Много кисели храни

Резултатът е възпаление на стомашната лигавица (гастрит). Симптомите на остър гастрит обикновено се появяват много внезапно. Чрез съответните лечения - те включват например лекарства, които ограничават производството на стомашна киселина - обикновено са необходими само няколко дни, но понякога до няколко седмици, за да се облекчат симптомите.  Раздразнението на стомашната лигавица също може да стане хронично. Първоначалните етапи често протичат много незабележимо и болестта може да продължи няколко години, докато се появят последващи симптоми или резултати като анемия или дори язви.

Гастритът ограничава усвояването на витамин В12 в червата - и този витамин вече не може да изпълни своята важна роля за образуването на кръв.

Диагностициране на гастрит

За да се диагностицира със сигурност гастрит, е необходимо подробно интервю за снемане на анамнеза, в което пациентът да обясни симптомите си, да опише начина си на живот (тютюнопушене, алкохол, стрес) и да предостави информация за лекарствата, които приема. Следва физикален преглед. Ако горната част на корема боли по време на палпация, това е една от първите индикации за гастрит. Освен това лекарят ще извърши ултразвуково изследване (сонография) на горната част на корема, за да изключи други възможни причини. Този преглед е безболезнен и без облъчване.

Диагнозата може да бъде потвърдена само чрез гастроскопия, при която от стомашната лигавица се взема тъканна проба (биопсия) и се изследва за клетъчни промени и инфекции (особено за специфичната бактерия Helicobacter pylori).

Дори ако се подозира инфекция с Helicobacter pylori, трябва да се извърши гастроскопия с биопсия, за да се потвърди диагнозата. Дихателният тест, при който има голяма вероятност в издишания въздух да се открие патогена, обикновено се използва като контрол след лечение на инфекция с Helicobacter. За тази цел може да се използва и изследване на изпражненията. Гастрит тип B обаче, за съжаление, не може да бъде открит чрез теста.

Мъж, облечен в бяла тениска, виждащ се само от бедрата до раменете, страдащ от болка в стомаха.

Различни форми на гастрит

Най-често хората страдат от остър гастрит, който може да има множество различни причини, например:

 • Инфекция с бактерии, вируси или гъбички
 • Чести или високи дози лекарства, дразнещи стомаха
 • Прекомерна консумация на алкохол
 • Консумация на никотин
 • Интензивна консумация на дразнещи стомаха храни, например кафе или люти подправки
 • Лъчетерапия
 • Поглъщане на киселини или основи
 • Психологичен стрес
 • Физически стрес, например дълготрайно обдишване, циркулаторен шок, черепно-мозъчна травма, изгаряния
 • Състезателен спорт (Runner's Stomach)

Съществуват и няколко форми на хроничен гастрит. Гастрит тип А (автоимунен гастрит) е рядко наследствено автоимунно заболяване. От какво се получава тази рядка форма на гастрит все още не е известно. Учените подозират, че имунната система не функционира правилно и атакува собствената стомашна лигавица на тялото, като постепенно я унищожава.

Тип В (бактериален) е много по-често срещан от тип А: Този вид гастрит се причинява от инфекция с бактерията Helicobacter pylori. Бактерията се разпространява чрез разпространяване на инфекцията, което означава от човек на човек, например при ръкостискане или предаване на замърсени предмети. Други бактерии също могат да причинят гастрит тип В, ​​но често случаят не е такъв. Гастрит тип В обикновено засяга областта около края на стомаха, антрума, и затова се нарича също антрален гастрит.

Гастрит тип С, известен също като химически индуциран гастрит, се среща при хора, които често поглъщат дразнещи стомаха вещества. Определени лекарства против болка или ревматизъм могат да причинят дългосрочно увреждане на стомаха. Те включват ибупрофен, ацетилсалицилова киселина и диклофенак. Тези, които приемат редовно такива лекарства, трябва да обръщат голямо внимание на листовката или по-добре да се консултират с лекар. Той често може да предпише паралелна терапия за защита на стомашната лигавица.

В допълнение към тези три форми на гастрит има и други редки прояви като Болест на Menetrie. Това е стомашно заболяване, което се свързва с уголемяване на лигавичните гънки на стомаха и поради това се нарича също Гигантски хипертрофичен гастрит. Точната причина все още не е известна.

Доста рядко срещаният гастрит тип D също има различни задействащи механизми, например хронични възпалителни стомашно-чревни заболявания като болест на Крон, известен още като гастрит на Крон.

