Гастроинтестинален тракт - Функция и поддържане на здравословно състояние

Млада жена избира от различни видове маруля, докато пазарува.

Чревната функция - колко важни са червата за хората?

Ако терминът "черва" бъде споменат в разговор, повечето от участниците вероятно запушват носовете си. Не обичаме да се занимаваме с тема като храносмилането - и със сигурност не с нейните задачи. Или дори с резултатите. Твърде неприятно, почти ужасно. Трябва бързо да преразгледаме това отношение. Защото червата са невероятно очарователен, сложен орган - с достигащи надалеч последици за здравето и общото благополучие.

Нещо добро с дължина седем метра: червата на човека. Само около един метър от тази впечатляваща обща дължина се дължи на дебелото черво, тъй като останалото е съставено от предшестващите го, серпентино-образни тънки черва. Задачите на двата чревни отдела са разнообразни - и перфектно съчетани.

Тънкото черво: гигант в малко пространство

Основната част от същинската храносмилателна работа се извършва от тънките черва. Там от стомаха постъпва добре смляната хранителна каша, смесена със стомашен сок и директно започва с по-нататъшната обработка. Към този момент хранителната каша е все още твърде „тромава”, за да бъде действително усвоена и използвана от тялото. Секрецията на основната част от храносмилателните ензими (например от панкреаса) трябва да промени това: те разграждат съставките на храната до най-малките възможни градивни елементи.

След като ензимите свършат своята работа, тънките черва абсорбират хранителните елементи и ги пренасят в кръвта и лимфата. Оттам те достигат навсякъде в цялото тяло. За да работят възможно най-ефективно и пълноценно да използват храната, червата са не само се усукват: повърхността им също така е силно нагъната - и върху тези издатини се наслагват допълнителни гънки, така наречените чревни власинки.

Така повърхността на тънките черва достига невероятните 500 квадратни метра - което е приблизително размерите на баскетболно игрище! По този начин много голяма повърхност е в състояние да абсорбира хранителните компоненти.

В допълнение към храносмилането и усвояването на хранителни вещества, тънките черва имат и други важни задачи. Това включва:

 • Образуването на хормони, които координират храносмилателния процес
 • Прием на вода от хранителната каша
 • Смилането на чревното съдържание

Точно координираните чревни движения гарантират, че хранителната каша е в достатъчен контакт с хормони, ензими и чревната повърхност, за да се абсорбират важните хранителни вещества.

Малко момиче, играещо с листа и цветя на градинска маса.

Дебелото черво: мястото за усвояване на остатъчните вещества

Тънкото черво вече е филтрирало това, което тялото може да използва от храната. Но това по никакъв начин не означава, че дебелото черво не работи: Продължава да извлича вода и сол от хранителната каша и накрая формира изпражненията.

Каквото и да достигне до дебелото черво неразградено, то се метаболизира от чревните бактерии: безброй различни видове обработват несмилаемите компоненти от нашата храна. Остатъчните вещества, заедно с отпадъчните вещества се изтласкват от мускулите на дебелото черво към ректума, към низходящата част на дебелото черво. Там се съхраняват изпражненията, докато стане възможно да се отделят през ануса.

Поради физиологичните си задачи, дебелото черво визуално се различава от предхождащото го тънко черво: вместо многобройни извивки и гънки, стената на дебелото черво е подсилена и има по-голяма обиколка.

Чревната флора: важен защитен щит на хората

Всички микроорганизми, които са естествено присъщи за червата, принадлежат към така наречената чревна флора. В нея са включени не само чревните бактерии - които представляват най-голямата кохорта - но и други протозои и гъби.

Интересно: При възрастен индивид, чревните бактерии съставляват около 1,5 килограма от телесното тегло.

Работата им в никакъв случай не е само храносмилането. Те имат ролята да допринасят и за общото здравословно състояние и имунния статус.

Чревната флора несъмнено е съществена част от храносмилателната ни система. Често осъзнаваме значението ѝ, само когато излезе от равновесие. Това може да се случи например в резултат на лечение с антибиотици: приема се, че антибиотиците убиват вредните бактерии в организма, но в много случаи те поразяват и „добрите“ бактерии в червата. Ако микробиомът не се възстанови правилно след терапията с антибиотици, това може да доведе до диария.

Освен това може да възникне дисбаланс на чревната флора, който участва в развитието на редица заболявания, включително депресия.

Как може да се стимулира чревната функция и важно ли е това?

Ако червата не работят правилно, това може да Ви обремени. Следователно балансираната чревна функция е основата за цялостното ни благосъстояние. Нездравият начин на живот може да предизвика подобни чревни симптоми.

