История

Стомашно-чревните разстройства обикновено са не само изключително неприятни и свързани с множество оплаквания, но и често правят нормалното ежедневие дори по-трудно. Затова е добре, че има Иберогаст®. Комбинацията от девет лечебни растения е насочена едновременно към основните причини и към дразнещите симптоми.

Датата 1960 г.,  заобиколена от листа и старомодна бутилка Иберогаст, наред  с опаковката ѝ.

1960 г. - Иберогаст® е пуснат за продажба в Германия

Оригиналният Иберогаст® е създаден в края на 50-те години на 20-ти век и е пуснат в производство през 1960 г. Отначало процесът е бил изключително трудоемък, тъй като всичко - включително извличането на екстракта, смесването, бутилирането и опаковането - е било извършвано ръчно. Научните изследвания на продукта са увеличени през 60-те години.

Датата 1970 г.,  заобиколена от листа, бутилка Иберогаст с жълт етикет и съответстващата ѝ опаковка.

През 70-те години производството е оптимизирано и са започнали клинични проучвания.

През 60-те години Иберогаст® е пуснат за продажба само като фармацевтичен продукт, но през 70-те години става очевидно, че е нужно предприемането на решителни стъпки за разширяване и оптимизация на производствения процес. В края на десетилетието са били проведени първите клинични изпитвания, за да се провери ефикасността на продукта и поносимостта към него, и резултатите са публикувани.

Датата 1980 г.,  заобиколена от листа, сивкава бутилка Иберогаст и съответстващата ѝ опаковка.

80-те и 90-те години -  принципа на двойното действие

В началото на 80-те години започва сътрудничеството с най-известния фармаколог по онова време, проф. Амон от Университета в Тюбинген. През 1986 г. това интензивно сътрудничество в областта на предклиничните проучвания води до откриването на ключовото свойство на Иберогаст®: неговото двойно действие. Различните въздействия на лекарството върху стомашно-чревния тракт - отпускане от една страна и стимулация от друга - стават причина за поредица от допълнителни изследователски дейности и публикации. От средата на 80-те години са проведени интензивни проучвания върху Иберогаст®, за да се докаже също и неговата безопасност. В допълнение, през 80-те години Иберогаст® започва да се предлага на международния пазар за първи път. В края на 90-те години резултатите от всички проучвания върху безопасността и ефикасността му са публикувани. По проект всички проучвания следват най-новите научни насоки и отговарят на текущите изисквания за новоодобрени лекарства съгласно международните насоки на ICH (Международна конференция за хармонизация на GCP - добрите клинични практики) Всички тези ранни проучвания показват, че поносимостта към Иберогаст® е висока и той е ефикасен при облекчаването на храносмилателните симптоми на Функционална диспепсия и Синдромът на раздразненото черво.

Датата 2000 г., заобиколена от листа, бутилка Иберогаст в бяло и зелено, и съответстващата ѝ опаковка.

В началото на 2000 г. - проявява се позитивният ефект върху СРЧ.

В зората на новото хилядолетие изследователите описват значението на горчивия иберис, както и взаимно засилващите се действия на екстрактите от отделните лечебни растения. 2003 г. се оказва решаваща поради откриването на специфичния ефект на Иберогаст® върху различни части на стомаха: отпускащо въздействие върху горната част на стомаха, която съхранява храната и стимулиращо въздействие върху долната му част, която транспортира храната. Разбираемо, откритията предизвикаха значителен интерес в медицинската общност. През 2007 г. клинично изпитване потвърждава тази “регионална специфичност” на Иберогаст® върху различните части на стомаха при хора. През 2004 г. изследователите описват благоприятното въздействие на продукта върху Синдрома на раздразненото черво и Функционалната диспепсия. През 2006 г. множеството ефекти на Иберогаст® са окончателно обобщени, като принципа на многостранното действие и това описание са валидни оттогава. Следват множество проучвания за други начини на действие, които потвърждават принципа на многостранното действие.

Датата 2010 г., заобиколена от листа, модерна бяло-зелена бутилка Иберогаст и съответстващата ѝ опаковка.

След 2010 г. - Иберогаст® в бързата лента

Резултатите от последното неинтервенционно изследване през 2013 г. потвърждават бързото начало на действие на Иберогаст®, който започва да действа в рамките на няколко минути след приема. Никое друго средство на билкова основа не е било толкова добре проучено, като неговият механизъм на действие все още е обект на изследвания от множество фармакологични експерти.

Датата 2013 г., заобиколена от листа, настоящата бяло-зелена бутилка  на Иберогаст и съответстващата ѝ опаковка.

2013 г. - “Байер” придобива “Щайгервалд” и представя Иберогаст® в България

През 2013 г. “Байер” придобива фармацевтичен завод “Щайгервалд”. Иберогаст® става част от портфолиото за брандове на “Байер” и започва да се възползва от световния опит на компанията в областта на фармацевтичните продукти. “Байер” използва същите строги стандарти за производство и качество, които се прилагат за всичките му лекарства и помага този бързодействащ, ефективен, модерен продукт да стане достъпен за много повече хора по света.

Датата 2020 г., заобиколена от листа, настоящата бяло-зелена бутилка Иберогаст и съответстващата ѝ опаковка.

2020

2020 година отбелязва 60-годишния юбилей на Иберогаст®. И до днес продуктът остава силно препоръчван от лекари като бързо действащ, ефективен разтвор с висока поносимост за хора, страдащи от функционални хранителни разстройства.

Иберогаст®

Стомашно-чревните разстройства обикновено са не само изключително неприятни и свързани с множество оплаквания, но и често правят нормалното ежедневие дори по-трудно. Затова е добре, че има Иберогаст®. Комбинацията от девет лечебни растения е насочена едновременно към основните причини и към дразнещите симптоми.

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Вземете силата на природата у дома!

Можете да купите „Иберогаст“® без лекарско предписание от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020