Стомашна болка

Мъж, обърнат вдясно, страдащ от болка в стомаха.

Болки в стомаха и спазми - причини и какво можете да направите за тях

Едва ли някой е пощаден: почти всеки човек е страдал поне веднъж през живота си от стомашни и чревни спазми. Независимо дали от стрес, неправилна диета или основно състояние - причините за стомашните болки или стомашно-чревните спазми могат да бъдат много различни. Причината за това често е нарушение в храносмилателния тракт. Разберете как се развиват симптомите и какви мерки и лекарства могат да помогнат при стомашно-чревни спазми.

Ръка в синя латексова ръкавица, държаща пластмасова епруветка, пълна с кръв, и още епруветки на заден план.

Стомашно-чревни спазми - какво е това?

Парене, дърпане или по-скоро налягане? Болката в стомаха има много аспекти. Начинът, по който се усеща може да бъде различен всеки път - и зависи основно от причината. Без значение как бихте описали тази болка в стомаха - едно нещо винаги е еднакво: местоположението на болката. Стомахът е разположен от лявата страна на торса, до голяма степен прикрит под лявата реберна дъга. Ако се появи болка в този регион, стомахът е най-вероятната причина за този дискомфорт.

Стомашните спазми - много тежка форма на стомашна болка - се характеризират с много силно болезнени колики. Те обикновено продължават само за няколко секунди, но са толкова болезнени, че човекът се чувства така, сякаш го разкъсват отвътре. В зависимост от човека, те се описват като остри, парещи или режещи. Стомашните спазми често се появяват внезапно и няколко пъти подред.

Чревната болка, от друга страна, е предимно дълбока или централна болка. В повечето случаи симптомите се проявяват на нивото на корема или дори по-ниско. Доста често забележимо къркорене придружава чревните спазми. Ако в допълнение към тънкото черво, е засегнато дебелото черво, болката може да се почувства и малко под ребрата. Като цяло, стомашно-чревните спазми е трудно да бъдат локализирани и това може да доведе до неправилно лечение.

Как се развива стомашната болка?

Причините за стомашна болка или стомашно-чревен спазъм често са многобройни.

Дори когато храносмилателният процес всъщност е нормален: Веднага след като храната навлезе в стомаха през езофагеалния сфинктер (мускул с формата на пръстен на входа на стомаха), стомашните мускули започват своите пулсиращи и месещи движения, за да смесят храната. Предварително сдъвканата в устата и смесена със слюнка храна се съхранява и подготвя за по-нататъшното храносмилане. Твърдата храна престоява до пет часа в стомаха. След това преминава на порции в червата.

Червата разделят хранителната каша на най-малките, усвоими компоненти - хранителните вещества. За тази цел в началото на тънките черва се добавят директно храносмилателните сокове от панкреаса и жлъчния мехур. След като свършат своята работа, чревната лигавица е в състояние да извърши абсорбцията: благодарение на многобройните си гънки и голяма повърхностна площ, тя може да абсорбира множество хранителни компоненти, които могат да бъдат усвоени от тялото и да ги предадат в кръвта. След това дебелото черво извлича останалите течности и отделя онова, което не може да се усвои.

Ако тази усъвършенствана система излезе от равновесие, това може да причини стомашни болки или стомашно-чревни спазми.

В допълнение към болките в стомаха и стомашно-чревните спазми, паралелно могат да се появят и следните стомашно-чревни симптоми:

 • Усещане за притискане в стомаха
 • Оригване
 • Чувство за пълнота
 • Киселини в стомаха
 • Метеоризъм
 • Коремна болка
 • Чревни спазми

Справянето с тези симптоми често представлява трудност за засегнатия - особено ако симптомите се появяват по-често. Ежедневният живот става объркан, страхът от нови оплаквания може да бъде постоянен спътник.

Какви са другите задействащи механизми за болките в стомаха и стомашно-чревните спазми?

