Синдром на раздразнените черва

Близък план на жена, закусваща с децата си в градината.

Синдром на раздразнените черва (СРЧ) - какво представлява и какво можете да направите относно това?

Някои хора често страдат от болки в коремната област, подуване/разширение на корема, диария или запек и дори не знаят причината. След посещение в лекарския кабинет може да cе окажат изправени пред диагнозата "Синдром на раздразнените черва". Но какво точно представлява СРЧ, какви методи за лечение има и какво можете да направите, за да облекчите симптомите - намерете отговорите тук.

Мъж в червена риза, страдащ от синдром на раздразнените черва, разговарящ с лекар.

СРЧ: Преглед на възможните симптоми

 • Коремна болка
 • Усещане за налягане в областта на долната част на корема, описвано също като подуване на корема
 • Раздуване на корема, наричан още абдоминална дистензия
 • Нередовна дефекация/непостоянна консистенция на изпражненията:
  • Диария
  • Запек

Ако смятате, че може да имате СРЧ, трябва да се консултирате с Вашия лекар възможно най-скоро. Въпрекки, че СРЧ може да бъде болезнен, той не уврежда дебелото черво или други части на храносмилателната система. Поради тази причина, СРЧ принадлежи към така наречените функционални стомашно-чревни нарушения. Това са нарушения, които нямат органична причина. Рисковите фактори за СРЧ включват жени на възраст над 50 години и фамилна анамнеза за СРЧ. Освен други, типичните симптоми са подуване на корема, диария и запек.

СРЧ може съществено да се различава при различните хора. Симптомите, от които страдат някои хора ще бъдат различни от тези на други, а характеристиките и интензивността на симптомите могат да се променят с течение на времето. За страдащите от множество симптоми, е удобно да има едно решение за тези множество симптоми.

Има четири вида раздразнени черва:

 • СРЧ-D (с преобладаваща диария): Преобладаващият симптом на тези пациенти със СРЧ е диарията.
 • СРЧ-C (с преобладаващ запек): Преобладаващият симптом на тези пациенти със СРЧ е запек
 • СРЧ-M (микс) (редуване на диария и запек):
 • СРЧ-U (неуточнен): Този тип раздразнени черва не отговаря на критериите нито за СРЧ-C, СРЧ-D, нито за СРЧ-M, но все пак пациентите имат общи симптоми на СРЧ.

Мъж със синя вратовръзка, работещ на лаптоп.

Предполагаеми задействащи механизми за СРЧ

Точната причина за появата на СРЧ все още не е известна. Хората с диагностициран СРЧ е доказано, че са по-чувствителни към болка (напр. дебелото черво).

Полът, възрастта, генетиката, хормоналните промени, лекарствата, стомашно-чревните инфекции, алергиите и някои храни са свързани с развитието на СРЧ. Лекарите и изследователите също смятат, че психологическите причини като стрес също играят голяма роля.

Ако сте диагностицирани със СРЧ, някои фактори могат да "натиснат спусъка” на тези симптоми или "атаки", включително:

 • Стрес: Силните емоции, като тревожност или стрес, могат да повлияят на нервите на червата при хора със СРЧ, задействайки симптомите.
 • Обща диета: Диетите с ниско съдържание на фибри могат да влошат запека при някои хора със СРЧ.
 • Хранителна непоносимост като съпътстващо заболяване: хората със СРЧ може да имат нарушена абсорбция на лактоза (захар, съдържаща се в млечните продукти и много преработени храни), фруктоза или сорбитол (изкуствен подсладител), предизвиквайки симптоми на СРЧ.
Усмихната жена, протегнала ръце нагоре, изпитва миг на облекчение, докато работи на компютър.

Облекчаване на СРЧ

Не съществува универсален метод за лечение на синдром на раздразнените черва, поради силно индивидуалната специфичност на симптомите. В допълнение към подходящата лекарствена терапия, самите страдащи могат да направят нещо, за да облекчат симптомите в дългосрочен план.

Медикаментозно лечение на СРЧ

Билковата перорална течност Иберогаст® показа ефективност при лечението на синдрома на раздразнените черва. Тя повлиява различните симптоми на СРЧ като се насочва към различни основни причини и има добър профил на безопасност.

Човек, облечен в синя тениска се държи за корема.

По принцип терапията, използвана за лечение на СРЧ, трябва винаги да бъде съобразена с преобладаващия симптом. Ето няколко примера за различни възможности за лечение. 

Диарията може да се лекува с така наречените антидиарични лекарства; те инхибират дейността на червата, консистенцията на изпражненията може да се сгъсти и честотата на дефекиране да намалее.  

В случай на запек, една възможна терапия е приемът на разтворими фибри като псилиум (люспи от семена на Индийски бял живовляк), тъй като те могат да облекчат движението на червата, ако бъдат комбинирани с приемането на достатъчно течност.  

Спазмолитиците могат да осигурят облекчение от спазмите. Те отпускат свитите мускули на червата, например след хранене.

