Здравословно хранене и хранене при храносмилателни проблеми

Семейство, което се наслаждава на храната си в светла стая.

Здравословно хранене - Какво влияе неблагоприятно на храносмилането и какво помага?

Страдате ли често от коремна болка и други проблеми с храносмилането след хранене? Това най-вероятно не е съвпадение: в много случаи неправилните или нездравословни диети могат да повлияят директно на храносмилателния тракт - и да предизвикат досадни симптоми. Това е изключително неприятно за засегнатите, но има шанс за възстановяване: Защото диетата може да повлияе благотворно. Но какво трябва да търсите в диетата си, за да предотвратите стомашно-чревни проблеми? Ще Ви обясним какво можете да ядете, за да избегнете стомашни болки и други стомашни проблеми и как да облекчите храносмилането си.

Защо може да изпитвате коремна болка след хранене

Малко след като се насладите на тази вкусна пица, се явява първият предвестник на неприятната болка в корема - много хора страдат от стомашно-чревни оплаквания заради диетата си. Защо така? Обяснението е просто: Погълнатата храна може да причини затруднения в стомаха и червата по две причини.

 • Храносмилателният тракт се опитва да се отърве от храни, към които е чувствителен възможно най-бързо. Стомашните нерви например реагират чувствително на развалени или несъвместими храни и транспортирането на храната може да бъде необичайно ускорено - което води до болки в корема и спазми след хранене, както и гадене и диария.
 • За разлика от тях, храната, която е трудно смилаема, като мазни храни, може да се усвоява само с големи усилия и затова обикновено прекарва повече време в стомаха и червата. По време на продължителните процеси на разграждане, наред с други неща, могат да се образуват големи количества газове - подуване на корема, коремна болка и усещане за пълнота, затрудняващи живота на засегнатите.

Произтичащите стомашни проблеми могат да възникнат самостоятелно или във връзка със съществуващи заболявания/нарушения в храносмилателния тракт. Съществуват заболявания с основна органична диагноза/нарушение и функционални стомашно-чревни разстройства (ФСЧР), при които не може да се диагностицира основна органична причина. Вашата диета обикновено може също да предизвика стомашно-чревни симптоми.

Жена подправя ястие, като поставя в него прясно нарязани зелени билки.

Стомашно-чревни заболявания

За разлика от функционалните нарушения на гастроинтестиналния тракт са тези, при които може да се диагностицира основно органично заболяване или нарушение, например:

 • Непоносимост към лактоза, глутен или фруктоза
 • Гастрит
 • Язви на стомаха
 • Инфекции на стомашно-чревния тракт
Мъж, облечен в бяла тениска, виждащ се само от бедрата до раменете, страдащ от болка в стомаха.

Функционалните стомашно-чревни разстройства (ФСЧР) включват:

При функционални стомашно-чревни разстройства (ФСЧР) не могат да бъдат намерени органични причини, които могат да са отговорни за симптомите на пациентите. Независимо от това, това са разстройства, които могат да бъдат много неприятни и могат сериозно да засегнат ежедневието, например:

 • Раздразнен стомах/функционална диспепсия (ФД) - Поредица от оплаквания, касаещи областта на горната част на корема. Съществуват множество основни причини, които тепърва ще се изясняват напълно. Функционалната диспепсия често се появява в комбинация с други храносмилателни разстройства като СРЧ. Типичните симптоми включват усещането за пълнота, чувство за бързо засищане и болка в горната част на корема.

 • - Синдром на раздразнените черва (СРЧ - Оплакванията често засягат долния стомашно-чревен тракт. Честите оплаквания включват коремна болка, подуване на корема и абдоминална дистензия, диария и/или запек. Предполага се, че причините са нарушени движения на чревната мускулатура и свръхчувствителност на чревните нерви.

  Следните симптоми могат допълнително да характеризират гореспоменатите нарушения:

 • Абдоминални спазми Спазматична или коликоподобна болка в стомаха без определена локализация

 • Гадене - Необходимост от повръщане, но без всъщност да се изхвърля съдържанието на стомаха

 • Стомашна болкаБолката обикновено се локализира в лявата страна на торса, приблизително под диафрагмата.

