Оригване

Какво е оригване?

Оригването е много полезен и нормален физиологичен процес - стига да се случва умерено (до четири оригвания след хранене). Когато се оригвате, погълнатият въздух от стомаха се извежда обратно през устата, за да може храносмилането да протича необезпокоявано. Понякога се появява и минимално количество стомашно съдържание, това се нарича киселинно оригване. Това не представлява проблем, ако се случва само от време на време.

През 15 век оригването се е считало за форма на похвала за домакина или готвача. Но тези времена вече са отдавна отминали. Днес силното неволево или волево извеждане на газове през устата, разговорно наричано оригване, се счита за груба проява в повечето западни култури. Това е една от причините, поради които го намираме за много неприятно, дори и да се появява без физически дискомфорт.

Кога е необходимо посещение при лекаря?

Ако оригването се случва особено често, причинява Ви неудобство или е придружено от други симптоми като стомашни киселини, гадене и болки в стомаха, трябва да се консултирате с лекар. Същото важи, ако изходящият въздух  има неприятна миризма. Всичко това може да бъде индикация за заболяване или разстройство на стомашно-чревния тракт.

Какви заболявания/разстройства могат да причинят оригване?

Преди всичко: Честото оригване не винаги показва заболяване. Следователно,  Вашият лекар ще Ви попита за допълнителни оплаквания, придружаващи заболявания и  Вашите  навици на живот. Ще бъде извършен и задълбочен физически преглед. Ето само няколко примера за множеството възможни причини.

Рефлуксна болест

В случай на често кисело оригване, свързано с киселини в стомаха, първото подозрение обикновено е рефлуксна болест. Това се отнася до рефлукса на киселинното стомашно съдържание в хранопровода. В дългосрочен план това може да доведе до промени или възпаления на лигавицата. Много често заболяването се дължи на нарушение на езофагеалния сфинктер, което може да бъде описано като "клапа" между хранопровода и стомаха. Същевременно има редица други причини, които Вашият лекар ще изследва. В днешно време това заболяване може да бъде добре контролирано чрез различни медикаменти, но в някои много редки случаи може да се наложи и операция на езофагеалния сфинктер. Освен това пациентите могат да повлияят положително на симптомите до известна степен чрез подходяща диета.

Гастрит

При симптоматичен гастрит, възпаление на стомашната лигавица, нормалното ежедневие може да бъде затруднено. Пациентите с гастрит могат да страдат от оригване, но и стомашни болки, гадене, усещане за пълнота и други стомашни симптоми.

В зависимост от причината и продължителността има няколко различни форми на гастрит. Съществува остър гастрит и хроничен гастрит. Хроничният вариант е допълнително диференциран на  типове A, B и C.

Докато острият гастрит е придружен от ясно забележими симптоми и обикновено е доста болезнен, хроничната форма може да остане незабелязана. Много лекари диагностицират възпалението на стомашната лигавица чрез ултразвук или гастроскопия. Тогава, в зависимост от вида, са на разположение различни методи на лечение. В някои случаи е достатъчно да се защити стомаха с подходяща диета. Съществуват и лекарства, които блокират или неутрализират стомашната киселина. В случаите на бактериално възпаление, причинено от микроби Helicobacter pylori, е показана специална терапия за унищожаване на бактериите с различни лекарства.

Функционална диспепсия или раздразнен стомах

Освен заболявания с органични причини, оригването може да бъде свързано и с раздразнен стомах. Това функционално стомашно-чревно разстройство не се дължи на някакви органични промени в организма. В допълнение към оригването, типичните симптоми на раздразнен стомах включват чувство за бързо засищане, болка в горната част на корема и усещане за пълнота. В някои случаи симптомите са толкова лоши, че ежедневието на засегнатите хора е силно ограничено.

Вероятно зад раздразнения стомах стоят  няколко взаимодействащи си физически, психологически и социални фактора. При пациенти с раздразнен стомах е описана свръхчувствителност на нервната система в стомашно-чревната област. Освен това, нарушенията на стомашната перисталтика са описани като една от причините за дискомфорта.

Целта на лечението е преди всичко да облекчи симптомите като коремни спазми, болки в стомаха или подуване на корема. Опциите за лечение зависят от идентифицирания задействащ механизъм. Тук освен медицинска помощ е необходимо добро самонаблюдение: Оплакванията възникват ли по време на стрес или след консумация на определени храни или „просто така“?

Освен здравословните навици на живот и хранене, които може да балансират не само живота Ви, но и храносмилането, избраните билки също могат да помогнат за балансиране на храносмилателната Ви система - например корен от ангелика. Екстрактите му показват релаксиращо действие върху горната част на стомаха и тонизиращ ефект върху отпуснатите мускули, като тези, намиращи се в долната, транспортна област на стомаха. Това е само едно от деветте високоефективни лечебни растения, които могат да бъдат намерени в билковия препарат Иберогаст®.

Аерофагия

Това е термин, използван за описване на повишеното поглъщане на въздух, без да включва прием на храна или газирана напитка. Тук също няма органична причина. Често това е нервно разстройство, което може да бъде проследено, например до стрес. При бебетата, аерофагията е физиологично причинена и не представлява разстройство.

Ами ако оригването  Ви  не е причинено от стомашно разстройство?

Това са добри новини! Защото оригването и киселинното оригване могат да бъдат облекчени до известна степен без медицинска намеса. За много хора - нека бъдем честни - това е просто причинено от лакомо хранене и приемането на не съвсем здравословна храна. Може да си струва да опитате следните съвети:

  • Яжте бавно  - Тези, които се хранят по-бавно, също поглъщат по-малко въздух и могат да се насладят на яденето си по-съзнателно.
  • Хранете се здравословно - Уверете се, че храната Ви е с възможно най-ниско съдържание на мазнини и захар - можете да постигнете много с това, тъй като храната с високо съдържание на мазнини може да предизвика киселини, особено ако усещате киселинно оригване.
  • Избягвайте газираните напитки  - Те внасят допълнително газове в стомаха - по-добре разчитайте на негазирана вода и неподсладени чайове.
  • Избягвайте алкохола и никотинаТъй като това са общи дразнители на стомаха и могат да стимулират оригването.

Може ли природата да осигури съдействие срещу оригването?

Ако оригването е симптом, свързан с Вашия раздразнен стомах, има възможност за лечение чрез комбинация от перфектно съчетани лечебни растения. Иберогаст® е доказано решение с 9 билки, които могат да помогнат за успокояване на чувствителните стомашни нерви и раздразнените стомашни лигавици. Нарушените движения на мускулите в стомашно-чревния тракт също могат да се нормализират. По този начин стомахът възвръща баланса си - и отново можете да се концентрирате върху важните за Вас неща - чрез ефективната сила на природата.

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да купите Иберогаст® без лекарско предписание от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020