Гадене

Жена с червена коса седи на диван и гледа наляво.

Гаденето - необходим защитен рефлекс

Ако в стомаха Ви се разпространи неприятно, слабо чувство, то активира звънеца на алармата: Всеки, който страда от гадене, винаги се страхува, че може скоро да повърне. В зависимост от тежестта на симптомите на гадене, извършването на ежедневните задачи може да се превърне в тежест. Лечението на гаденето обаче често е проблемно - причините могат да бъдат най-различни. И така, каква може да бъде причината за това? И как можете да се отървете от гаденето и повръщането?

Жена, страдаща от гадене, държи главата си с ръце

Какво причинява гаденето?

Човек може да се почувства раздразнен от гаденето, но всъщност то е много полезно явление. Като ясен предупредителен сигнал, то безпогрешно дава на тялото Ви знак: нещо не е наред. Ако стомахът или първите участъци на тънките черва бият тревожните камбани (например поради дразнещи вещества в диетата Ви ), това може да се прояви под формата на гадене. Засегнатият се чувства зле и знае: трябва да бъде (особено) внимателен. Той трябва да се увери, че ще избягва този дразнител на стомаха в бъдеще. В много случаи гаденето предупреждава за последващо повръщане.

Организмът познава тази чувствителност на стомашно-чревния тракт. За да се предпази от вредните влияния, той е разработил механизми, за да се отърве от замърсители, патогени или неприятни влияния възможно най-бързо. От една страна, вредното съдържание в храносмилателния тракт може да бъде елиминирано чрез диария възможно най-бързо, от друга страна вредните вещества могат да бъдат отстранени от тялото, преди те дори да влязат в храносмилателния процес - чрез повръщане.

Кои ранни сигнали индикират за позиви на повръщане?

Гаденето невинаги означава непременно, че ще повръщате. Често дразненето, което алармира стомаха и червата, ще изчезне от само себе си. Ако това не стане така, усещането за безпокойство в стомаха може да се развие бързо. Ако повръщането е неизбежно, то обикновено си личи веднага по някои ясни признаци:

 • Бледност в лицето
 • Усещането за гадене се засилва
 • Избиване на студена пот
 • Производството на слюнка се увеличава бързо - тялото прави това, за да предпази зъбите от агресивните стомашни киселини

Особено когато става дума за последния признак, са нужни само няколко мига, преди човекът, който страда, да повърне.

Причини за гадене и повръщане

Гаденето и повръщането са незаменими защитни функции на организма. Задействащите механизми и вътрешният процес се координират точно. Например, ако усетим отвратителна миризма, обонятелните нерви на носа бързо предават информацията на мозъчния център, отговорен за повръщането. Ако нервите в стомаха и тънките черва попаднат на подозрителни вещества по време на храносмилането, те правят същото. Те незабавно изпращат нервни сигнали до мозъчния център, отговорен за повръщането - засегнатият човек се разболява. Ако определен праг е надвишен, центърът отговаря: Той се координира с дихателния център и сърдечно-съдовата система и командва както чревната мускулатура, така и диафрагмата да се свият принудително. По този начин съдържанието на стомаха и тънките черва се изтласква от тялото с голяма сила - човекът повръща.

Има безброй задействащи механизми и причини за гадене или дори повръщане - от леки, лесни за отстраняване задействащи механизми, до сериозни причини, които могат да изискват незабавна медицинска помощ:

 • Погнуса 
 • Стрес
 • Болест при пътуване
 • Кофеин, никотин и алкохол
 • Мигрена
 • Инфекции
 • Гастрит
 • Непоносимост към храна
 • Функционални стомашно-чревни разстройства, като раздразнен стомах
 • Колики
 • Пиелонефрит
 • Апендицит

Всички тези фактори и много други могат да са отговорни за появата на гадене. Във всеки случай гаденето и повръщането са признаци, че нещо в тялото не е наред. Затова не пренебрегвайте тези предупредителни сигнали.

Причини за хронично, постоянно или повтарящо се гадене

Хроничното, постоянно или повтарящо се гадене може да има много причини. Най-често цитираният е бременността. Но също така алергиите, хранителните непоносимости или разстройства като раздразнен стомах (функционална диспепсия) и синдром на раздразнените черва могат да са съпровождани от повтарящо се гадене. Често гаденето се появява след поглъщане, поради което хората с хронично гадене развиват незабавно безпокойство относно храненето. Някои хора губят толкова много тегло от хронично гадене, че могат да се считат за анорексични, каквито не са.

Но невинаги причините се намират в стомашно-чревния тракт. В допълнение към често срещаните задействащи механизми, заболявания на бъбреците, сърцето или високо кръвно налягане също могат да причинят гадене. Поради тази причина е важно да се консултирате с лекар, когато гаденето се появява многократно.

Хроничното гадене се диагностицира, като се разглеждат следните фактори1:

 • Гаденето е притеснително (достатъчно тежко, за да повлияе на обичайните дейности). Проявява се поне един ден седмично и/или има един или повече епизоди на повръщане седмично.
 • Самоинициирано повръщане, хранителни разстройства, регургитация или връщане на храна са изключени.
 • Няма данни за органични, системни или метаболитни заболявания, които вероятно обясняват симптомите при рутинни изследвания (включително при горна ендоскопия).