 • Коремна болкаБолка, разположена под гръдната кост

 • Подуване на корема - Усещането е подобно на това на преяждането с храна, но без връзка с предварително приемане на храна

 • Интра-абдоминалното наляганеВ зависимост от това колко чувствителни са стомашните нерви, може да се усеща като силно чувство за пълнота или може да бъде свързано със силна болка

Хранителните навици могат да предизвикат симптоми на функционални нарушения и корекцията на диетата може да помогне за облекчаване на симптоми като коремна болка, за да облекчи засегнатите пациенти.

Освен това, здравословната, балансирана диета може да Ви поддържа здрави като цяло.

Какво да се яде в случаи на коремна болка?

Различните храни и ястия могат да предизвикат стомашно-чревни симптоми и следователно трябва да се избягват. Освен това можете да опитате да достигнете до лек хранителен режим и повече хранения с малко количество, отколкото няколко големи и да видите как реагират червата Ви . Трябва да се консултирате с Вашия лекар за всякакви промени в диетата Ви.

Подходящите за стомаха зеленчуци са например моркови, тиква, броколи или грах. Също така, узрелите плодове като ябълка или банан обикновено се понасят добре. Храносмилателни симптоми като болки в корема могат да бъдат предизвикани от храни с високо съдържание на мазнини и сладки храни, храни, предизвикващи газове (като лук или зеле) и стимуланти като алкохол и никотин.

Умерените методи за готвене като печене и задушаване не само помагат за запазването на колкото се може повече хранителни вещества, но и облекчават работата на стомаха и червата. Освен това отделете време за самото хранене и дъвчене бавно, за да облекчите работата на стомаха.

За да се справите правилно с повтарящите се стомашно-чревни оплаквания, понякога се налага допълнително да разчитате на помощта на добре поносими лекарствени продукти. Благодарение на своята комбинация от девет лечебни растения, Иберогаст® може да успокои чувствителните нерви, да нормализира движенията на стомашно-чревния тракт и да намали болката и възпалението.

Млада жена с дълга тъмна коса избира от разноцветни чушки на уличния пазар.

Защо здравословното хранене е важно за храносмилателното благосъстояние и кои храни са добри?

Здравето ни се влияе значително от начина, по който живеем. Здравословният начин на живот, физическата активност и здравословната диета имат положителен ефект върху здравето ни и помагат за предотвратяването на заболявания. Балансираната диета е Вашата отправна точка към редовното храносмилане. Десерти, бяло брашно, мазни колбаси и пържени закуски - хората често ядат всичко друго, освен здравословна храна. Например, ако храната ни е с ниско съдържание на фибри, това може да причини запек. Обикновено забелязваме значението на доброто храносмилане само когато червата започнат да се оплакват.

 

Какво представлява здравословната за червата диета?

Бактериите в червата са важни за здравето ни. Има храни, които могат да благоприятстват чревната флора, и храни, които не допринасят с нищо или дори могат да бъдат вредни.

Следните хранителни вещества могат да поддържат чревната Ви флора:

Диетични фибри

Диетичните фибри се разделят на водоразтворими и неразтворими форми. Разтворимата форма на хранителни фибри се намира предимно в бобовите растения като боб, грах или соя, в плодове като кайсии, къпини и сини сливи, зеленчуци, овесени трици и ечемик. Неразтворимата форма на диетичните фибри се намира предимно в пълнозърнестите продукти, зеленчуци като моркови и домати, плодове като ябълки и банани, ядки и семена. Неразтворимите диетични фибри не се разтварят във вода.

Препоръчва се здравословна смес от двете, тъй като те служат като "храна " на чревните бактерии и по този начин ги поддържат.

Пребиотиците

Пребиотиците са вид фибри - несмилаеми, въглехидратни хранителни компоненти. Те служат за храна на чревните бактерии и по този начин спомагат за поддържането на здрава чревна флора. Добрите източници на пребиотични храни са например сурова цикория, артишок, банани и храни, богати на фибри, като ръж.

Пробиотиците

За разлика от пребиотиците, пробиотиците са живи микроорганизми. Те помагат за обработката на храната в червата Ви. При експериментални проучвания някои пробиотици показват потенциал за регулиране на усещането за болка в чревните нерви на пациенти със СРЧ.

Изследователите все още се опитват да установят кое е най-доброто за определени здравословни проблеми, но първите резултати са обещаващи: „Лактобацилус“, който се намира в киселото мляко и други ферментирали храни, може да помогне при диария - и „Бифидобактерия“, намираща се в млечните продукти, може да помогне за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва (СРЧ) и някои други състояния.

