Подуване на корема - налягане в стомаха и червата

Мъж, облечен в дънкова риза, облегнал се на диван, страдащ от подуване на корема

Какво е подуване на корема?

Подуването на корема е един от най-често срещаните стомашно-чревни симптоми в света.

Подутият корем не е състояние, което се определя лесно. Пациентите описват това явление като усещане за „камък в корема“, причинено или от увеличено количество газове в стомашно-чревния тракт, или от усещане за прекалено голямо напрежение в корема. Трябва да се отбележи обаче, че подуването на корема обикновено е субективно усещане, което не трябва обективно да се потвърждава от оценката на обема на чревните газове или обиколката на корема. Когато човек описва усещането за подуване на корема, то може да бъде свързано с увеличаване на коремната обиколка. Първото е симптом, а последното е видим признак, подуване и усещане за стягане на кожата или дрехите, съчетани с дискомфорт. Тази видима промяна в линията на талията е това, което се описва като задържане, характеризиращо се с отпускане на коремната стена. 

Можем да разграничим и трети симптом, с подобни оплаквания - метеоризъм. Това е често изхвърляне на чревни газове (повече от 24 пъти на ден). Обикновено се възприема като особено неприятно, когато е придружено от симптоми като подуване на корема и абдоминална дистензия.

Самото подуване се крие в нарушението на чревната перисталтика, което може да се дължи на прекомерни или свръхчувствителни стомашно-чревни нерви, в сравнение с повечето здрави хора. Това е сферата на така наречените функционални стомашно-чревни нарушения.

Газовете присъстват естествено в червата. Най-често те идват от въздуха, погълнат по време на хранене или говорене, и на второ място - от бактериалната ферментацията на храната в червата. От физиологична гледна точка дебелото черво е най-големият резервоар на бактерии в стомашно-чревния тракт.

Погълнатият въздух съдържа главно азот и кислород. Газовете от бактериалния метаболизъм имат по-разнообразен състав. Те включват въглероден диоксид, метан и водород, или - сероводород и други серни производни, кито са отговорни за специфичната миризма. Количеството и видът на газовете от ферментацията зависят от вида консумирана храна и състава на чревната микробна фиора (броя и разнообразието от видове и щамове бактерии, живеещи в червата). Някои чревни газове се абсорбират в кръвта и се отделят при издишване, а останалите се отстраняват с чревните газове.

Обемът на газове в червата обикновено е около 200 ml, а общият дневен обем на отделените газове може да достигне 600 ml. Здравият човек изпуска газоев от десетина до 24 пъти на ден.

 • Увеличението на количеството на чревните газове може да бъде причинено от:
 • Повишено поглъщане на въздух, например при пушене, дъвчене или говорене по време на хранене,
 • на консумацията на храни, които генерират газове (боб и други бобови растения),
 • пиене на газирани напитки,
 • нарушено храносмилане и абсорбция в тънките черва, което води до увеличаване на количеството вещества и хранителна каша, достигащи до дебелото черво и тяхната ферментация там (например, лактазна недостатъчност; малабсорбция на фруктоза),
 • забавено преминаване на хранителната каша през гастроинтестиналния тракт, причинено от органични или функционални нарушения,
 • бактериален свръхрастеж в тънките черва (обикновено дебелото черво е сравнително стерилно).

Как да се диагностицира подуване на корема?

По правило, самото подуване не се диагностицира, тъй като няма точни методи за оценка на този симптом. Едно и също количество газове може да не причини симптоми при някои хора, докато други го изживяват като значителен дискомфорт. Много често подуване и метеоризъм са елементи на така наречените функционални нарушения на стомашно-чревния тракт, като синдром на раздразнените черва или функционална диспепсия.

Лекар със сива коса се усмихва любезно на русокоса жена, която седи пред него и разговарят.

Какво ще Ви попита лекарят?

Моля, консултирайте се с лекар, ако подуването е твърде притеснително или болезнено. Вие също така трябва да посетите лекар, ако състоянието Ви е придружено от други симптоми като коремна болка, промени в честотата или текстурата на изпражненията.

В случай на подуване на корема, Вашият медицински специалист обикновено ще пита за много от споменатите по-горе фактори, включително диетата, както и ще задава въпроси за така наречените алармени симптоми, т.е. симптоми, които могат да предполагат по-сериозни, нефункционални нарушения на стомашно-чревния тракт. Той също така често ще пита дали някой в семейството е имал пептична язва, възпалително заболяване на червата (улцерозен колит или болест на Крон), целиакия, непоносимост към лактоза, тъй като тези заболявания могат да засегнат повече от един човек в семейството.

Какви изследвания може да назначи лекарят?

Ако проявите някой от така наречените алармени симптоми, придружаващи подуването на корема, т.е. симптоми, предполагащи по-сериозни органични причини, лекарят може да назначи някои допълнителни прегледи, като например:

 • изследване на изпражненията (паразити, латентно кървене, фекален калпротектин),
 • дихателен тест за водород или водород-метан (оценка на непоносимост към лактоза и непоносимост към фруктоза),
 • скрининг за цьолиакия (генетично определена непоносимост на глутен, съдържащ се в основните зърнени култури)
 • понякога рентгенографско и/или ултразвуково изследване на корема, гастроскопия, колоноскопия.