Жена в тренировъчна екипировка, седнала на бетонен под със слушалки в ушите, изпълнява упражнение за разтягане.

Самостоятелна грижа за симптомите на раздразнените черва

Хората със синдром на раздразнените черва трябва да полагат специални грижи за ежедневието си и хранителните си навици. Някои общи съвети, които трябва да имате предвид:

 • Избягвайте стреса: Разбира се, не е възможно да се избегнат всички стресови ситуации. Независимо от това, трябва да се опитате да въведете моменти на спокойствие в ежедневието си. Това може да бъде билкова баня с лавандула вечер, дълга разходка по време на обяд или уютна среща с приятели през уикенда. Помислете какви задачи можете да делегирате на някой друг. Например една домашна помощница може да се погрижи за почистването, а детегледачката може да бъде ключът към романтичната вечер за двама.
 • Движете се повече: Спортът и упражненията могат да подобрят общото Ви благосъстояние. Лекото бягане, плуване или колоездене също могат да стимулират храносмилането и могат да бъдат упражнявани от хора със запек, причинен от синдрома на раздразнените черва. 
 • Яжте правилно: Няма специална диета за страдащите от СРЧ. Независимо от това, собствените хранителни навици трябва да бъдат взети предвид, за да не се натоварва излишно стомашно-чревния тракт.  Избягвайте храните, за които Ви е известно, че биха навредили. И ако определени съставки предизвикват реакция, свързана със СРЧ, препоръчително е да ги отстраните напълно от менюто си.
Близък план на женски ръце, белещи морков върху кухненски плот.

Възможни диети за пациенти със СРЧ

Както казахме, няма специална диета, която да помогне на всички страдащи от СРЧ, защото всички са индивидуални. Но има някои диети, които могат да Ви помогнат. Изпробвайте ги при съгласуване с Вашия лекар.

  Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеница, ечемик, ръж, лимец и камбут и продукти от тези зърна (хляб, тестени изделия и други подобни). Дали глутенът действително влияе на СРЧ или не, все още не е напълно изяснено; факт е обаче, че симптомите на СРЧ се подобряват при някои пациенти, които са на безглутенова диета, въпреки че нямат доказана целиакия. Ако искате да опитате дали безглутеновата диета е подходяща или не, препоръката е да спазвате безглутеновата диета в продължение на няколко седмици. Ако симптомите се повлияят благоприятно, трябва да се направи опит за въвеждане на глутен в диетата и ако симптомите се повторят, трябва да останете на безглутенова диета. И в двата случая това трябва да бъде проследено заедно с Вашия лекар. Трябва да се подчертае обаче, че съдържащите глутен зърна са отличен източник на различни хранителни вещества, които трябва да бъдат допълнени с подходяща безглутенова храна като царевица, елда, просо, картофи, ориз и овес.

  Човешкото тяло не е в състояние да разгражда и усвоява хранителни фибри. Но те лесно се усвояват (ферментират) от чревните бактерии, което може да доведе до образуване на газове, които причиняват подуване на корема и коремна болка.

  Разтворимата форма на диетичните фибри се намира предимно в бобовите растения (боб, грах, соя, леща ), плодовете (цитрусови плодове, кайсии, къпини, боровинки, стафиди, сини сливи), зеленчуците (артишок, зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, лук), овесени трици и ечемик. Разтворимите фибри се разтварят във вода и образуват гелообразна структура. Неразтворимата форма на диетичните фибри се намира предимно в пълнозърнест или черен хляб, пълнозърнести рулца, макаронени изделия от пълнозърнест продукт, кафяв ориз, зеленчуци (моркови, домати, чушки, картофи, тиквички, краставици), плодове (ябълки, круши, смокини, плод киви банани, диви ягоди), ядки и семена. Неразтворимите диетични фибри помагат за намаляване на диарията, докато в случай на запек е желателно да се увеличи количеството на разтворими фибри, за да се промени консистенцията на изпражненията и да се улесни движението на червата.

  Диетичните фибри играят важна роля в храненето на човека, поради което не трябва да се елиминират от диетата, напротив - препоръчително е да увеличите количеството на хранителните фибри бавно и постепенно до общо количество от 20 до 30 грама диетични фибри на ден. Започнете с консумация на храни, богати на разтворима форма на диетични фибри, а след това добавете храни, които съдържат неразтворимата форма на диетичните фибри. Ако не се чувствате добре след консумация на определена храна, елиминирайте я от диетата си или я заменете с друга храна.

  Мастните храни също могат сериозно да влошат симптомите на СРЧ. Симптомите най-вече могат да се влошат по време на хранене или малко след това. Мазнините влияят на чревната подвижност и появата на спазми, увеличават задържането на течности, подуването на корема и коремните болки.

  Въпреки това мазнините са от съществено значение за нормалното функциониране на тялото. Мазнините трябва да представляват 30–35% от дневния прием на енергия при възрастните. Препоръчителният дневен прием на мазнини за пациенти със СРЧ, при които мазнините създават проблеми, варират от 40 до 50 грама на ден, което се равнява на четири супени лъжици масло на ден.