Храни, с които трябва да внимавате

От друга страна, има храни, които не е задължително да навредят на чревната флора, но и не я подпомагат. Като цяло трябва да ограничите приема на храни, съдържащи следните хранителни вещества:

Храни с възможно неблагоприятно въздействие върху червата

Това са “удобните” храни, закуски, сушени и пушени меса. Солите, използвани в тези преработени храни, могат да раздразнят чревната лигавица.

FODMAP

FODMAP са захари с къса верига, които се абсорбират слабо в тънките черва, но могат бързо да ферментират от чревния микробиом. Тъй като тези въглехидрати задържат повече вода в червата, хората със СРЧ могат да получат повече газове, подуване на корема и диария след консумацията им. Ако страдате от раздразнени черва, може да обсъдите краткосрочна диета с ниско съдържание на FODMAP с Вашия лекар.

Храни с недобра репутация

Лоши мазнини

Това са наситени мастни киселини, които се намират например в маслото, мазнината за пържене, свинската мас или кокосовото масло. Съществува причинно-следствена връзка между увеличения прием на мазнини и сърдечните проблеми.

Бяло брашно

Често се срещат в любимите ни десерти като торти, сладкиши, кроасани и бял хляб. Тези храни често са с ниско съдържание на диетични фибри, които поддържат нашите бактерии в червата.

Полу-фабрикати

По принцип преработената храна често съдържа твърди мазнини, скрита захар и много добавки, които могат да поставят под напрежение червата и имунната система.

Разнообразие от сладкиши и бисквитки: понички, шоколад, маршмелоу, макарони, поставени върху бяла, наподобяваща камъ маса.

Здравословно хранене? Ако ни кара да се чувстваме добре, значи е вкусно!

Здравословното и полезното за храносмилането хранене не изключва вкусните ястия. Докато се поддържа балансирана и добре комбинирана диета, тя е добра за тялото и душата. Ако яденето Ви е богато на фибри и е приготвено със съставки с високо съдържание на минерали и витамини, вече сте на път да повлияете благгоприятно храносмилането и благосъстоянието си!

Като цяло е много важно да бъдете гъвкави. Здравословната диета не означава само ядене на плодове и зеленчуци. Предпочитайте зеленчуците, но не забравяйте да променяте съставките от време на време. Това гарантира балансирана и здравословна диета.

Освен това, когато включвате въглехидрати като хляб, макаронени изделия и ориз, се съсредоточете върху пълнозърнестите храни. Това може да увеличи количеството на фибри в храната Ви (вижте по-горе).

Също така, опитайте се да избирате съзнателно мазнините и използвайте растителни мазнини като рапично масло. Опитайте се да избягвате скритите мазнини и да консумирате сол и захар умерено.

Ето няколко предложения за съставки за здравословна диета, които са добре поносими от стомаха:

 • Пшенично ризото с парени пиперки, тиквички и рукола
 • Салата от шарен боб с печено птиче месо
 • Сьомга с градинска салата и задушено червено цвекло

Можете да направите много добро за себе си и храносмилането си, като увеличите и приема на следните храни:

 • Ананаси
 • Ябълки
 • Артишок
 • Авокадо
 • Банани
 • Картофи
 • Кисело-млечни продукти
 • Копър

Отделете време, за да се възползвате максимално от здравословното хранене

Намаляването на стреса, както и редовното хранене без времето да Ви притиска и при достатъчен прием на течности, като цяло могат да Ви помогнат да поемете контрола върху някои храносмилателни проблеми и да увеличите благосъстоянието на храносмилателната система, в комбинация с хранителните предложения, предоставени по-горе. Просто се опитайте да включите следните съвети в ежедневието си:

 • Пийте достатъчно течности
 • Яжте балансирана храна
 • Дъвчете бавно и старателно
 • Създавайте си фиксиран ритъм и процедури
 • Движете се достатъчно
Жена, страдаща от синдром на раздразнените черва, държи челото си от болка, докато седи до компютъра си.

Стресът

Стресът на работното място се превръща в част от ежедневието за много хора. В такива ситуации малка промяна, като преминаването на мехурче с газове, когато човек е стресиран и изтощен, може да доведе до сериозен дискомфорт. Това може да създаде не само психологически проблеми като “прегаряне”, но може да засегне и стомашно-чревния тракт.

Научете повече

Бутилка Iberogast, поставена върху мъх, с опаковка до нея, на фона на гора.

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да вземете Иберогаст® без рецепта от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020