Чест придружаващ симптом: абдоминална дистензия

Ако обиколката на корема се увеличава доста бързо, но телесната Ви маса остава непроменена, много вероятно е да имате абдоминална дистензия.

Следните симптоми се считат за алармени симптоми. Те могат да придружават подут или раздут корем, да бъдат смущаващи и затова се нуждаят от медицинска консултация:

 • слабост,
 • загуба на апетит,
 • неволна загуба на тегло,
 • висока температура,
 • поява на кръв в изпражненията.

Сериозна причина за постоянно уголемяване на корема също може да бъде:

 • бързо наддаване на тегло (така нареченото коремно затлъстяване),
 • асцит (прекомерно количество течност в корема)
 • увеличаване на обема на вътрешните органи в коремната кухина, като черен дроб, далак или бъбреци.

Кои са най-честите причини за подуване на корема?

Трябва да имате предвид обаче, че излишъкът от въздух в стомаха и червата най-често се причинява от напълно тривиални неща, като например прекалено бързо и лакомо хранене, говорене, докато ядете, дъвчене, ядене на газообразуващи храни, като например: боб, зеле, брюкселско зеле, лук, хляб, макаронени изделия, зърнени продукти, ябълки, круши, праскови, сливи, царевица, овес, картофи, мляко, сладолед, сини сирена, пречистени трици.

Вероятно най-честата и обикновено неосъзнавана причина за появата на метеоризъм е поглъщането на прекомерни количества въздух и често невъзможността за оригване, т.е. да се отървете от погълнатия въздух от стомаха. Научното наименование е аерофагия.

Процесът на образуване на природен газ е подобен на образуването на газове в дебелото черво в резултат на ферментация (главно въглехидрати, но не само), осъществявана от живеещите там бактерии. Производството на тези газове може да се засили, когато трудно и лошо усвоимите въглехидрати, съдържащи се в бобовите растения, зелевите разстения и лука, достигнат до червата.

Прекомерната ферментация може да бъде улеснена и от непоносимост към лактоза (млечна захар), фруктоза (най-вече съдържаща се в плодове, плодови сокове, мед), прекомерна консумация на сорбитол, неразтворими фибри и др.

Коремните симптоми могат да бъдат причинени и от така наречените функционални нарушения на стомашно-чревния тракт. Това са нарушения, които не се основават на някаква органична причина (структурна или биохимична). Независимо от това, симптомите могат да бъдат много тежки. Функционалните стомашно-чревни разстройства включват:

 • Синдром на раздразнените черва (СРЧ)
 • Раздразнен стомах (функционална диспепсия).

По-рядко срещаните причини, които следва да бъдат взети предвид, са:

 • недостиг на панкреатични ензими,
 • възпалителни заболявания на червата (улцерозен колит, болест на Крон, микроскопичен колит),
 • цьолиакия (глутенова болест).
Вкусно изглеждащи зелени ябълки.

Може ли диетата и храненето да помогнат да се отървете от подуването на корема?

Ако страдате от подуване на корема, се препоръчва както преразглеждането на Вашата диета, така и на начина Ви на живот. Това, с което се храним и какво ядем, може да увеличи образуването на газове и да натрупаме повече газове в стомашно-чревния тракт.

Повечето газове се генерират от чревните бактерии, ферментиращи определени сложни въглехидрати и захари. Мазнините и протеините са по-малко газообразуващи.

Заслужава да се отбележи и начина на хранене и начина на живот. Образуването на газове може да се благоприятства от поглъщането на по-големи количества въздух, например в следните случаи:

 • ядене набързо,
 • говорене по време на хранене,
 • пушене на цигари,
 • дъвчене дъвка.

В случай на метеоризъм и газове си струва да опитате диета, основана на хранителни продукти, които не причиняват прекомерно образуване на газ. Следващият списък с храни е само много обща препоръка, тъй като всеки човек реагира различно на определени хранителни компоненти. Най-хубавото е да слушате тялото си и да избягвате храни, които причиняват нежелани симптоми като подуване на корема, раздуване и/или метеоризъм.

(Предимно) добре поносими са следните храни:

 • месо, птици и риба,
 • яйца,
 • зеленчуци като маруля, домати, тиквички,
 • плодове като грозде, горски плодове, череши, авокадо,
 • маслини,
 • ориз,
 • кисело мляко, кефир, мътеница.

Въвеждайте промени в диетата постепенно, като наблюдавате реакциите на тялото си, така че да можете да изключите продукти, които изострят Вашите неразположения.

Като цяло за благосъстоянието Ви  спомага да ядете прясна, непреработена храна, без изкуствени добавки, като оцветители или консерванти.

Билкови терапии срещу подуване на корема и газове

Иберогаст® е лекарство, което може да се използва за облекчаване на симптоми като подуване на корема, газове, усещане за пълнота, коремна болка и спазми, както и гадене. То има показания за лечение на синдром на раздразнените черва и функционална диспепсия, които често могат да се проявят чрез хронично подуване на корема и газове. Ефективността на Иберогаст® се дължи на уникалната комбинация от девет доказани екстракта от лечебни растения, които имат синергично действие за облекчаване на различни симптоми и основните причини за стомашно-чревни и храносмилателни функционални нарушения.

Бутилка Iberogast, поставена върху мъх, с опаковка до нея, на фона на гора.

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да купите Иберогаст® без лекарско предписание от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020