  Ниско съдържание на какво? Съкращението означава „ферментируеми олигозахариди, дисахариди, монозахариди и полиоли“ - въглехидрати, които трудно се усвояват от червата. Тъй като тези въглехидрати задържат повече вода в червата, хората със СРЧ могат да получат повече газове, подуване на корема и диария след консумацията им.

  Диета с ниско съдържание на FODMAP се изпълнява изключително под наблюдението на лекар и клиничен диетолог!

  Обикновено пациентите преминават на диетата в продължение на шест седмици, но със сигурност не повече от шест седмици, тъй като това може сериозно да застраши здравето. Възможно е да възникне липса на основни витамини и минерали, особено витамини от групата В-комплекс, калций, цинк и желязо, когато следвате диета с ниско съдържание на FODMAP. Това става ясно, ако погледнете храните FODMAP, които трябва да избягвате: това включва много здравословни храни като пъпеши, круши, праскови, манго, ябълки и сливи, бобови растения, кашу и някои зеленчуци като артишок, аспержи, броколи, лук, карфиол и гъби, Изключват се също хлябът на пшенична основа, зърнените храни, тестените изделия и всички продукти, съдържащи лактоза.

  След шест седмици можете да започнете постепенно да въвеждате определени храни, съдържащи по-високо съдържание на FODMAP във Вашата диета. Можете да увеличите количеството на всяка храна и да определите прага, при който дадена храна причинява проблем и да се свържете с Вашия лекар. Ако храната не създава проблеми, тя може да бъде включена в диетата, в противен случай тя трябва да бъде изключена.

  Да се ​​научим да се справяме със синдрома на раздразнените черва

  Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете медицински специалист, на когото имате доверие и който има сертифициран опит със СРЧ. Те могат да Ви подкрепят и да Ви дадат ценни съвети в тази насока. Колкото по-добре сте информирани за състоянието си, толкова по-добре можете да се справите с него.

  Помислете дали да информирате най-близките от семейството и приятелите си за Вашия СРЧ - това улеснява справянето със синдрома на раздразнените черва. Дори ако това е въпрос, за който много хора говорят с неохота, откритата дискусия би била полезна. Това може да бъде освобождаващо и да повлияе положително на личните отношения. Ако трябва да отмените среща, защото не се чувствате добре, например, никой няма да Ви обвинява, или дори да го приеме като извинение.

  Можете да вземете някои предпазни мерки, за да избегнете неприятни ситуации. Специалните вложки за бельо могат да помогнат в моменти, в които имате нужда. Свръхчувствителна реакция към определени съставки в храната може да бъде избегната, като просто попитате Вашият сервитьор за известните алергени и добавки.

  Руса жена, седнала в градина с хляб в ръка, разговаряща със седящ до нея мъж.

  СРЧ - Психологически съвети

   Страдащите от СРЧ могат да се почувстват доста предадени от телата си, тъй като страдайки от храносмилателни проблеми, не можете да правите повечето от нещата, които искате да правите. Това Ви ядосва и понякога дори може да мразите тялото си. Въпреки че тези чувства са съвсем нормални, важно е да се научите да прощавате на тялото си, че може да бъде толкова симптоматично. То само реагира на съвкупност от обстоятелства, в които се е оказало. А омразата или гневът няма да помогнат така или иначе. През повечето време тези чувства могат дори да влошат симптомите на СРЧ.

  Ето защо трябва да започнете да се отнасяте към тялото си по-скоро като към болен приятел. Спрете да се борите с него и спрете да се опитвате да го контролирате, а започнете да слушате от какво има нужда и се погрижете за това. Храносмилателната Ви система не е Ваш враг - това е Вашият партньор.

  Поради естеството на симптомите си, СРЧ може да бъде причина за изолиране. И изолацията може също да влоши Вашия СРЧ. Както всяко друго здравословно състояние, социалната подкрепа е ключов компонент, за да се чувствате по-добре. Потърсете група за помощ при СРЧ във Вашия район. С колкото повече хора със СРЧ разговаряте, толкова по-добре. Интернет също е добър начин за обединение с хора, които споделят същото разстройство. В онлайн дискусионните форуми можете да намерите помощ, подкрепа и съпричастност във Вашата ситуация. Просто внимавайте относно валидността на публикуваната информация и внимавайте да не бъдете обсебени от други, чиито симптоми са по-тежки от Вашите собствени. И винаги обсъждайте новите открития с Вашия лекар.

  Вашите храносмилателни симптоми

  От чувство за пълнота през стомашни спазми до гадене и повръщане: Ако храносмилателната Ви система е извън баланс, това може да се прояви в различни оплаквания. Търсенето на задействащите механизми често е трудно - защото зад неприятните симптоми понякога има няколко причини.

  Храносмилателни оплаквания

  Иберогаст®

  Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

  Всичко относно Иберогаст®

  Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

  Възползвайте се от възможностите на природата тук!

  Можете да купите Иберогаст® без лекарско предписание от Вашата аптека.

  Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
  http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

  Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020