Горчив иберис (Iberis amara) - значителен ефект, породен от малки растения

Белите цветове на Iiberis amara, които могат да облекчат храносмилателните симптоми

Универсални при стомашно-чревни оплаквания

Iberis amara е споменато за първи път много, много отдавна: Гръцкият лекар Гален (131 - 215 г. сл. Хр.) e казал, че е лекувал иберийски пациент с цветoвете на горчивия иберис. През късното Средновековие се използва като леснодостъпно домашно лекарство срещу спазми и възпаления, обикновено под формата на вино или тонизираща напитка. Днес лечебното растение се използва като част от комбинирания препарат Иберогаст®, особено при симптоми на стомашно-чревния тракт: Те включват не само подуване на корема или коремни спазми, но и усещане за пълнота или гадене.

Клонки от билки в стъклени буркани, върху кафяв, подобен на камък фон.

Произходът на Горчивия Иберис (Iberis amara)

Скалистите брегове на Средиземно море са идеалната почва за това силно приспособимо растение. В наши дни често се използва за запълване на алпинеуми в цяла Европа, с неговите малки дантелени бели цветя, които перфектно допълват късно цъфтящите растения. Всеки цвят на ибериса има четири бели венчелистчета с различна големина, наподобяващи малка лира.

Горчивият иберис /Iberis amara/ има сладка миризма, но доста горчив вкус - и това е част от името му. Произхожда от латинската дума „amarus“, което означава горчив. Името на рода “Iberis” е гръцко и означава “Кресон”. Възможно е обаче името да идва от древноримското име на Испания (Иберия), където растението расте и както вече беше споменато, е намерило първия пациент, за който ни е известно, че се е лекувал с него.

Името „горчив иберис (candytuft)“ подсказва и за произхода му, въпреки че напомня на другата страна на Средиземноморието. „Candytuft“ не е свързано със сладки на вкус лакомства, а с Candia, едно от старите имена на Ираклион, най-големият град на остров Крит, където растението е растяло в изобилие.

В наши дни растението е класифицирано като застрашено в някои страни, тъй като земеделието се разпростира в голяма част от неговото естествено местообитание.

Действието на Горчивия иберис /Iberis amara/ върху стомашно-чревния тракт

Лечебното растение има изключителната способност да повлиява благоприятно стомашно-чревната моторика. Горчивият на вкус екстракт има тонизиращ ефект върху отпуснатите мускули, като например в долната, транспортна област на стомаха. Това последно свойство може да подпомогне противодействието на чувството за пълнота.

Като част от Иберогаст®, екстрактите от изсушени цветове на горчив иберис могат бързо да противодействат на усещането за пълнота, като допълнително регулират производството на киселина и допринасят за защитата на лигавицата и по този начин могат да облекчат стомашните киселини. Iberis amara предпазва и от образуването на свободни радикали благодарение на растителните вещества, които съдържа. Пациентите, страдащи от функционални нарушения на гастроинтестиналния тракт, също могат да се възползват от лечебното растение в Иберогаст® благодарение на тонизиращия му ефект върху чревната мускулатура.

Накратко: Действието на горчивия иберис в Иберогаст®

Следващата таблица показва различните активни ползи от горчивия иберис в Иберогаст®:

Активни ползи от горчивия иберис при нервен стомах  
Активиране на мускулатурата в долната част на стомаха
greendot
greendot
Отпускане на мускулатурата в горната част на стомаха  
Противовъзпалително действие
greendot
Регулиране на производството на киселини
greendot
greendot
greendot
Защита на лигавицата
greendot
greendot
Легенда:
greendot
 Лек ефект
greendot
greendot
 Умерен ефект
greendot
greendot
greendot

 Силен ефект

Графика, показваща капка течност с изображения на билки и цветове в нея.

Интересни факти за Горчивия иберис /Iberis amara/

Знаете ли, че:

  • ​​​​​​Bayer Vital GmbH отглежда горчиви ибериси в големи масиви около централата на дружеството в Дармщат? И прави това повече от 50 години.
  • диворастящото лечебно растение е заплашено от изчезване в Германия? Изолирани колонии се срещат само из нивите и в лозята на югозапад.
  • цветовете на горчивия иберис миришат сладко, но имат горчив вкус?
  • цветовете на горчивя иберис цъфтят ежегодно от май до август?
9 естествени билки в стъклени фиолки, които правят Иберогаст® ефикасен

Лечебни растения

Иберогаст® съчетава общо девет високоефективни лечебни растителни екстракта в уникална комбинация. Независимо дали усещате болка, подуване на корема или натиск в корема - чрез концентрираната сила на природата, функционалните и свързаните с подвижността храносмилателни симптоми, бързо се облекчават. Сборът от всички 9 растения, съдържащи множество активни съставки, осигурява многоцелевия ефект, облекчаващ няколко симптома едновременно.

Открийте повече
Млада жена се обръща и се усмихва през рамо, докато седи на маса с приятели.

Имате ли други въпроси?

Тук са въпросите и отговорите, които най-много интересуват нашите потребители.

Открийте повече
Бутилка Иберогаст - естествено и ефективно лечение на множество храносмилателни симптоми

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и свързани с многобройни симптоми, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения лекува и основните причини, и досадните симптоми - едновременно.

Открийте повече
Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Поканете силата на природата във Вашия дом!

Купете Иберогаст® без рецепта от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020