Листа от маточина (Melissae folium) - течно злато, което успокоява стомаха  

Зелени листа и бели цветове от маточина, чиито листа са неразделна част от състава на Иберогаст®

Маточината има многобройни ефекти в стомашно-чревната зона: От една страна, листата от маточина отпускат и успокояват спазмите благодарение на антиспазматичните и успокояващи съставки. Освен това, маточината предпазва стомаха, а нейните активни съставки допринасят за нейното противовъзпалително действие. 

Освен това има доказано антивирусно действие срещу вируса на херпес симплекс.

Произход и употреба на маточината

Още в древността листата на маточината (melissae folium) са били известни като помощно средство срещу оплаквания като стомашни и сърдечни заболявания, както и нервност. Именно ароматът на лимон е дал на лечебното растение името му - маточина.  

Пчелите обичат този аромат и бръмчат около малките бели цветчета на маточината - за да извлекат нектар и да произведат силно ароматен мед. От друга страна, хората най-често посягат към листата - маточината може да се използва за подобряване на аромата на салати, сосове и тестени ястия. Някои дори ги използват консервирани.  

Но именно монасите в Средновековието започват да приготвят вино и да варят отвари от заострените, сърцевидни листа на маточината - главно като подпомагащо храносмилането средство. Поради многобройните си лечебни ефекти, растението маточина (melissa officinalis) е трябвало да се отглежда по декрет на Карл Велики във всяка монашеска градина в Европа през Средновековието. По това време, етеричното масло от маточина, което се получава от листата, понякога се описва и като „течно злато“ поради високата му цена.  

В наши дни маточината все още се използва за облекчаване на симптоми на гастроинтестиналния тракт.  

Освен това, маточината е особено популярна и в случаи на нервност: има успокояващ ефект, облекчава безсънието и чувството на напрежение като по този начин може въпрепятства тези чувства да обострят допълнително всички храносмилателни проблеми.

Клонки от билки в стъклени буркани, върху кафяв, подобен на камък фон.

Как маточината може да помогне на стомаха Ви?

Листата от маточина се използват за извличането на етерични масла. Тези екстракти съдържат множество полезни химикали като танини, които може би са отговорни за антивирусните ефекти, приписвани на растението. Маслата включват и терпени, за които се смята, че са основният източник на релаксиращия ефект на билката. Евгенолът е друга активна съставка на маточината, която успокоява мускулните спазми, облекчава тъканите и убива бактериите. 

Тези вещества могат да бъдат ефективни при лечението на стомашно-чревно подуване на корема и метеоризъм поради спазмолитичното им действие. Освен това, в Иберогаст® маточината и активните съединения на осемте допълнителни лечебни билки помагат за стабилизирането на стомашно-чревните мускули в долната част на стомаха, имат противовъзпалително действие и помагат за защита на чревната лигавица.

Накратко: Така работят листата на маточината, съдържащи се в Иберогаст®

Следващата таблица показва различните активни ползи от листата на маточината в Иберогаст®:

Активни ползи от листа от маточина при нервен стомах    
Активиране на мускулатурата в долната част на стомаха  
greendot
greendot
greendot
Отпускане на мускулатурата в горната част на стомаха    
Противовъзпалително действие  
greendot
greendot
Регулиране на производството на киселини  
greendot
Защита на лигавицата  
greendot
Легенда:
greendot
  Лек ефект
greendot
greendot
 Умерен ефект
greendot
greendot
greendot

 Силен ефект

Графика, показваща капка течност с изображения на билки и цветове вътре в нея.

Интересни факти за листата от маточина

Знаете ли, че:

  • … маточината произхожда от източния средиземноморски регион? През Средновековието монасите пренесли ценното растение в немски манастири, откъдето бързо се разпространило в цялата страна. 
  • … тя се отглежда главно в Англия, Източна Европа, Америка и Азия, а листата често се използват за медицински цели? 
  • … маточината с височина до 70 сантиметра, предпочита да расте на защитени от вятър и слънце места и се нуждае от много влага? 
  • … думата „melissa“ може да се преведе като „медоносна пчела“? Произведено от гръцки, „meli“ означава „мед“. Листата от маточина изглежда са привлекателни за пчелите поради силния си лимонов аромат. Следователно, маточина се отглежда и като растение за привличане на пчели. 

 

9 естествени билки в стъклени фиолки, които правят Иберогаст® ефикасен

Лечебни растения

Иберогаст® съчетава общо девет високоефективни лечебни растителни екстракта в уникална комбинация. Независимо дали усещате болка, подуване на корема или натиск в корема - чрез концентрираната сила на природата, функционалните и свързаните с подвижността храносмилателни симптоми, бързо се облекчават. Сборът от всички 9 растения, съдържащи множество активни съставки, осигурява многоцелевия ефект, облекчаващ няколко симптома едновременно.

Открийте повече
Млада жена се обръща и се усмихва през рамо, докато седи на маса с приятели.

Имате ли други въпроси?

Тук са въпросите и отговорите, които най-много интересуват нашите потребители.

Открийте повече
Бутилка Иберогаст - естествено и ефективно лечение на множество храносмилателни симптоми

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и свързани с многобройни симптоми, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения лекува и основните причини, и досадните симптоми - едновременно.

Открийте повече
Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Поканете силата на природата във Вашия дом!

Купете Иберогаст® без рецепта от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020