Както вече споменахме, нарушената перисталтика или свръхчувствителните нерви са два от основните механизми, които може да са отговорни за развитието на симптоми в стомашно-чревния тракт. Тези дисфункции, наред с други, са причинители на раздразнен стомах или синдром на раздразнените черва, които са едновременно функционални стомашно-чревни нарушения, за които не може да се диагностицира основна органична причина. Функционалните стомашно-чревни разстройства като раздразнен стомах и синдром на раздразнените черва се характеризират със симптоми като чувство за бързо засищане, усещане за пълнота, подуване на корема или коремна болка.

Например, ако нервите са свръхчувствителни към дразнене, естествените физически процеси като движение или запълване на стомаха и червата се възприемат като твърде интензивни и сигналите се предават на мозъка чрез сензорните рецептори и нервите. Мозъкът получава тези сигнали, които пациентът възприема като стомашна болка в горната част на корема или чревни спазми около пъпа.

Нарушената подвижност със слаби или твърде напрегнати мускули на стомаха също може да доведе до появата на болки в корема. Ако силно напрегнатите мускули бъдат допълнително разтегнати, например чрез поглъщането на храна, болковите рецептори могат да бъдат раздразнени.

В допълнение, свръхпроизводството на стомашни киселини или дори свръхчувствителност към стомашни киселини може да доведе до нарушение на баланса на стомашната лигавица. Това дразнене може да доведе и до възприемане на чувството за болка.

Някои заболявания могат също да причинят силна болка в стомаха. Например при гастрит, слузният слой, покриващ вътрешността на стомаха, е нарушен. Стомашната киселина може да атакува клетките на стомашната лигавица директно и в допълнение към болката в стомаха може да причини и други дискомфорти като гадене и повръщане. Причината за гастрит може да е бактерии, лекарства или дори Вашата собствена имунна система.

Мъж, облечен в бяла тениска, виждащ се само от бедрата до раменете, страдащ от болка в стомаха.

Освен това, за стомашно-чревните спазми могат да са отговорни следните фактори или заболявания:

 • раздразнен стомах (както е пояснено по-горе)
 • Синдром на раздразнените черва (както е пояснено по-горе)
 • Инфекции на стомашно-чревния тракт
 • Метеоризъм
 • Подуване на корема
 • Рефлукс
 • Язви на стомаха
 • Рак на стомаха

Ако не сте сигурни откъде идват Вашите симптоми или ако подозирате, че имате медицинско състояние, не се страхувайте да потърсите лекарска помощ. Не е лесно да се идентифицират стомашно-чревните проблеми, тъй като много фактори играят роля. Вашият лекар ще се опита да направи възможно най-доброто обсъждане на Вашата ситуация: Той/тя ще Ви попита за Вашите оплаквания и всички съществуващи заболявания. Известните задвижващи механизми, продължителността, вида на болката, местоположението и съпътстващите симптоми също играят важна роля за изолирането на проблема. Лекарят допълнително ще Ви попита за общите Ви жизнени условия и хранителни навици, изпражнения, уриниране и всички потенциални промени във Вашето тегло. Също така палпацията, мониторинга на стомашните звуци или ултразвуково изследване на стомаха може да им помогне решително за поставянето на диагнозата. Понякога е необходим кръвен тест или гастроскопия или колоноскопия.

Болки в стомаха при деца

Децата страдат сравнително често от коремна болка. Разтревожените родители се питат какво може да е причината за оплакванията: Мазна храна вечер? Стомашно-чревен вирус? Или е обикновен страх от училище? За да изключите физическа причина, винаги трябва да се консултирате с лекар, особено ако болката продължава или се появява често.

