Храносмилателна система - храносмилане - функция и органи

Щастливо семейство, наслаждаващо се на храната в градината.

Храносмилателна система - обяснения за функции и органи

Храносмилателната система не е само дълъг, тъмен тунел от различни по размер тръби и издатини, през които пътува нашата храна. Напротив: Комплексното взаимодействие на различни органи гарантира, че тялото може да абсорбира хранителни вещества, витамини, минерали и вода и да ги транспортира точно там, където са необходими. Неуморно и високоефективно, отделните структури работят за превръщането на храната в енергия. Освен това храносмилателната система също се грижи за отстраняването на продуктите от разграждането, които тялото не може да продължи да използва. Затова е много неприятно, когато става дума за лошо храносмилане. Но не се притеснявайте: ще Ви кажем как можете да балансирате храносмилането си и да се отървете от лошото храносмилане.

Храносмилането е трудна работа

Храносмилателният процес започва с механичното раздробяване на храната от челюстите. Отделената слюнка вече започва да усвоява въглехидратите и ги подготвя за последващото храносмилане. Храната се поглъща и преминава в хранопровода, откъдето след това хранителната каша преминава към стомаха чрез вълнообразно движение. В стомаха храната се смесва със стомашната киселина чрез движения, където се разгражда. Ако това бъде направено в достатъчна форма, долната част на стомаха е в състояние да се свие в пръстен и да избута кашата в тънките черва. Тук се осъществява усвояването на хранителни вещества, които след това преминават в кръвта. След преминаването през тънките черва, които могат да бъдат дълги до пет метра, хранителната каша достига до дебелото черво. Тук се отстранява останалата вода и несмилаемите компоненти ферментират благодарение на микроорганизми. След като храната премине през дебелото черво, храносмилателният процес е завършен и се отделя само несмилаемата маса. Значението на този сложен процес става още по-ясно, когато човек има предвид също така и невронната мрежа на заден план, която го контролира. В червата има общо над 100 милиона нервни клетки, които насочват стомашно-чревните функции и създават тези магистрали за данни. Блуждаещият нерв е десетият черепномозъчен нерв, който също регулира сърдечния ритъм - координира обмена на информация между червата и мозъка в двете посоки. Разбираемо е, че всякакви смущения в тази мрежа могат да доведат до появата на храносмилателни симптоми и по този начин да бъдат изключително неприятни.

Близък план на маса, отрупана с вкусно изглеждащи храни, с хора, които седят около нея и подават чинии с ръце.

Панкреас, храносмилателният асистент

Знаете ли, че панкреасът не само произвежда инсулин, но има важна храносмилателна функция? Панкреасът произвежда храносмилателни ензими, които разграждат мазнините, протеините и въглехидратите в храната, които се смесват с хранителната каша в тънките черва. При всяко нарушение на ензимите на панкреаса, тези вещества не могат да се разграждат правилно и усвояването на хранителните вещества в кръвта може да бъде нарушено. В резултат на това неправилно усвоената хранителна каша - специално мазнините - се транспортира по-нататък в дебелото черво, което може да доведе до диария или метеоризъм. В допълнение, липсата на усвояване на хранителни вещества може да доведе до загуба на тегло или липса на витамини.

Защо е нужно балансирано храносмилане?

Знаете ли, че стомашно-чревния тракт е в постоянен контакт с почти всички други важни органи, особено с мозъка? Живият обмен между частите на тялото преминава през един от най-важните нервни пътища при хората, блуждаещият нерв. Чрез този канал червата изпращат повече информация до мозъка, отколкото мозъка - към червата. Ако балансирате и подобрите храносмилането си, ще увеличите и качеството си на живот. В същото време това за съжаление означава също и: Лошото храносмилане може бързо да наруши целия вътрешен баланс. В такъв случай храносмилателният тракт ще Ви сигнализира, обикновено чрез типични разстройства и оплаквания.

За да предотвратите това, е важно да следите стомаха и червата си и да балансирате храносмилането, когато е необходимо.

 

 

Лошото храносмилане не е рядкост

Ако страдате от стомашно-чревен дискомфорт, можете да сте сигурни: не сте сами. Все повече и повече хора са преследвани от симптоми като стомашни спазми, подуване на корема, чувство за пълнота и гадене.

Един от въпросите, които се обсъждат, е дали бързото увеличаване на симптомите се дължи на високите изисквания, поставени от хората от ежедневието в съвременния ни свят. Съществува и подозрението, че цялостният нездравословен начин на живот и постоянният стрес могат да предизвикат същите симптоми.

