Доверете се на вашия стомах и черва: внимателен преглед на храносмилателните симптоми.

Жена, облечена в жълт пуловер, страдаща от оригване.

Оригване

Тихото изпускане от време на време на малко въздух, който е погълнат с храна или напитки, е нормално. Ако се случва често обаче, придружено е от други оплаквания или мирише неприятно, трябва да обърнете внимание. Ще Ви покажем вероятните причини и как да си върнете контрола над симптомите отново.

Жена седи на диван и гледа през прозерец.

Нарушения в храносмилането (Малдигестия)

Приятно разделение на труда: наслаждаваме се на храната и тялото ни просто си взима необходимите хранителни елементи от нея. При малдигестия този естествен процес е нарушен, защото храната не се разгражда правилно на своите компоненти или тялото проявява алергична реакция. Понякога това остава незабелязано, а понякога пациентите страдат от неприятни симптоми, които не могат да се идентифицират лесно. Тук ще разберете как да разпознавате хранителната непоносимост, какво представлява и какви са наличните лечения.

Жена, облечена в червена блуза, вечеря с приятел в ресторант с непринудена обстановка

Стомашно разстройство

Както се казва, ако храносмилането работи, всичко друго ще бъде наред. Разбираме колко вярно е това, когато стомахът и червата се бунтуват. Симптомите са толкова различни, колкото и възможните причини. Придружете ни в търсенето на причините, тъй като невинаги те са стрес или хранителен режим.

Човек, страдащ от киселини след ядене на портокал.

Стомашни киселини

Парещото усещане в гърлото Ви е нещо, което искате да подтиснете много бързо. Ще Ви представим най-честите причини и добри стратегии за избягване, както и ще изброим някои домашни средства.

Мъж със синя  блуза, който лежи на диван, страдащ от подуване.

Подуване

Подуването може да бъде дразнещо, но е по-скоро безобиден симптом, като в никакъв случай не трябва да го отхвърляте като резултат от фаст фууд, прекомерно дъвкане, дъвчене на дъвка или тютюнопушене. Важно е да откриете причините, особено ако е придружено от други оплаквания и утежнява всекидневния живот.

Жена с червена коса седи на диван и гледа наляво.

Гадене

Най-простата причина за гадене и повръщане е поглъщането на нещо развалено. Това непреодолимо чувство ни помага бързо да изхвърлим потенциално опасната субстанция навън. За съжаление, това невинаги е лесно. Упоритото и често гадене изисква внимание. Чести причини и начини за лечение могат да бъдат открити тук.

Жена, чиито деца играят на заден план, страда от метеоризъм.

Метеоризъм

Тук не става въпрос за изпускане на въздух от време на време. Хората, които страдат от метеоризъм, се борят с повече от 24 изпускания на газ на ден. Освен хранителните навици и начина на живот, други фактори като хранителна непоносимост, състава на чревната флора и много други, трябва да се вземат предвид.

Тъмнокоса жена, седнала отстрани на леглото, страдаща от налягане в стомаха.

Налягане в стомаха

Това е дразнещо усещане, което не може да се опише лесно. Обикновено се появява след прекомерно хранене. В някои случаи обаче може също да индикира скрито заболяване като гастрит или разстройства като функционална диспепсия (раздразнен стомах). Както с много двусмислени симптоми, важно е те да бъдат проследени отблизо.

Мъж, обърнат вдясно, страдащ от болка в стомаха.

Стомашни болки

Чувствителни нервни клетки в гастроинтестиналния тракт или скрито заболяване? Появяват се като симптом на диспепсия, но има много други вероятни причини за стомашните болки. Ще стигнем до дъното на проблема и ще Ви покажем какво да направите.

Жена, страдаща от стомашни болки.

Раздразнен стомах

Раздразненият стомах е функционално стомашно-чревно разстройство наречено още функционална диспепсия. Както при функционалните разстройства, няма една единствена естествена причина, но симптомите могат да бъдат тежки. Много пациенти страдат от усещане за засищане твърде рано, усещане за пълнота и коремни болки. Тук можете да научите откъде произлиза раздразненият стомах и какво можете да направите за това.

Жена, която се храни с децата си в градината.

СРЧ

Коремни болки, подуване и променени чревни навици като запек или диария? Това са типични симптоми на синдром на раздразнените черва, функционално разстройство на стомашно-чревния тракт. Причината за СРЧ все още не е известна и за съжаление по тази причина няма терапия. Въпреки това може да се направят доста неща за облекчаване на симптомите.

Бутилка Иберогаст® на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да купите Иберогаст® без лекарско предписание от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020