По-специално малките деца често имат затруднения с правилното локализиране на болката, а могат да бъдат засегнати и други части на тялото. Ако обаче децата продължават да се оплакват от болки в корема, това често е причинено от (училищен) стрес. Това може да предизвика смущение в тяхната стомашна перисталтика (подвижност) и свръхчувствителност в стомашно-чревния тракт - и по този начин да доведе до оплаквания като гадене, подуване на корема, стомашни спазми и метеоризъм. В допълнение към болката в корема, има и други симптоми, които могат да бъдат свързани със стреса, например:

 • Безсъние
 • Хранителни разстройства
 • Промени в поведението (агресивно или самовглъбено)
 • Дефицит на концентрация
 • Главоболие

Ако причината за такава болка в стомаха е стрес, има мерки за предотвратяване и борба с нея. Опитайте следното:

 • Активно изслушайте и задайте въпроси относно притесненията и страховете, съчетано с предлагане на предложения за решения.
 • Помогнете на детето си да прекара свободното си време спокойно - с избрани занимания/хобита, които са забавни, с достатъчно време за игра и за приятели.
 • Покажете на детето си, че училището е добро място, като го насърчавате да го посещава редовно - в противен случай проблемът може само да се влоши.

Ако не сте сигурни откъде идват симптомите на Вашето дете или ако подозирате, че е налице медицинско състояние, не се страхувайте да потърсите лекар!

Болки в стомаха при движение, бягане и ходене

По принцип упражненията в ежедневието и умерените спортни дейности насърчават стомашно-чревния баланс, така че например може по-рядко да се появи запек. Някои хора обаче съобщават за болки в стомаха след физическо натоварване, като бягане. Науката отдавна се занимава с връзката между спортуването и стомашно-чревните оплаквания, но все още не всички подробности са проучени. Едно от обясненията за стомашната болка може да бъде повишаването на налягането в езофагеалния сфинктер непосредствено след физическо натоварване. Някои хора възприемат това като болезнено. Но налягането се нормализира в рамките на час след приключване на упражнението.

Сериозната физическа активност също може да повлияе на подвижността и изпразването на стомаха. Някои изследвания обсъждат инхибиращият ефект от упражненията върху изпразването на стомаха при висока интензивност на упражненията. По време на високо натоварване допълнително се увеличава нормалната дехидратация и повишена телесна температура.

Понякога хората, трениращи за състезания увеличават приема на въглехидрати и поддържат по-високо съдържание в стомаха по време на спортуване и могат да изпитат допълнителен емоционален стрес, свързан с отделянето на хормони. Това са всички допълнителни фактори, които биха могли да намалят евакуирането на стомашното съдържание - и могат да доведат до съответните оплаквания.

Жената с руса коса избира от различни видове маруля, докато пазарува.

Какво да ядете, за да облекчите болките в стомаха?

Много хора могат да изострят съществуващите си стомашно-чревни оплаквания заради личните си хранителни навици. Ако стомашно-чревния тракт не може да работи по оптимален начин, важно е да подкрепите тракта с правилната храна, която трябва да бъде лесно смилаема и щадяща стомаха.

То включва храни с фибри и добри мазнини, като:

 • постно месо и колбаси (като домашни птици)
 • меки сирена
 • нискомаслени ястия с мляко и яйца
 • растителни мазнини
 • Плодове и зеленчуци като:
 • ябълки
 • банани
 • круши
 • копър
 • моркови
 • тиквичките също се понасят добре. 

Също толкова важен, колкото и правилният избор на храна, е подходящата подготовка на храната. Подходящите методи като умереното готвене и задушаване са най-добрите начини да приготвите храната си. Освен това храната трябва да съдържа възможно най-много хранителни вещества.

Също така трябва да се отдели достатъчно време за самия процес на хранене. За да не претоварвате стомаха, по-добре разделете храната на няколко малки порции през целия ден. Най-важното: Слушайте тялото си - когато ядете определени видове храна, ще забележите кога или дали трябва да ги избягвате. За да намалите стомашните болки и другите стомашно-чревни оплаквания след хранене, е от съществено значение да разгледате по-отблизо собствените си хранителни навици.

