Киселини в стомаха

Човек, страдащ от киселини след изяждане на портокал.

Стомашни киселини - какво помага, когато киселината удари на грешното място?

Голяма част от световното население редовно страда от киселини. Засегнатите са силно ограничени от симптомите - сънят и апетитът намаляват, качеството на живот спада. Какво не знаят мнозина: Често вината за дискомфорта не е твърде голямото количество киселина. Но коя е най-честата причина? И какво помага срещу киселини?

Усмихната жена, която държи червена чаша, пълна с кафе.

Как се развиват киселините в стомаха?

Всеки, който трябва да се бори с киселини в стомаха, също може да се оплаче от усещане за пълнота, болки в стомаха и киселинна регургитация и особено - пареща болка или по-скоро усещане за притискане зад гърдите. Присъстват също и трудности с оригване и преглъщане. В зависимост от тежестта, киселините в стомаха могат да бъдат леки или много болезнени, дори да достигат до гърлото. В резултат на рефлукса на стомашното съдържание понякога в устата се разпространява кисел вкус, който също може да бъде описан като солен или сапунен. Това може да доведе до появата на лош дъх. Киселините в стомаха могат да бъдат свързани и с гадене и повръщане. Симптомите могат да се проявят и извън храносмилателния тракт. Освен това киселините могат да бъдат свързани с раздразнителна кашлица, дрезгав глас и астма.

Сред другите фактори, стомашният сок играе важна роля при киселините. Състои се, между другото, от солна киселина и някои храносмилателни ензими. След раздробяването на храната от зъбите, стомашният сок започва допълнително да помага за усвояването на храната и да убива микробите или патогените. Киселините в стомаха, добре известната „огнена топка“ в хранопровода, възниква, когато стомашната киселина попадне обратно в хранопровода и дразни лигавиците. Така че, основната причина за появата на киселини в стомаха не е непременно твърде многото киселина, а киселина на неправилно място или свръхчувствителни хранопроводи. Последното може също да обясни защо рефлуксът води до неприятни симптоми при някои хора, докато други дори не забелязват, ако стомашен сок се върне обратно в хранопровода.

Като цяло епизодите на рефлукс не са необичайни и могат да се появят при всеки от време на време. Този "нормален" рефлукс, наричан още физиологичен рефлукс, се среща всеки ден и обикновено е безобиден. За разлика от тях съществува "патологичният" рефлукс, който има органични причини и дори може да увреди органите.

Отговорен за твърде много епизоди на рефлукс или прекалено много стомашен сок, навлизащ обратно в хранопровода, в повечето случаи е така нареченият езофагеален сфинктер, клапата между хранопровода и стомаха. Обикновено сфинктерният мускул работи като клапа и предотвратява неконтролирания обратен поток на стомашно съдържание в хранопровода. В резултат на това храносмилането протича необезпокоявано, без да се засяга прекомерно чувствителен хранопровод. Ако обаче мускулът не се затвори правилно или се отваря твърде често по време на храносмилателния процес, стомашната киселина и хранителната каша могат да се върнат твърде често, в по-голямо количество или да навлязат твърде далеч обратно в хранопровода. Стомашните киселини и киселинната регургитация са последствие.

По-специално, когато са налице други стомашно-чревни оплаквания, би могло да се нарушат процесите на движение или чувствителността на нервите в стомашно-чревния тракт. Това често се случва, ако страдате от функционално разстройство като СРЧ или раздразнен стомах.

Придружаващите симптоми на стомашне киселини могат да включват:

 • Гадене
 • Коремна болка
 • Метеоризъм
 • Стомашна болка
 • Чувство за пълнота
 • Налягане в стомаха

Какви са причините за стомашните киселини?

Начинът на живот може да повлияе на появата на стомашни киселини

Пациентите с раздразнен стомах често страдат от киселини, които например могат да бъдат предизвикани допълнително от стрес или неправилна диета. Задействащите механизми привеждат много различни механизми в действие - често дори няколко едновременно - които в крайна сметка причиняват симптомите. Например нездравословните и богати на мазнини храни могат да увеличат отделянето на стомашна киселина, докато емоционалният стрес или затлъстяването могат да доведат до налягане в стомаха. Пушенето, алкохолът и кафето също са показатели, които благоприятстват образуването на киселините. Тези фактори са сред най-честите причинители на стомашните киселини. Добрата новина е, че можете да направите много, за да облекчите това. Невинаги е лесно да промените навиците си, но си струва да опитате, тъй като това може да Ви помогне скоро да се почувствате по-добре. Това, което първо се възприема като ограничение, бързо може да се окаже преимущество.

