Стомашна функция, анатомия и лечение на разстройства

Човек, страдащ от синдром на раздразнените черва, лежи настрана, държейки се за стомаха от болка.

Стомашна функция - Как е организиран стомахът и как работи?

Стомахът ни е голям колкото юмрук, когато е празен, но въпреки това върши огромна работа: за 70 години той преработва около 50 000 литра течност и 30 000 килограма храна. За целта е необходима сложна система, която да работи безупречно и да се вписва перфектно в цялата картина. Научете повече за функцията и структурата на стомаха тук.

Руса, естествено изглеждаща жена, облечена в бели панталони и тениска, се упражнява на пода до прозореца.

Факти за стомаха:

 • Стомахът е разположен между хранопровода и дванадесетопръстника (предно черво)
 • Твърдата храна остава в стомаха за около един до пет часа
 • Течностите  се задържат само за десет до двадесет минути
 • Стомахът съхранява и смесва приеманата храна
 • Стомашният сок допринася за храносмилателния процес и чрез своята киселинност прави бактериите безвредни
Зелено оцветена графика, показваща структурата на стомаха.

Структура на стомаха

Стомахът е разположен в лявата горна част на корема, точно под диафрагмата и може да бъде грубо разделен на две части - горна и долна:

1. Горната част съхранява погълнатата храна.

2. Средната част преработва хранителната каша и я подготвя за по-нататъшно транспортиране.

Приемът на храна от хранопровода в стомаха и освобождаването от стомаха в празното черво се регулират от два специални мускула на сфинктера, разположени в горната и долната част на стомаха. Те могат да се отварят или затварят като клапа, ако е необходимо.

Интересно: Ако горният мускул на сфинктера не се затвори правилно между хранопровода и стомаха, повече стомашна киселина може да премине безконтролно обратно в хранопровода, което може да бъде една от причините за стомашните киселини.

По-важните участъци, които могат да бъдат разграничени в стомаха, са:

 • Преход между хранопровода и стомаха (кардия),
 • Стомашно дъно (фундус), което може да се разшири дотолкова, че да се създаде пространство за съхранение на до два литра
 • Тяло на стомаха (корпус), основната част на стомаха, която смила храната допълнително, за да може след това да се смеси в
 • Долна транспортна зона (антрум)
 • Стомашен портал (пилор), мускул на сфинктера във формата на пръстен, който пропуска малки части от хранителна каша към дванадесетопръстника като първия участък на тънките черва

Функция на стомаха

Основните задачи на стомаха са съхранението, по-нататъшното разграждане и смесването на приетата храна. Това се постига от една страна чрез мощни вълнообразни движения на мускулната стена, а от друга чрез  стомашния сок, произведен от жлези, разположени в стомашната лигавица. Този стомашен сок съдържа киселина, която убива бактериите и по този начин предотвратява инфекцията. Така стомашната киселина е първата бариера в организма, тъй като повечето бактерии не преживяват преминаването през стомаха.

Освен това стомашният сок съдържа специални ензими, които предварително смилат определени хранителни компоненти, които вече са в стомаха.

Доставянето на стомашен сок от жлезите се стимулира от така наречения блуждаещ нерв. Това стимулиране може да се възникне самостоятелно от мисълта, виждането, миризмата и вкуса на храната, както и от разтягането на стомашната стена, когато храната попадне в стомаха.

Как може да се балансира работата на стомаха и важно ли е това?

Да имаш проблеми с храносмилането от време на време е неприятно, но не и драматично. Когато има натиск и притискане в стомаха, стомахът и червата често се нуждаят само от малко помощ, за да функционират отново оптимално.

Пиенето на достатъчно течности (1,5 до 2 литра) през целия ден предотвратява образуването на по-вискозна хранителна каша и облекчава транспортирането ѝ през тялото, като по този начин разтоварва стомаха и червата. Това обаче се отнася само за вода, чай и напитки с много ниско съдържание на захар, като силно изцедени сокове (шприцове). Безалкохолните напитки, плодови сокове или дори смутитата включват много хранителни вещества и трябва да се усвояват самостоятелно.

Освен това, движението стимулира кръвообращението, което също може да е от полза за стомаха и червата. Задължително е да намерите своя собствена рутина на тренировка. Кратките, спортни упражнения могат да бъдат добра отправна точка в подкрепа на Вашето физическо здраве.

Двигателна функция на стомаха.

Стресът, незаинтересованото хранене или липсата на упражнения могат да предизвикат разстройство в хода на различните мускулни движения в стомаха (перисталтика). Ако мускулите на стомаха се свиват неконтролируемо, храносмилателният процес може да бъде нарушен: Хранителната каша вече не може да се смесва, транспортира и усвоява. Това може да причини симптоми като киселини, подуване на корема и гадене.

Следователно добре функциониращият стомах е важен за оптималното храносмилане и за предотвратяване на появата на други симптоми.

Със съставки като горчив иберис и лайка, Иберогаст® може да тонизира стомашните мускули, за да нормализира храносмилателния процес на раздразнения стомах - хранителната каша може да се обработи и транспортира отново нормално.

Уникалната комбинация на Иберогаст® от девет мощни лечебни растения е перфектно координирана за облекчаване на различни симптоми на функционалните храносмилателни разстройства. Той показва релаксиращ, тонизиращ и противовъзпалителен ефект. Препоръчва се за лечение на синдром на раздразнените черва и функционална диспепсия, което може да се прояви чрез различни досадни стомашно-чревни симптоми, като коремна болка или спазми.

Основни съвети за диета и начин на живот, които могат да помогнат за здравия стомах

Дори и малкото внимание е полезно за храносмилателния орган и може ефективно да коригира стомашно-чревните симптоми и разстройства. Избягването на фактори, предизвикващи симптоми, като тютюнопушене и алкохол и намаляването на стреса, може да помогнат за подобряване на храносмилането. Вместо това се препоръчва релаксация и разходки. Фиксираното, редовно ежедневие също може да насърчи правилното храносмилане.

Правилната диета и лесно усвояемите храни допринасят особено за здравия стомах. Слушайте тялото си - то ще Ви уведоми кои храни да избягвате и кога.

Също така е важно да дъвчите старателно. Хранейки се бавно и съзнателно, също е по-лесно да забележите кога сте се заситили.

Млада, стройна жена, седнала на пода, с ръце, нежно положени върху корема.

Червата

Какви са функциите на тънкото черво, дебелото черво и чревната флора? Разберете всичко за червата и как работят. Прочетете сега!

Чревна функция

Бутилка Iberogast, поставена върху мъх, с опаковка до нея, на фона на гора.

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да вземете Иберогаст® без рецепта от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020