Домашни средства за болка в стомаха

Можете да направите много за лечението на коремна болка в рамките на функционални нарушения на гастроинтестиналния тракт, които се задействат от външни фактори, но не са причинени от някакво органично заболяване. Следните решения често се оказват ефективни, ако оплакванията Ви са предизвикани от типа хранене или стрес. Те могат да Ви помогнат да облекчите симптомите и да облекчите ежедневието си:

Можете да направите много за лечението на коремна болка в рамките на функционални нарушения на гастроинтестиналния тракт, които се задействат от външни фактори, но не са причинени от някакво органично заболяване. Следните решения често се оказват ефективни, ако оплакванията Ви са предизвикани от типа хранене или стрес. Те могат да Ви помогнат да облекчите симптомите и да облекчите ежедневието си:

Опитайте да поддържате активността си - достатъчните физически упражнения са важен аспект на стомашно-чревните симптоми: лекият джогинг, плуването или колоезденето могат да балансират храносмилането и имат добро действие срещу запек. Като цяло се препоръчват две спортни сесии седмично. 

Както вече споменахме, доброто хранене също е от значение: можете да опитате да избегнете високомаслени, силно подправени, много сладки или изключително солени ястия и всяка храна, която Ви създава проблеми. Също така, пийте около два литра течност като чиста вода на ден. Чайовете от мента, кимион, копър, анасон и лайка също имат добър ефект върху храносмилането.

Като цяло лечебните билки са добър начин да успокоите раздразнения стомах. Средството, което комбинира 9 билки, е Иберогаст®. Благодарение на уникалната си комбинация от екстракти от натурални, лечебни растения, то може да бъде ефективно за няколко части на храносмилателния тракт едновременно (многоцелеви принцип) и по този начин да облекчи различни оплаквания, предизвикани от функционални стомашно-чревни разстройства, раздразнен стомах и синдром на раздразнените черва. Включително болка и спазми.

Бързо облекчение: лекарства за стомашна болка и стомашно-чревни спазми

Лечението на стомашни болки и спазми зависи преди всичко от установяването на причината за болката. Следователно това се предхожда от задълбочено проучване. Тук лекарят задава въпроси относно болката и навиците на живот и изследва пациента. Въпреки това, задвижващият механизъм невинаги е очевиден при стомашни спазми и често може да има повече от един единствен фактор, отговорен за симптомите.

Какво помага срещу болки в стомаха? За бързо подобряване на симптомите, свързани с функционални стомашно-чревни нарушения, особено подходящи са лекарства, които са насочени и облекчават едновременно няколко симптома и възможни причини - като Иберогаст®. Концентрираната сила на природата предлага много високоефективни лечебни растения. Иберогаст® е в състояние да облекчи множество симптоми, като се насочи към няколко основни механизма/причини наведнъж.

В допълнение към болката в стомаха, други симптоми в храносмилателния тракт също могат да бъдат лекувани по естествен начин с Иберогаст®. Използва се и за деца на три и повече години.

Иберогаст® съдържа комбинация от следните лечебни растения:

 • Горчив иберис
 • Корен от ангелика
 • Семена от ким
 • Цвят от лайка
 • Плодове от бял трън
 • Листа от маточина
 • Змийското мляко
 • Листа от лютива мента
 • Корен от женско биле

Пациентите, чудещи се какво може да им помогне за болката в стомаха, могат да разчитат на ефективната помощ на Иберогаст®: от една страна, той помага за нормализиране на дейността на стомашно-чревната мускулатура, намалява свръхчувствителността на стомашните нерви и така може да облекчи стомашни болки; а от друга, намалява възпалението и предпазва храносмилателния тракт чрез своето защитно действие.

Бутилка Iberogast, поставена върху мъх, с опаковка до нея, на фона на гора.

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да купите „Иберогаст“® без лекарско предписание от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020