Ето списък на храни и напитки, които могат да предизвикат образуването на стомашни киселини:

 • Кафе и черен чай 
 • Газирани напитки
 • Алкохол (червено вино и бяло вино)
 • Силно ароматизирана храна
 • Ябълка
 • Сладкиши (шоколад)
 • Цитрусови плодове
 • Ядки (с изключение на бадеми!)
 • Пържени храни (чипс)
 • Варива (боб, грах)
 • Майонеза 
 • Лук

Нарушена перисталтика

При пациенти със синдром на раздразнения стомах или раздразнените черва, киселините в стомаха могат да бъдат причинени от нарушение на подвижността в стомашно-чревния тракт. Като цяло, нарушената перисталтика на стомаха може да доведе до недостатъчно базално напрежение в долната част на стомаха. Това може да доведе до нарушаване на здравословния ритъм в тънките черва. За да усложни допълнително работата на стомаха, стомашният резервоар може да не се разтяга достатъчно в съответствие с приетата храна. В този случай е възможно да се натрупа твърде много налягане към хранопровода. В един момент сфинктерът не може да издържи увеличението на налягането и стомашната киселина може да потече обратно в хранопровода. Там може да раздразни чувствителната лигавица и да причини киселини.

Свръхчувствителни нерви

Хранопроводът автоматично транспортира храна и течности в стомаха след преглъщането им. Ние усещаме този процес само когато храната или напитката са прекалено горещи или студени или когато сме поели твърде много от хапка. Това се дължи на езофагеалните нерви в лигавицата. При някои хора тези нерви са изключително чувствителни и реагират по-силно от обичайното на стомашната киселина. Това може да доведе до появата на стомашни киселини. Освен това беше показано, че многократното дразнене на лигавицата на хранопровода от агресивна стомашна киселина може да доведе до сенсибилизация на болковите рецептори, разположени там. Следователно, тези рецептори стават някак по-чувствителни към болка след всеки епизод на рефлукс, така че интензивността на болката може постепенно да се увеличава с месеци или години.

Близък план на лекар, измерващ кръвното налягане на пациента.

Хронично повишаване на налягането

Хроничното повишаване на налягането в коремната кухина може да доведе до хронични киселини. Повишеното налягане стресира сфинктера, което намалява състоянието на свиване. Повишаване на налягането се случва например по време на бременност. Повишеното телесно тегло може да доведе до намаляване на свиването, което се проявява в хронично връщане на киселини.

Диафрагмална херния

Диафрагмалната херния или силната слабост на диафрагмата също може да доведе до хронични стомашни киселини. Хронични киселини в стомаха е често срещан симптом, особено при по-големи фрактури.

Склеродермия

Това заболяване е доста рядко; Пациентите със склеродермия са засегнати най-вече на мястото, свързващо хранопровода и стомаха, където съединителната тъкан се втвърдява. Това води до нарушаване на съединителната тъкан и нарушено функциониране на сфинктера и пациентите могат да развият хронична киселини.

Колко дълго траят стомашните киселини?

Ако стомашните киселини продължават за продължителен период от време, това се нарича хронични стомашни киселини. Ако изпитвате типичните симптоми повече от един месец, причината трябва да се изясни с Вашия лекар и, ако е необходимо, да се започне подходящо лечение. Той може да определи дали мускулът на сфинктера между хранопровода и стомаха вече не функционира правилно, дали е симптом на функционално стомашно-чревно разстройство (ФСЧР) като раздразнен стомах или синдром на раздразнените черва или нещо съвсем различно.

Освен това отделните фактори влияят и върху усещането и продължителността на стомашните киселини. Пациентите с чувствителен хранопровод страдат по-дълго от пациентите със сравнително нечувствителен хранопровод. Възрастта вероятно също влияе върху резултата. По-възрастните хора страдат по-малко от по-младите пациенти, дори ако имат подобно или по-голямо количество рефлукс. Стресът и психологическите аспекти също могат да повлияят на интензивността или продължителността на симптомите.

Лекарка, разговаряща с пациент на средна възраст, облечен със синя риза.

Киселини и инфаркти

Стомашните киселини могат да причинят симптоми, подобни на тези на сърдечен удар. И въпреки че киселините не причиняват остри рискове за здравето, сърдечен удар е животозастрашаващ. Моля, обадете се на службата за спешна медицинска помощ, ако имате съмнения относно симптомите, които изпитвате. Моля, не опитвайте да се самодиагностицирате - само експерт с достатъчно познания за симптомите и тяхното тълкуване може да Ви постави правилна диагноза.

В случай на следните симптоми или ако се чувствате несигурни, обадете се на службата за спешна медицинска помощ:

При инфаркт са възможни различни локализации на болката. Най-често се появява в лявата гръдна кост, която може да се излъчва към лявата ръка, но сърдечният удар може да се почувства и като болка в корема или гърба. Болката от инфаркт често е много по-силна и пробождаща, отколкото при киселини. Съпътстващи симптоми като задух, слабост и студено изпотяване често се появяват по време на инфаркт. Жените могат да изпитват леко главоболие или коремна болка.

