ЧЕРВАТА - ЗАПОЗАЙТЕ СЕ С ВТОРИЯ СИ МОЗЪК

Жена с руса коса, разтягаща врата си, като държи главата си с ръка.

Ентерална нервна система

Знаете ли, че мозъкът в главата Ви може да не е единственият орган, влияещ на настроението Ви? Влиянието на храносмилателната система върху аспекти като Вашето настроение в момента се подлага на изследвания. Мозъкът и червата Ви са взаимосвързани чрез нервите и се характеризират със сравнима структура, функция и химично кодиране. Ето защо те толкова често се наричат "втори мозък". Същите клетки, служещи за развитието на централна нервна система (състояща се от мозък и гръбначен мозък) по време на ембрионалното развитие, служат и за създаване на “мозъка в червата Ви и се наричат ​​ентерална нервна система (ЕНС) от учените. Интересното е, че ЕНС съдържа около 500 милиона нервни клетки, което надвишава броя на нервните клетки в гръбначния мозък. Освен това количеството информация, изпратено от червата до мозъка Ви, надвишава количеството, изпратено от Вашия мозък до червата.

Жена, седнала пред компютъра си, изглеждаща стресирана, притискаща с пръсти пслепоочията си.

Оста черва-мозък

Червата и мозъкът Ви остават в непрекъсната двупосочна комуникация, която също се нарича „чревно-мозъчна ос“. Имайки предвид това, здравето на червата може да окаже влияние върху общото благосъстояние - и обратно. Силата на връзката между червата и мозъка става особено очевидна, когато страдате от храносмилателни симптоми като коремна болка, спазми, тежест, диария и запек, които могат да бъдат много притеснителни и да повлияят на качеството Ви на живот. Изживяването на стресови предизвикателства като изпити, интервюта или важни бизнес срещи, също може да предизвика храносмилателни симптоми. Червата изпращат на мозъка множество информация, която може да повлияе както на Вашето физическо, така и на психичното състояние, като настроението Ви - и въпреки че може да не сте напълно наясно с процеса и взаимозависимостта, нашият език ни издава. Просто помислете колко често казваме, че „нещо е трудно за храносмилане“ или че „нещо свива нечий стомах“ - сега знаете защо.

Черва - произвеждащи комуникационни предаватели?

Серотонинът е химично вещество, което играе значителна роля за регулиране на Вашето настроение, емоции, апетит, биологичен часовник и сексуално желание. Това е „хормонът на доброто настоение“ или „химичното вещество за щастие“. Знаете ли, че над 90% от серотонина се произвежда в червата Ви и заедно с микробиома в червата Ви могат да модулират периферните нива на серотонин . Серотонинът в червата може да окаже въздействие върху мозъка Ви не директно, а чрез въздействие върху имунната система и сетивните Ви нерви.

Интересното е, че някои микроби в червата Ви също произвеждат невротрансмитер, наречен гама-аминомаслена киселина (GABA). Опитите с животни показват, че лечението със специални бактерии в червата също оказва влияние върху GABA рецепторите в мозъка на животните и поведението на животното се променя (Bravo, JA et al. Proc. Natl Acad. Sci USA, 2011 Sep 20; 108 (38): 16050-16055)

Tъжно изглеждаща жена държи главата си с ръка.

Иберогаст® - осигурете на червата си ефективно лечение

Много храносмилателни симптоми на функционални стомашно-чревни смущения, като коремна болка, гадене или подуване на корема, се появяват едновременно, докато голям брой широко достъпни лечения се занимават само с един конкретен симптом. Това означава, че за да получат ефективно облекчение на повече от един симптом, пациентите често трябва да комбинират различни лекарства. Иберогаст®, от друга страна, предлага по-цялостен подход, като облекчава множество храносмилателни симптоми или оплаквания едновременно, осигурява бързо и ефективно облекчаване на много симптоми. Наслаждавайте се в най-голяма степен на всеки ден с Иберогаст®!

Бутилка Iberogast, поставена върху мъх, с опаковка до нея,  на фона на гора.

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да вземете Иберогаст® без рецепта от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020