Листа от лютива мента (Menthae piperitae folium) - ароматни и лечебни

Зелени листа и виолетови цветове от лютива мента - растението за добро храносмилане

Лютивата мента в никакъв случай не е ново откритие, що се отнася до лечебните растения. Използвана е още по времето на древните египтяни: в гробовете им са намирани останките от листа от лютива мента Те се използват в много области на медицината, но особено при лечението на стомашно-чревни оплаквания, като успокояване на разстроен стомах и подпомагане на храносмилането. Листатата на лютивата мента притежават не само болкоуспокояващи и спазмолитични свойства, но и облекчават симптоми като метеоризъм и имат противовъзпалително и противоязвено действие.

Произход и последващо използване на ментата

Древногръцка легенда разказва за водна нимфа с името Минта, живееща от подземния свят на река Кокитос, която съблазнила бога Хадес и се похвалила, че има превъзходство си над Персефона. Като отмъщение, кралицата на подземния свят я превърнала в растението, което сега познаваме като лютива мента. Старото гръцко име hedyosmon (сладко миришещо) в наши дни се използва само за определени сортове и е почти универсално заменено.

Ментата , сама по себе си, не е отделен вид върху, а кръстосан хибрид между водна мента и градинска мента, с висока концентрация на органичните съединения ментол и ментон.

Тези силно ароматни съединения позволяват ментата да бъде едно от най-добре познатите естествени ароматизатори - използва се за влагане в дъвки, паста за зъби и чайове. Успокояващият ѝ ефект е довел до възмможността да придобие известност като за лек главоболие, кожни раздразнения, менструални оплаквания, както и храносмилателни симптоми.

Лютивата мента може да расте почти навсякъде, но предпочита влажна почва, в сенчеста среда. И въпреки че можете да я култивирате самостоятелно в саксия у дома, контролирането и извличането на нейните активни съставки за постигане на лечебните ползи не е същото като да си приготвите чай или да налеете масло. Поради това е препоръчително да потърсите подходящо приготвени билкови лекарства.

Ако се прибегне до билково лекарство с комбинирани съставки, е възможно дори да се лекуват едновременно множество гастроинтестинални симптоми. Едно такова високоефективно и естествено лекарство е Иберогаст®, с деветте си билкови екстракта, формулирани специално за едновременно насочване към различни храносмилателни симптоми на функционални стомашно-чревни нарушения като раздразнителен стомах или раздразнителни черва и техните основни причини.

Клонки от билки в стъклени буркани, върху кафяв, подобен на камък фон.

Ефектът от листата на лютивата мента върху стомашно-чревния тракт

Екстрактите от листата на лютива мента се използват главно при леки спазми на стомашно-чревния тракт, метеоризъм и болки в корема. Те могат да имат противовъзпалително действие, да противодействат на свободните радикали в стомаха и да регулират производството на киселини, а също така да насърчават производството на жлъчка. В допълнение, лютивата мента е лек за заболявания на горните дихателни пътища, като кашлица.

Поради многостранния си ефект, екстрактите от листата на лютива мента също облекчават симптомите на синдрома на раздразненото черво.

Накратко: Ето как работи лютивата мента в Иберогаст®

Следващата таблица показва различните активни ползи от лютивата мента в Иберогаст®:

Активни ползи от лютивата мента при нервен стомах  
Активиране на мускулатурата в долната част на стомаха  
Отпускане на мускулатурата в горната част на стомаха  
Противовъзпалително действие
greendot
greendot
greendot
Регулиране на производството на киселини
greendot
greendot
greendot
Защита на лигавицата
greendot
Легенда:
greendot
  Лек ефект
greendot
greendot
 Умерен ефект
greendot
greendot
greendot

 Силен ефект

Графика, показваща капка течност с изображения на билки и цветове вътре в нея.

Интересни факти за листата от лютива мента

Знаете ли, че:

  • ​​​​​​Особено лековитата, известна лютива мента е създадена през 17 век в Англия чрез кръстосване на различни култивирани сортове мента?
  • Лютива мента, каквато я използваме, не се появява в дивата природа?
  • Различните видове мента се различават главно по концентрацията и състава на техните ценни етерични масла?
  • Растението лютива мента може да достигне височина от 30 до 70 сантиметра и се разпознава по силната си ароматна миризма?
  • Цъфти в лилаво между юни и август?
  • Лютивата мента трябва да се пресажда на всеки три години, за да се предотврати превръщането ѝ в ароматна, бедна на лечебни свойства сорт мента?

Вижте кратък преглед на лечебните билки, съдържащи се в Иберогаст®.

9 естествени билки в стъклени фиолки, които правят Иберогаст® ефикасен

Лечебни растения

Иберогаст® съчетава общо девет високоефективни лечебни растителни екстракта в уникална комбинация. Независимо дали усещате болка, подуване на корема или натиск в корема - чрез концентрираната сила на природата, функционалните и свързаните с подвижността храносмилателни симптоми, бързо се облекчават. Сборът от всички 9 растения, съдържащи множество активни съставки, осигурява многоцелевия ефект, облекчаващ няколко симптома едновременно.

Открийте повече
Млада жена се обръща и се усмихва през рамо, докато седи на маса с приятели.

Имате ли други въпроси?

Тук са въпросите и отговорите, които най-много интересуват нашите потребители.

Открийте повече
Бутилка Иберогаст - естествено и ефективно лечение на множество храносмилателни симптоми

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и свързани с многобройни симптоми, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения лекува и основните причини, и досадните симптоми - едновременно.

Открийте повече
Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Поканете силата на природата във Вашия дом!

Купете Иберогаст® без рецепта от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020