Гастрит - симптоми и лечение

Тези, които страдат от гастрит, имат много неприятни симптоми. Симптомите, които могат да възникнат при гастрит, включват:

 • Силна болка в стомаха
 • Гадене
 • Повръщане
 • Чувствителност към натиск в стомаха
 • Метеоризъм
 • Кисело оригване

Ако тези симптоми се появят в комбинация или продължават в продължение на няколко седмици, не трябва да се колебаете и да посетите Вашия лекар. Той може да Ви прегледа отблизо и правилно да класифицира и лекува Вашите симптоми. Подходящото лекарствено лечение е особено важно в случай на гастрит - дългосрочните последици не трябва да се подценяват. Тежко протичане на гастрит може да бъде придружено от опасно кървене или да предизвика развитието на стомашна язва. В най-лошия случай гастритът причинява развитието на стомашен рак.

Лечението цели подобряване на възпалението и облекчаване на свързаните симптоми. За неутрализиране на дразнещата киселинност или за забавяне на производството ѝ се използват подходящи лекарства.

Особено се препоръчват онези препарати, които могат да се насочат едновременно към редица симптоми. Иберогаст® прави точно това на фона на функционални стомашно-чревни нарушения и защитава стомашната лигавица благодарение на уникалната си рецептура от девет лечебни билки. Оплаквания и симптоми като гадене и болки в стомаха (в контекста на функционални и свързани с перисталтиката стомашно-чревни нарушения), които могат да бъдат свързани и с раздразнена стомашна лигавица, могат да бъдат ефективно облекчени по този начин.

 

Колко дълго продължава лечението на най-често срещания гастрит?

Острият гастрит обикновено отшумява самостоятелно след няколко дни, ако почивате и ядете храна, подходяща за стомаха, на малки порции. Също така избягвайте възможни задействащи механизми, като кафе, никотин, алкохол и други стомашни дразнители. Можете да подпомогнете по-бързото възстановяване чрез билкови лекарства като Иберогаст®. Както споменахме по-горе, трябва да се консултирате с лекар, ако изпитвате силна болка и/или ако симптомите продължават по-дълго време.

Как да подпомогнете лечението на гастрит?

Гастритът е състояние, при което стомашната лигавица се възпалява и уврежда. Следователно дразнещите храни могат да бъдат проблемни и да засилят симптомите. Докато възпалението не се повлияе благоприятно, можете да опитате следното:

 • Яжте бавно
 • Дъвчете добре
 • Избягвайте храна, която е твърде гореща или прекалено студена
 • Избягвайте ястия, които са твърде сладки, прекалено пикантни или твърде солени
 • Препоръчителни са 5 малки хранения

Ако имате гастрит, се препоръчва да приемате лесно смилаема храна. Опитайте се да избегнете следното:

 • мазни млечни продукти (като сирене или сметана)
 • тлъсти, пушени и пържени меса, както и панирани меса, гъша, патешка и мазна пилешка кожа
 • Мазна риба (змиорка, скумрия) и всички пушени, мариновани, в масло или във всяка друга марина със средно пикантни/богати на мазнини риби или консерви
 • мазни сосове като сос холандез, беарнез или майонеза
 • пържени храни (като пържени картофи или крокети)
 • сладкиши и торти
 • пресен хляб и груб пълнозърнест хляб (по-добре: най-малко 1 ден втасвал ситно смлян пълнозърнест хляб)
 • Пресни зеленчуци, които могат да причинят метеоризъм (например зеле, лук или варива )

Също така избягвайте стимуланти като:

 • кафе и черен чай
 • алкохол
 • никотин

Хранителното поведение при гастрит се различава само малко от това при диария и други заболявания на храносмилателния тракт. През това време се препоръчва да се яде питателна, лесно смилаема храна, която не дразни ненужно допълнително засегнатата стомашна лигавица. Особено подходящи са ориз, картофи или картофено пюре, за предпочитане неовкусени и несолени зеленчуци и подобни храни, които съдържат лесно смилаеми хранителни вещества и не претоварват стомашната лигавица с подправки. Лесно смилаемите зеленчуци са, освен другите, на пара:

 • копър
 • моркови
 • алабаш
 • зелен грах
 • тиквичка
 • домати

Стомашна болка

Независимо дали от стрес, неправилна диета или основно състояние - причините за стомашните болки или стомашно-чревните спазми могат да бъдат много различни. Разберете как се развиват симптомите и какви мерки и лекарства могат да помогнат при стомашно-чревни болки.

Всичко относно Иберогаст®

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да вземете Иберогаст® без рецепта от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020