И двете заболявания също се различават в началото по симптомите. Обикновено киселините се появяват след пълноценно хранене или след лягане. Типичните задействащи механизми на сърдечен удар могат да бъдат физически усилия или състояния на стрес. По-младите хора рядко страдат от инфаркт. В този случай киселините са най-честата причина за проблеми в гръдния кош. При възрастни хора, които никога не са страдали от киселини и сега се оплакват от нови симптоми, сърдечният удар е много по-вероятната причина. Както споменахме по-рано - ако имате съмнения, не се колебайте да се консултирате с медицински специалист възможно най-скоро.

Мъж, облечен в бяла тениска, виждащ се само от бедрата до раменете, страдащ от болка в стомаха.

Киселини в 3-ти триместър на бременността

Стомашните киселини са особено чести при бременност. Има няколко причини за това: По време на бременността се наблюдава повишаване на женските полови хормони и силни промени в тялото на бременната жена. По-специално, хормонът на “жълтото тяло” води до общо отслабване на мускулите на храносмилателния тракт. В допълнение, матката става по-голяма поради постепенното нарастване на плода. Липсата на пространство в коремната кухина води до увеличаване на налягането. Това се отразява и на стомаха и води до увеличена поява на стомашни киселини. Можете да ги облекчите, например, като не ядете храни, които предизвикват киселините. Прочетете повече за това в главата “Какви са причините за стомашните киселини?”. Ако имате някакви съмнения по време на бременността или ако желаете да приемате лекарства, моля, не забравяйте винаги да се консултирате с Вашия лекар.

Естествени средства срещу стомашни киселини

За щастие, неприятните симптоми на стомашните киселини много често могат да бъдат овладени с природни средства. Следните съвети могат да Ви помогнат.

Кои напитки са ефективни срещу стомашните киселини?

Изпийте много бавно чаша негазирана вода, отпивайте глътка по глътка, това може да разреди стомашната киселина. При леки стомашни киселини пиенето на чай също може да бъде много полезно, особено билкови чайове от лечебни растения като лайка, резене, равнец, анасон, маточина, ким или живовляк. Някои хора съобщават, че млякото им помага. От друга страна се казва, че млякото, особено във високи количества, има тенденция да стимулира киселините. Както при всеки съвет, най-добре е да разберете сами какво всъщност Ви помага.

Кои храни са ефективни срещу стомашни киселини?

Бананите са най-често предлаганото средство за защита на стомашната лигавица. До три банана на ден е приемливо. Някои пациенти съобщават, че суров морков или варен картоф също могат да помогнат. Няколко бадема, ядки, парче бял хляб или овесени ядки могат също да облекчат киселините в някои случаи. Освен това лечебната глина (хума) е добре познато домашно средство за облекчаване на такъв дискомфорт. Идеално средство, дори и малко необичайно, е дъвката, тъй като стимулира производството на слюнка, която може да разреди стомашния сок.

Стомашни киселини - какво помага?

В повечето случаи засегнатите са принудени да зададат един въпрос: какво ми помага срещу стомашните киселини? Лечението често е трудно. Задвижващите механизми невинаги могат да бъдат избегнати - защото често се влияят отвън. Всеки човек е различен, но някои лекарства вече са доказали своята стойност за мнозина.

По принцип физиологичният рефлукс или случайната поява на стомашни киселини са безобидни, но могат да бъдат притесняващи и затова се препоръчва облекчаване на този симптом за постигане на по-добро качество на живот.

В случаите на честа или дори редовна поява на стомашни киселини, медицинското лечение е неизбежно. Защото стомашните киселини могат да доведат до дългосрочни последици като увреждане и възпаление на лигавицата на хранопровода. Тези състояния могат да се проследят до непрекъснат рефлукс на стомашен сок. Работата заедно с Вашия медицински специалист може да Ви помогне да вземете решение за най-подходящото лечение на стомашните киселини.

Докато повечето лекарства против киселини свързват стомашната киселина или намаляват производството й, Иберогаст® има различен подход. Естествените билкови капки не само ефективно облекчават дискомфорта в стомашно-чревната област, но също така са насочени към няколко фактора, които могат да причинят киселини във връзка с други стомашно-чревни оплаквания, като отпуснати мускули в горната част на стомаха.

Уникалната комбинация от девет доказани билкови екстракта е в състояние да се насочи към различни симптоми на функционални нарушения и по този начин може да предложи бързо облекчение на стомашните киселини в рамките на функционалната диспепсия. Доказано е, че Иберогаст® отпуска стомашните мускули, намалява производството на стомашна киселина и успокоява свръхчувствителните стомашни нерви.

Бутилка Iberogast, поставена върху мъх, с опаковка до нея, на фона на гора.

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да купите Иберогаст® без лекарско предписание от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020