Раздразнен стомах

Жена с тъмна коса къдрава лежи на диван, страдайки от раздразнен стомах.

Раздразнен стомах - Какво помага срещу нервен стомах?

Раздразнен стомах, известен още като нервен стомах или функционална диспепсия (ФД), е нарушение в горната част на корема, от което страдат много хора в индустриализираните страни.

За разлика от синдрома на раздразнените черва (СРЧ), той засяга главно горната част на стомашно-чревния тракт. При 30% от пациентите симптомите се припокриват. Раздразненият стомах и синдромът на раздразнените черва се наричат ​​"функционални стомашно-чревни нарушения". Лекарите избират термина „функционален“, когато могат да изключат всякаква органична причина за симптомите, като язви на стомаха.

Основните причини са многобройни, а някои причини тепърва подлежат на по-подробно изучаване. В допълнение към предразположението, външните фактори като хранене или стрес също могат да предизвикат тези оплаквания. Целта на лечението е преди всичко да облекчи симптоми като коремни спазми, болки в стомаха или подуване на корема. Освен това се полагат усилия да се идентифицират задействащите фактори и, ако е възможно, да бъдат отхвърлени. По този начин, в допълнение към лекарствената терапия, самите страдащи могат да направят много, за да облекчат оплакванията си.

Лекар, който гледа монитор и си прави бележки

Какви признаци и симптоми са характерни за раздразнения стомах?

Много страдащи не могат да определят неразположението в стомаха си. Някои се оплакват от неясен дискомфорт в горната част на корема, други описват болката като „подобна на пояс“, тъй като не се ограничава до корема, но може да обхваща и гърба.

Това са най-честите симптоми на раздразнения стомах:

 • Чувство за бързо засищане - Чувството, че стомахът е препълнен скоро след започване на хранене, непропорционално на количеството приета храна, така че храненето не може да бъде завършено
 • Епигастрална или болка в горната част на корема - Болка, локализирана под гръдната кост, болка, локализирана в горната част на корема
 • Чувство за пълнота - Усещане за преяждане с храна, което не съответства на количеството приета преди това храна, което би могло да обясни това чувство

Други симптоми на раздразнения стомах включват:

 • Гадене - Спешно чувство за необходимост от повръщане, но всъщност без да се стига до повръщане
 • Повръщане - Изхвърляне на слуз и стомашно съдържание или силно непродуктивни позиви за повръщане
 • Отделяне на киселини/газове от стомаха - Оригване с кисел вкус, усещане за парене в хранопровода
 • Абдоминални спазми - Спазматична или коликоподобна болка в стомаха без определена локализация
 • Болестно състояние - Дискомфорт, съчетан с усещането за необходимостта от повръщане
 • Загуба на апетит - Равнодушие към приема на храна
 • Ретростернален дискомфорт - Неприятно усещане зад гръдната кост, болезнено или пробождащо

Ако имате симптоми като кървави изхождания, значителна загуба на тегло или затруднено преглъщане, трябва да се свържете с Вашия лекар. Тези симптоми могат да показват органично разстройство на храносмилателния тракт, което спешно изисква терапия от интернист или гастроентеролог.

Причинители на раздразнен стомах

Не е напълно известно какви са причините за раздразнения стомах. Предполаганата по-рано причинна връзка между инфектиране с бактерията Helicobacter pylori и раздразнения стомах, сега се третира като отделни въпроси.

Вместо това вероятно има няколко взаимодействащи си физически, психологически и социални фактори, които стоят зад разстройството на раздразнения стомах (така нареченото мултифакторно развитие). Една от възможните причини за раздразнен стомах е свръхчувствителност на нервната система на стомашно-чревната област. Тази сложна мрежа от нерви (ентерална нервна система) преминава през целия стомашно-чревен тракт и контролира храносмилателните процеси в организма. Например, ако нервите са прекалено чувствителни към нормалното и здравословно налягане, например поради приема на храна, в резултат на това може да възникне усещане за болка.

Освен това, нарушаването на стомашната перисталтика може да бъде една от причините за дискомфорт:

Мускулите в стомаха смесват хранителната каша чрез ритмично свиване и отпускане и я изтласкват по-нататък. Понякога това движение излиза от ритъм. В горната част на стомаха мускулите са твърде стегнати, за да регулират обема, осигурявайки физиологично пространство за доставената храна. В долната част на стомаха, която води до тънките черва, мускулите са твърде слаби, за да транспортират храната към червата. Това може да доведе до неприятно налягане и усещане за пълнота и дори чувство за бързо засищане веднага след започване на хранене.

Известни са някои задействащи симптомите за на раздразнен стомах механизми, а други само се подозират. Възможните задействащи симптомите механизми могат да бъдат Вашите хранителни навици. За много от страдащите от СРЧ, консумацията на кафе, люти подправки, алкохол и/или мазни храни може да доведе до болка в горната част на корема. Непоносимостта към млечни продукти, яйца и някои видове плодове също може да предизвика симптоми на раздразнен стомах.

Не може да се изключи, че раздразнителен стомах може да се развие в резултат на наследствени влияния - нов научен модел описва, че инфекция или някои хранителни антигени (напр. пшеница) могат да увредят чревната бариера, което може да доведе до системен имунен отговор, който на свой ред може да причини психологични симптоми.