Въпреки че стомашно-чревните оплаквания често са лесно управляеми, това не променя факта, че храносмилателните проблеми могат да бъдат изключително стресиращи и силно да ограничат качеството на живот, особено ако проблемите с храносмилането продължават за по-дълъг период от време. Често симптомите дори влияят и влошават взаимно, поради което може едновременно да се появи цяла поредица от симптоми. Едва ли е изненадващо, че страдащите губят надежда в търсене на облекчение.

Какви могат да бъдат причините за храносмилателните проблеми?

Откриването на причината, която стои зад определен храносмилателен проблем, понякога може да бъде трудно. Съществуват някои външни влияния като стрес, емоционален натиск, пътуване, промени в хранителните навици, които могат да предизвикат храносмилателни симптоми.

Типичните стомашно-чревни симптоми като метеоризъм, стомашни спазми, киселини или постоянно подуване на корема могат да бъдат свързани с различни нарушения в храносмилателната система. Възможните причини са:

  • Свръхчувствителни или раздразнени стомашни нерви
  • Прекалено бързо или твърде бавно движение на стомашните мускули (нарушение на перисталтиката)
  • Неправилно разпределяне на стомашната киселина в стомашно-чревния тракт
  • Възпаление на стомашната лигавица

Ако страдате от определени или многобройни стомашно-чревни проблеми за продължителен период от време, трябва да потърсите лекарска помощ, тъй като те могат да бъдат симптом на функционални храносмилателни разстройства като раздразнен стомах (функционална диспепсия) или синдром на раздразнените черва.

Как да предотвратите храносмилателните проблеми

Можете да опитате да избегнете болката и стомашно-чревния дискомфорт, като помислите какво предизвиква тези симптоми. Това стрес ли е? Тогава се опитайте да го намалите максимално, например чрез упражнения за релаксация.

Има ли определени храни, които не понасяте добре? Тогава се опитайте да намерите заместител, който да Ви харесва на вкус и да не Ви създава проблеми с червата.

Или е цялостно небалансирана и нередовна диета? В такъв случай, в следващата глава сме събрали няколко общи съвета, които вече са помогнали на много хора. Можете да повлияете на Вашето благосъстояние по отношение на храносмилането, поне до известна степен.

Мъж, облечен в бяла тениска, виждащ се само от бедрата до раменете, страдащ от болка в стомаха.

Балансирайте храносмилането, вместо да се напрягате: съвети и домашни средства

Особено ако се оплаквате от повтарящи се коремни болки, да кажем след хранене, за да балансирате стомаха и червата, можете да опитате следното:

  • Избягвайте прекалено мазните храни
  • Задоволете се само с ограничени количества кафе и алкохолни напитки
  • Редовното хранене също може да помогне за подпомагане на храносмилателния тракт при ежедневните му задачи

Съществуват няколко начина за подпомагане на храносмилането. Това, което помага, е много индивидуално и различно при всеки. Просто изпробвайте ...

Релаксация:

Подарете си редовни почивки, които не само ще допринесат да отпускането ви, но ще повлияят благоприятно храносмилането Ви.

Активен начин на живот:

Поддържането на достатъчно активност подобрява храносмилането! Физическата активност подпомага общото благополучие - включително храносмилането.

Достатъчно количество вода:

Благодарение на достатъчното количество течност, хранителната каша остава идеално еластична и лубрикирана - затова пийте достатъчно течности.

Балансирайте храносмилането, вместо да се напрягате: съвети и домашни средства

Въпреки всички налични мерки за балансиране на червата и подобряване на храносмилането, при много хора с лошо храносмилане симптомите често се връщат или никога не отшумяват. За успешното лечение на раздразнения стомах и синдрома на раздразнените черва е изключително важно да се знае, че отделните симптоми често са свързани и могат да се появят едновременно. С уникалната си комбинация от девет доказани лечебни растения Иберогаст® следва цялостен подход за лечение на множество стомашно-чревни симптоми. Това помага за комплексно облекчаване на храносмилателните симптоми, по бързо действащ начин - и храносмилателната система може да възстанови баланса си.

Жена, облечена в жълт пуловер, страдаща от синдром на раздразнените черва

Вашите храносмилателни симптоми

От чувство за пълнота през стомашни спазми до гадене и повръщане: Ако храносмилателната Ви система е извън баланс, това може да се прояви в различни симптоми. Търсенето на задействащите механизми често е трудно - психологически стрес, навици на живот и хранителни навици са само част от тях.

 Храносмилателни оплаквания

Бутилка Iberogast, поставена върху мъх, с опаковка до нея, на фона на гора.

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да вземете Иберогаст® без рецепта от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020