Стомашна подвижност (перисталтика) - ритъмът на стомашно-чревния Ви тракт

Стомашна подвижност (перисталтика) - ритъмът на стомашно-чревния Ви тракт

“Перисталтика” Това не ме касае!“ Много хора мислят така, когато за първи път чуят този до голяма степен непознат термин. Всъщност перисталтиката е от съществено значение за всеки от нас - и това е хубаво нещо. Перисталтиката е точно координираните движения на стомаха и червата.

Какво точно представлява перисталтиката?

Ако в стомаха попадне храна, започва сериозното храносмилане. За да може тялото да използва отделните хранителни вещества по най-добрия възможен начин, то трябва да разгради храната до най-малките ѝ градивни елементи. Обикновено храната остава в стомаха за около три часа, преди да навлезе в тънките черва и след това в дебелото черво. Колко бързо се изпразва стомахът, зависи и от състава на храната.

За да се постигне максимален ефект, храносмилателните сокове трябва да бъдат вече добре смесени с храната в стомаха. Когато хранителната каша достигне до червата, тя се разлага допълнително от храносмилателните ензими, произвеждани от панкреаса. Но само това не е достатъчно: Освен това е важно разградената храна да се транспортира контролирано след всеки храносмилателен етап.

Точно затова перисталтиката в храносмилателния тракт играе толкова важна роля: стомахът и червата са в състояние да се движат активно - в отговор на позицията и количеството храна, която трябва да бъде усвоено.

Стомашните и чревните мускули осигуряват перисталтика, вълнообразни мускулни контракции, които трябва да транспортират хранителната каша по-нататък. Това координирано свиване и отпускане напомня на движението на земен червей. Степента на движение на мускулите зависи от количеството и положението на храната. Сегментарните движения - ограничени до отделни области на стомаха или червата - смесват храната успешно. Стомашния сок и храносмилателните ензими се разпределят в цялата хранителна каша.

Тази подвижност не се координира директно от мозъка, а от ентералната нервна система, т.е. мрежата от нерви в храносмилателния тракт, която съдържа приблизително толкова нервни клетки, колкото и в гръбначния мозък. Ентералната нервна система може да действа независимо от мозъка, но, разбира се, е свързана с него и могат да се обменят сигнали от двете страни.

Какво влияе на Вашата перисталтика?

Движението на мускулите в стомашно-чревния тракт може да се повлияе отрицателно от много фактори. Например, увреждане може да се наблюдава при хора с функционални стомашно-чревни разстройства (ФСЧР), възниква при хора с високи нива на стрес или неблагоприятна диета.

Функционални стомашно-чревни разстройства

Функционални стомашно-чревни разстройства (ФСЧР), като синдром на раздразнените черва или раздразнен стомах, често са свързани с нарушение на моториката. Хората с раздразнен стомах страдат преди всичко от усещане за пълнота, чувство за бързо засищане и болка в горната част на корема. Хората със синдром на раздразнените черва страдат най-вече от коремна болка, подуване на корема и абдоминална дистензия. Симптомите и на двете нарушения са много сходни и се припокриват при 30% от пациентите. Прочетете повече за това в „Синдром на раздразнените черва“ и „Раздразнен стомах“.

Психологични фактори

Психиката също може да "удари в стомаха" и да предизвика смущения в движението на мускулите. Причината за това може да е следната - тялото освобождава повече хормони на стреса по време на високо емоционално напрежение.

Какво се случва, ако перисталтиката е нарушена?

Ако перисталтиката на стомашно-чревния тракт е нарушена, това може да доведе до следното: транспортирането на хранителната каша е нарушено.

Мускулите в горната част на стомаха са твърде стегнати, за да регулират обема, осигурявайки физиологично пространство за доставената храна. Мускулите в долната част на стомаха, която води до тънките черва са твърде слаби, за да транспортират храната към червата.

В случай на нарушена перисталтика, много хора изпитват няколко оплаквания едновременно. Те могат да включват:

 • Чувство за пълнота
 • Подуване на корема
 • Гадене и повръщане
 • Киселини в стомаха
 • Стомашна болка
 • Стомашни спазми.

Лечение на нарушената моторика

Ефективната терапия за нарушена моторика трябва преди всичко да се съсредоточи върху основната причина. След като задействащият фактор е бил смекчен или причиняващото разстройство е идентифицирано и лекувано, симптомите могат да бъдат облекчени и да се възстанови координираното движение на стомашно-чревния тракт.

Балансираният начин на живот включва физическа активност, както и адаптирана диета.

Общо заключение за това кои храни предизвикват симптоми и кои не, не е удачно. Всеки човек е различен - особено що се отнася до храненето. Поради това може да се изпробва индивидуален хранителен план.

Следвайте съветите на Вашия лекар и разработете персонализиран хранителен план. Можете също да опитате да

 • установите режим на хранене, който включва закуска, хранене в средата на деня и хранене вечер, както и подходящи закуски между храненията
 • хранете се на малки порции
 • намалете времето между храненията и избягвайте да пропускате хранене
 • дъвчете бавно и отделяйте достатъчно време за хранене
 • избягвайте да ядете в движение и набързо - опитайте се да приемате храната си на масата
 • пийте достатъчно течности
 • избягвайте преяждането и гладуването

Ако тези мерки не помогнат, човек може да опита - под лекарски контрол - строга диета, препоръчана в такива случаи на пациенти с СРЧ в продължение на 6 седмици. Това изключва всички храни и напитки, за които се счита, въз основа на изследвания и клинична практика, че причиняват проблеми. Това е диета с ниско съдържание на ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли, известна със съкращението си като диета с ниско съдържание на FODMAP. Важно: Диета с ниско съдържание на FODMAP е основна интервенция. Следователно се изпълнява изключително под наблюдението на лекар и клиничен диетолог!

Стресиращи часове/ Когато стресът на работното място кара стомаха да се обърне

Стресът на работното място се превръща в част от ежедневието за много хора. В такива ситуации малка промяна, като преминаването на мехурче с газове, може да предизвика симптоми и, когато човек е стресиран и изтощен, да се почувства много по-лошо. Стресът може да създаде не само психологически проблеми като “прегаряне”, но може да засегне и стомашно-чревния тракт.

Научете повече

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да вземете Иберогаст® без рецепта от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020