Стомашни нерви - ентерална нервна система и как работи

Лекарка, облечена в синя униформа, разговаря със своята пациентка.

Стомашните нерви и ентералната нервна система - Контролният център на стомаха

Стомашните нерви държат юздите на храносмилането: От движенията на стомаха до секрецията на стомашния сок - всяка една дейност на стомаха е подчинена на тяхното ръководство и контрол. Въпреки че това гарантира възможно най-гладкия храносмилателен процес в стомаха, това също може да има негативни последици: Ако стомашните нерви са раздразнени, свръхчувствителни или нервните пътища към мозъка ни са нарушени, това може да се изрази в някакво сериозно нарушение в храносмилането. Как можете да балансирате стомашните нерви? И как точно работят?

Задачата на стомашните нерви

По време на храносмилането, стомахът има някои изключително важни функции: Той не само приема сдъвканата храна от хранопровода, но и я смесва със стомашен сок, който произвежда самостоятелно и предава подготвената хранителна каша към червата по контролиран начин. Стомашните нерви са там, за да гарантират, че тези перфектно координирани задачи протичат максимално гладко. Те преминават през целия стомах и поддържат процесите в баланс.

Стомашните нерви не действат напълно независимо: те са част от така наречената ентерална нервна система, която контролира всички процеси в стомашно-чревния тракт и обхваща цялата ни храносмилателна система с контролни центрове.

Ентералната нервна система включва приблизително толкова нервни клетки, колкото човешкият гръбначен мозък. Този факт, заедно със способността ѝ да обработва независимо различните стимулирания, както и да издава конкретни команди, независимо от мозъка ни, му е дал второ име: втори мозък. Но психиката ни може да окаже влияние върху стомашно-чревния тракт - например вълнението преди предстоящ изпит може да предизвика раздразнение в стомаха или неразбирателството ни с партньора ни може да развали апетита ни и да съсипе романтичната вечеря, която бяхме планирали.

Ентералната нервна система също се влияе от автономната нервна система (АНС), която обхваща цялото тяло:

 • Симпатиковата нервна система (СНС) намалява секрецията на стомашен сок и потиска движенията на стомаха.
 • Парасимпатиковата нервна система (ПСНС) стимулира кръвообращението и секрецията на стомашния сок и активира перисталтиката на стомаха.

В зависимост от ситуацията преобладава влиянието на едната област. Например при стресова ситуация функциите на стомаха могат да бъдат дисбалансирани.

Лекарка показва нещо на смартфон на своя пациент.

Свръхчувствителни ли са стомашните Ви нерви? - Симптоми и задействащи механизми

Ако стомашните нерви излязат от равновесие, това обикновено не остава незабелязано. Често може да доведе до неприятни симптоми:

 • Чувство за пълнота и/или налягане в стомаха
 • Гадене
 • Стомашна болка
 • Метеоризъм
 • Киселини в стомаха

Симптомите могат да бъдат причинени от дразнене на стомашните нерви или нарушение на предаването на импулса, което променя реакцията им на храносмилателните стимули, като реагира по-силно на външни храносмилателни стимули

Но защо се дразнят стомашните нерви? Има доста задвижващи механизми за това:

 • Стрес
 • Бързане и притеснение в ежедневието
 • Вълнение
 • Съществуващ раздразнен стомах
 • Диета
 • Консумацията на стимуланти като алкохол, кафе или никотин

Всички тези фактори могат да допринесат стомашните нерви да излязат от ритъм. Тогава страдащите изпитват типичните симптоми.

Когато стресът удари стомаха

Стомашните оплаквания често се предизвикват от психологични стресови фактори.

За да се разбере какво се случва в това отношение е необходимо стресът да се разглежда диференцирано, тъй като има различни видове стрес и възприемането му е силно индивидуално.

Тъй като честият и/или продължителен стрес може не само да засегне стомаха, но като цяло може да окаже физическо и психическо напрежение върху цялото тяло, винаги си струва да предприемете действия срещу него. Определете личните си фактори на стрес - само тези, които познават противниците си, могат да се преборят с тях. Някои хора се стресират от бездействие, докато други страдат от прекалено многото задачи. Следващата стъпка ще бъде да помислите за стратегии: позитивно мислене, самоосъзнаване, дихателни упражнения и по-добър сън.

За да предотвратите превръщането на раздразнените стомашни нерви в допълнителен стресов фактор, се препоръчва и симптоматична терапия - съществуват естествени средства, които могат да успокоят стомашните нерви бързо и ефективно.

Мъж, облечен в бяла тениска, виждащ се само от бедрата до раменете, страдащ от болка в стомаха.

Какви проблеми могат да възникнат?

Нервен стомах, наричан още раздразнен стомах, е стомашно-чревно нарушение със следните типични симптоми

 • Абдоминални спазми - Спазматична или коликоподобна болка в стомаха без определена локализация
 • Гадене - Спешно усещане за позиви за повръщане но всъщност без появява на повръщане
 • Стомашна болка - Болката в стомаха се усеща много различно в зависимост от причината. Обикновено се намира от лявата страна на торса, приблизително под диафрагмата.
 • Коремна болка - Болка, локализирана под гръдната кост, болка, локализирана в горната част на корема
 • Подуване на корема - Усещане за преяждане с храна, което не съответства на количеството приета преди това храна, което би могло да обясни това чувство
 • Интра-абдоминалното налягане - Налягане във вътрешността на корема. В зависимост от това колко чувствителни са стомашните нерви, може да се усеща като силно чувство за пълнота или може да бъде свързано със силна болка

Как да успокоите стомашните си нерви?

За да се отървете от досадните симптоми е необходимо да балансирате стомашните нерви. Ако оплакванията са предизвикани от органични заболявания, те трябва да бъдат лекувани незабавно. Ако не може да бъде идентифицирана органична причина, има вероятност лекарят да постави диагноза раздразнен стомах или синдром на раздразнените черва. И двете са функционални нарушения, без основното органично заболяване. Често за лечение се използват билкови лекарства.

Освен това жизнените и хранителни навици често могат да играят решаваща роля и да предизвикат симптоми. Съответно можете да постигнете много, като промените навиците, които причиняват личния Ви дискомфорт. Например, можете да намалите стреса или да избягвате храни, за които е доказано, че предизвикват симптоми.

Иберогаст® комбинира ефектите на девет различни лекарствени растения в едно лекарство - и по този начин може да помогне - освен другите му благоприятни ефекти в гастроинтестиналния тракт - за успокояване на чувствителните стомашни нерви: Стомашните движения могат да нормализират и облекчат неприятните симптоми.

Щастливо семейство, наслаждаващо се на храната в градината.

Храносмилането е трудна работа

Ако храносмилането Ви излезе от контрол, в резултат на това може да възникне лошо храносмилане. Научете как работи храносмилането Ви , какви могат да бъдат причините за проблеми и как можете да стимулирате здравословното храносмилане с няколко прости метода.

Научете повече

Бутилка Iberogast, поставена върху мъх, с опаковка до нея, на фона на гора.

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да вземете Иберогаст® без рецепта от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020