В допълнение, психологичните причини или неправилната диета могат да играят роля за предизвикване на симптоми на раздразнен стомах: като постоянен стрес или небалансирана диета. Например, тежки конфликтни ситуации и психологически стресови фактори, като тревожност или депресия е доказано, че са свързани с раздразнения стомах. Това може да премине в порочен кръг, при който психическият стрес дразни стомаха, а симптомите на раздразнения стомах от своя страна увеличават психическия стрес.

След като страдащите осъзнаят чувствителността си към собственото си разстройство, те често се справят с него по-съзнателно. Предимството на това е, че те могат да окажат положително влияние, например чрез консумация на здравословна храна, която не би предизвикала никакви бъдещи симптоми. Но това има и недостатъка, че човек обръща повече внимание на физическите процеси и възприема оплакванията с по-голяма интензивност.

Мъж, облечен в бяла тениска, виждащ се само от бедрата до раменете, страдащ от раздразнен стомах.

Раздразнен стомах: Поставянето на диагноза е трудно

Често раздразненият стомах или синдромът на раздразнените черва не е лесно да се диагностицира: Диагноза "раздразнен стомах" може да бъде поставена, ако стомашните симптоми продължат най-малко дванадесет седмици през шестмесечен период без ясни органични причини.

Интересно: Учените са изчислили, че между 10 и 20 процента от населението в индустриализираните страни страда от раздразнен стомах.

Разликата между СРЧ и раздразнен стомах

Раздразненият стомах и синдромът на раздразнените черва проявяват много подобни симптоми. До 30% от пациентите могат да изпитат симптоми на раздразнения стомах, припокриващи се със симптомите на синдрома на раздразнените черва. И двете разстройства показват сходни рискови фактори и задействащи механизми. И така, какви са разликите?

Основните симптоми на раздразнения стомах са:

 • Чувство за бързо засищане
 • Болка в горната част на корема
 • Чувство за пълнота

Основните симптоми на синдрома на раздразнените черва са:

 • Болка, свързана с
 • Промени в честотата на изпражненията или
 • Промени в текстурата на изпражненията

Известна помощ при разграничаването им може да бъде локализирането на оплакванията: Докато симптомите на раздразнения стомах се проявяват главно в горната част на стомашно-чревния тракт, хората със синдром на раздразнените черва са склонни да се оплакват от промени в честотата и текстурата на изпражненията като диария и/или запек.

Точната причина за СРЧ все още не е известна. Както вече споменахме, хората с медицински диагностициран СРЧ може да имат свръхчувствителни нерви в храносмилателния тракт. Но това е само една от възможните причини. Лекарите и изследователите също вярват, че психологическите фактори могат да играят роля.

Раздразнен стомах и функционално храносмилане - едно и също ли е?

Функционално разстройство е общ термин за клинични картини като синдром на раздразнените черва или синдром на раздразнения стомах. Според научното определение, функционално разстройство е „увеличена и засилена поява на оплаквания, които се инициират в горния и долния стомашно-чревен тракт, продължават повече от дванадесет седмици или се повтарят без органично заболяване на някой от органите, участващи в храносмилането, открито при рутинната диагностика.

Стетоскоп със сини гумени части, поставен върху лист с данни относно раздразнен стомах.
Човек, облечен в синя тениска се държи за корема.

Възможни лечения за раздразнен стомах

Тъй като раздразнителният стомах може да се характеризира с многобройни симптоми, лекуваме е да можем да лекува комплексното разстройство и различните му симптоми възможно най-цялостно.

Тук идва така нареченият многолицев принцип на Иберогаст®, който е бързодействащ и може цялостно да облекчи многобройните симптоми. Иберогаст® нормализира стомашната перисталтика. Проучванията показват, че Иберогаст® е в състояние да успокои нервите на червата и да нормализира киселинността, а също така предпазва стомашната лигавица.

Още съвети за стомашни проблеми

Има много начини за облекчаване на симптомите на раздразнения стомах. Много от посоченото по-долу като цяло ще Ви помогне да се почувствате по-здрави. Това, което ще проработи накрая е много индивидуално - просто изпробвайте:

 • При оплаквания, които продължават няколко дни или са повтарящи се, консултирайте се със специалист, за да може навреме да бъдат изключени органични разстройства.
 • Отпуснете се: Избягвайте твърде много стрес и намерете баланс в професионалния си живот. Опитайте някои подходящи „меки“ спортове като йога или ходене. 
 • Обърнете внимание на редовното хранене. Повечето хора могат да понасят по-добре пет по-малки хранения през деня, отколкото например две много големи - опитайте какво е по-подходящо за вас и се придържайте към него.
 • Отделете време за всяко хранене и не яжте бързо, а се наслаждавайте на храненето.

Ако раздразненият стомах се дължи на психологически дистрес, психотерапията може да бъде едно съпътстващо лечение. Говорете с Вашия общопрактикуващ лекар за това, той ще може да Ви насочи към специалист.

Бутилка Iberogast, поставена върху мъх, с опаковка до нея, на фона на гора.

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да купите Иберогаст® без лекарско предписание от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020