Комбинация между гадене и други симптоми

Гаденето е симптом, който може да бъде свързан с различни други симптоми на гастроинтестиналния тракт като киселинен рефлукс, оригване, киселини в стомаха и други.

Рефлуксът означава „изтичане обратно“. В този случай това означава, че съдържанието на стомаха частично се връща обратно в хранопровода. Гаденето често се свързва с рефлукс, но може да зависи от много фактори и индивидуалната чувствителност. Често има проблеми с мускула на сфинктера между стомаха и хранопровода, но самият рефлукс е нормално явление до известна степен. Казано по-просто, стомашният сок, който изтича, може да раздразни нервните окончания в стената на хранопровода, които след това могат да предадат сигнал и на мозъчния център, отговорен за повръщането. Ако нервите Ви са особено чувствителни, те биха реагирали още по-силно.

Гаденето често се появява в комбинация с други стомашно-чревни заболявания и оплаквания, като:

 • Киселинен рефлукс (както е описано по-горе)
 • Киселини в стомаха
 • Оригване
 • Раздразнен стомах
 • Налягане в стомаха
 • Лошо храносмилане
 • Заболяване на бъбреците
 • Възпаление на черния дроб (хепатит)
 • Сърдечна недостатъчност
 • Високо кръвно налягане
 • Тумор в мозъка или гръбначния мозък

Тези симптоми са възможни, но не са непременно причината за гадене. Консултирайте се с Вашия лекар, ако страдате от продължително гадене (възникващо поне един ден седмично и/или имате един или повече епизоди на повръщане седмично) или ако е придружено от други симптоми, като силна болка в стомашно-чревната област. Лекарите могат да определят причината и да започнат най-подходящата за Вас терапия.

Бременна жена седи до дъщеря си, която държи ръка върху корема на майката.

Гадене по време на бременност - първи и последен триместър

Гаденето се появява по-често през първите няколко седмици от бременността. Гаденето обикновено започва на 7-ма и продължава до около 20-та седмица от бременността. Но може да се появи и по-късно поради наличието на хормони в тялото и натоварването на матката след 31-та седмица на бременността. 

Следното може да помогне срещу гадене по време на бременност:

 • Разпределете храненията рамвноверно за целия ден и намалете налягането в стомаха.
 • Продължете да пиете много течности и да осигурите на тялото си витамини и минерали. При гадене може да помогне да пиете повече вода и билкови чайове, като чай от лайка и мента. Това облекчава усещането за нестабилен стомах.
 • Когато ядете, трябва да ядете по-малки количества. Лесно смилаеми са например:
 • Сушени плодове
 • Крекери
 • Сухари
 • Банани
 • Джинджифил

Ако искате да облекчите оплакванията си с лекарства, обсъждайте това винаги с Вашия лекар предварително.

Домашни средства срещу гадене

Струва си да опитате да лекувате гаденето (когато не е породено от сериозна причина) с домашни средства.

Намаляването на приема на кафе, алкохол, никотин и кисели сокове като портокалов сок може да помогне. Копърът може да има успокояващ ефект върху стомаха. Когато усещането за пълнота е причина за гадене, ценните съставки на билката ким могат да облекчат стомашните оплаквания.

Морковите съдържат много фибри, когато са сготвени и в народната медицина се препоръчват за свързване на токсините в червата и по този начин може да допринесат за по-бързо намаляване на гаденето.

Пиенето на повече течности също може да бъде полезно: чаша топла мента, чай от лайка или джинджифил или прясно нарязан резен лимон, изтискан в чаша вода.

Свежият въздух също може да помогне срещу гадене - можете да направите кратка разходка навън или да отворите прозорците си.

Разбира се, винаги е най-добре да избягвате причините за появата на гадене - ако сте наясно с Вашите задействащи механизми. Не всички домашни средства помагат на всички засегнати. Хората са различни и всеки реагира различно. Затова е препоръчително да ги изпробвате и - ако сте намерили подходящото лекарство за Вас - приложете го при първите признаци на гадене.

Стетоскоп със сини гумени части, лежащ върху лист с данни, касаещи гаденето.

Как правилно да се лекува гадене?

Посещението при лекаря е препоръчително, ако симптомите се влошат, продължат няколко дни или са придружени от други симптоми, като силна болка в стомашно-чревния участък. Описването на хода на заболяването и физическите прегледи помагат да се диагностицира конкретната причина за гаденето.

В последващото лечение не търсете само облекчение на симптомите си, а се насочете към основните задействащи механизми и причини. Лечението с Иберогаст® облекчава гаденето като симптом на раздразнения стомах, известно още като функционална диспепсия. Течността, извлечена от растения успокоява свръхчувствителните стомашни нерви, предпазва стомашната лигавица и нормализира движенията на мускулите в стомашно-чревния участък.

Бутилка Iberogast, поставена върху мъх, с опаковка до нея, на фона на гора.

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да купите „Иберогаст“® без лекарско предписание от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020