Стомашно разстройство

Лошо храносмилане - какво ще стане, ако вечерята Ви е като камък в стомаха?

Почти всеки е трябвало да се бори срещу разстроен стомах от време на време: причинено от досадни симптоми, като болка в стомаха, придружено с усещането за пълнота или гадене и наистина разстройва рутината на ежедневието Ви. Но как възникват тези оплаквания? И по-важното е какво могат да направят засегнатите хора, за да предотвратят лошото храносмилане?

Какво означава лошо храносмилане?

Лошо храносмилане, диспепсия или както най-често е известно - разстроен стомах - може да се характеризира с болезнено или дори парещо усещане в горната част на корема, усещане за пълнота и чувство за бързо засищане. Това не е различно заболяване, а по-скоро редица симптоми, които често сочат към неправилни хранителни навици.

Симптомите могат да бъдат изпитвани и при съществуващо стомашно разстройство, като язва, гастрит или раздразнен стомах.

При разстроен стомах храносмилането може да бъде нарушено в краткосрочен план - и привлича вниманието към себе си чрез съответните симптоми. В допълнение към притъпеното усещане в корема, обикновено могат да се появят следните оплаквания:

 • подуване на корема,
 • парене в горната част на стомаха,
 • гадене и дори повръщане,
 • къркорещ корем,
 • стомашни спазми,
 • кисело оригване и
 • киселини в стомаха

Какво причинява разстроения стомах?

Задействащите механизми на лошото храносмилане могат да бъдат изключително разнообразни - в някои случаи няколко причини могат да се появят едновременно. Въпреки че вина за това може да има заболяване на храносмилателния тракт, най-често това е просто следствие от приемането на твърде много храна, прекалено бързо или състояние на стрес. Най-честите причини за разстроен стомах включват:

 • Хранене и диета: Развалени, непоносими или трудно смилаеми храни с високо съдържание на мазнини или захари могат да имат същия ефект: стомахът не е в състояние да подготви оптимално храната за храносмилането - и би искал да се освободи от разрушителните фактори възможно най-бързо. По същия начин играе роля лакомото хранене, комбинирано с недостатъчно дъвчене или приемане на големи хапки.
 • Стрес: стресът може да повлияе и на храносмилането. Хормоните на стреса могат да енергизират тялото, за да ограничат функциите на храносмилателната система: подвижността (перисталтиката) на стомаха може да намалее. В резултат на това всички основни състояния, които причиняват лошо храносмилане, могат да се влошат, особено ако добавите умора или нездравословен начин на живот.

Симптомите на някои разстройства могат да бъдат сбъркани с разстроен стомах, но всъщност са отражение на предшестващи състояния:

 • Гастрит: Ако страдате от гастрит - възпаление на стомашната лигавица, може да се окаже, че външни фактори като бактерии, стрес или дори прием на лекарства са причина за това стомахът Ви да не може да се защити достатъчно от собствените си храносмилателни сокове. Съдържащите се киселини могат директно да атакуват стомашната лигавица и по този начин са отговорни за Вашите симптоми, които биха могли да бъдат объркани с разстроен стомах.
 • Раздразнен стомах: Някои хора изпитват постоянни симптоми, без наличието на органично заболяване. Така нареченият раздразнен стомах или функционална диспепсия е функционално стомашно-чревно разстройство (ФСЧР), при което нормалните процеси в стомаха са нарушени - стомашните движения могат да загубят своя ритъм, стомашните нерви са свръхчувствителни и възприемчивостта към болка се увеличава. Симптомите, които водят до чувство, подобно на „разстроен стомах“, могат да бъдат предизвикани от диета, стрес, дори липса на сън.

Ето защо, за да елиминирате задействащия механизъм на Вашите лични, повтарящи се оплаквания, не трябва да се колебаете и, ако е необходимо, да се консултирате с лекар. Като опишете симптомите си възможно най-ясно и ги разгледате задълбочено, той може да Ви посъветва за подходящи препоръки за лечение.

Как да разгранича разстроен стомах и функционална диспепсия?

Тъй като симптомите на разстроения стомах и раздразнения стомах са доста сходни, важно е да направите разлика. Функционалната диспепсия е хронично функционално разстройство, продължаващо повече от седем дни в месеца през последните три месеца. Диагнозата може да бъде поставена само ако появата на каквито и да било симптоми е поне шест месеца в миналото. Най-типичните симптоми на раздразнен стомах включват чувство за бързо засищане или бързо усещане за пълнота при хранене; често срещано усещане за пълнота; досадни болки в горната част на корема и парене. Симптомите на функционална диспепсия могат постепенно да се влошават, да идват и да си отиват или да продължават известно време. Важно е да запомните, че функционалната диспепсия се проявява без доказателства за конкретно физическо заболяване. Също така няма връзка с телесните функции (напр. менструация, перисталтика на червата или храна), лекарства или токсини.

Както бе споменато по-горе, обикновен разстроен стомах често отминава за няколко часа, без да е необходима медицинска намеса. Но ако симптомите Ви се влошат или се появяват по-често, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Как да облекчим храносмилането?

Какво можете да направите срещу разстроения стомах, зависи главно от основната причина. Някои мерки обаче помагат във всеки случай за облекчаване на досадните симптоми:

 • Яжте правилно: Особено когато стомахът Ви е засегнат, препоръчително е не само да потърсите подходяща за стомаха диета, но и да адаптирате начина, по който се храните. Най-добре да се храните бавно на няколко малки хранения през целия ден, като същевременно обръщате внимание на дъвченето.
 • Загрейте се : Вие и стомахът Ви може да е по-лесно да се успокоите, докато уютната топлина Ви помага да се отпуснете. Например, използвайте бутилка с гореща вода или възглавничка с черешови костилки.
 • Запазете спокойствие: За да се възстановите от разстроен стомах, направете възможно това възстановяване. Като цяло, възбудата и стресът не са добри нито за Вашата психика, нито за храносмилането Ви - следователно е важно да поставите ясни граници на ежедневния стрес и да го правите редовно.

В допълнение, наред с другите средства, пероралната течност Иберогаст® е подходяща за облекчаване на свързани с перисталтиката симптоми на функционална диспепсия: Девет внимателно подбрани, ефективни лечебни растения - от горчив иберис до лайка - могат да помогнат за балансиране на движенията на стомаха, да успокоят нервите и да облекчат възпалението. И тъй като много хора страдат не само от индивидуални, но и от променящи се или комбинирани симптоми, билковите лекарства могат да бъдат добра алтернатива, тъй като комбинират множество естествени активни съставки. По този начин билките могат да лекуват по-широк диапазон от симптоми чрез комбинираните им съставки, отколкото химичните лекарства - които често разчитат само на един конкретен механизъм на действие. Този ефект на Иберогаст® се нарича още и многолицев принцип.

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

ВСИЧКО ОТНОСНО ИБЕРОГАСТ®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да купите Иберогаст® без лекарско предписание от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020