В днешно време храната съдържа твърде малко фибри. Според данни от Национално проучване за потреблението, проведено в Германия, 75% от жените и 68% от мъжете имат прием на фибри под необходимото от поне 30 g на ден. Твърде малкото фибри правят червата мързеливи, тъй като работата на фибрите е да насърчават чревната функция чрез свързване на водата. Това осигурява физиологично нормален чревен транзит и не позволява изпражненията да станат прекалено твърди. Фибрите имат нужда от течност, за да набъбнат. Препоръчителният прием на течност на ден на човек е 2,5 литра. За съжаление, това не включва ежедневната бира или случайната чаша вино, но можете да им се насладите като допълнение.

До известна степен можете сами да повлияете положително на чревните симптоми. Например, чрез повече релакс в ежедневието или индивидуална диета, която да е добра за Вас. Като цяло, просто слушайте тялото си и се научете да разпознавате факторите, които могат да предизвикат Вашите симптоми. Можете да изберете една от следните промени, които да приложите. Това, което ще проработи в крайна сметка варира от човек на човек:

Отпуснете се:

Избягвайте твърде много стрес и намерете баланс в професионалния си живот. Опитайте някои подходящи „меки“ спортове като йога или ходене.

Поддържайте достатъчна физическа активност:

Това невинаги трябва да е фитнес. Често е достатъчно да въведете повече упражнения в ежедневието си, като например да се качвате по стълбите, да отидете на разходка по време на обедната си почивка или да карате колело на къси разстояния.

Хранете се редовно:

При много хора, редовното хранене води също и до редовно храносмилане. Опитайте се да не пропускате хранене. Някои хора могат да понасят по-добре пет по-малки хранения през деня, отколкото например две много големи - опитайте какво е по-подходящо за Вас и се придържайте към него.

Яжте бавно:

Отделете време за всяко хранене и не яжте бързо, а дъвчете старателно и се наслаждавайте на храненето.

Яжте свежа храна:

Избягвайте преработените храни, които са с високо съдържание на добавки, трансмазнини и изкуствени подсладители. Вместо това яжте повече натурални и органични храни, съдържащи основни хранителни вещества и витамини.

Хранете се здравословно:

Не става въпрос за това никога повече да не хапнете чипс и пица, а да се фокусирате върху здравословното. Накратко: Опитайте да ядете много зеленчуци, заменете продуктите от бяло брашно с продукти от пълнозърнесто брашно, малко здравословно растително масло и шепа плодове всеки ден - това е всичко, което Ви трябва за начало. Между другото, няколко хранителни компонента се считат за особено благоприятни за червата - диетични фибри, пребиотици и пробиотици. Можете да прочетете повече за тях тук:

Научете повече

Чревни оплаквания - какви проблеми могат да възникнат?

Въпреки нелицеприятността на темата, червата са един от най-важните органи в тялото. Ако храносмилателната система е излязла извън баланс и не се справя добре, това може да има сериозно влияние върху здравето и общото благополучие. Засегнатите лица могат да получат чревни оплаквания, които могат да бъдат разграничени в две категории - специфични и неспецифични.

Специфичните чревни оплаквания са симптоми, пряко свързани с гастроинтестиналния тракт:

 • Подуване на корема
 • Диария
 • Запек
 • Чувство за пълнота в корема

Неспецифичните оплаквания, които могат да бъдат свързани с дисбаланс в гастроинтестиналния тракт, могат да възникнат допълнително/едновременно:

 • Главоболие
 • Повишена чувствителност към инфекции
 • Умора
 • Потиснато настроение
 • Проблеми с кожата
Мъж, облечен в бяла тениска, виждащ се само от бедрата до раменете, страдащ от болка в стомаха.

Какво причинява чревните проблеми?

Причините за чревните проблеми могат да бъдат от различен тип, но общоизвестните могат да бъдат проследени до заболявания като:

 • Синдром на раздразнените черва
 • Раздразнен стомах
 • Инфекции на стомашно-чревния тракт с вируси, бактерии, гъбички и други паразити
 • Нетолерантности или алергии към определени храни
 • Дразнене или възпаление на апендикса
 • Възпаление на дивертикул в стената на дебелото черво (дивертикулит)
 • Хемороиди
 • Рак на червата или чревни полипи, което представлява предварителен стадий за рака

Освен потенциално заболяване, чревните проблеми могат да бъдат причинени и от неправилна или лоша диета, липса на физически упражнения, стрес или употреба на определени лекарства като антибиотици. Друга възможна причина са функционалните стомашно-чревни разстройства като синдром на раздразнените черва или раздразнен стомах. Това са нарушения, които нямат органична причина като произход, но въпреки това могат да предизвикат много стресиращи симптоми. Ако не сте сигурни откъде идват Вашите симптоми или ако подозирате, че имате медицинско състояние, не се страхувайте да потърсите лекарска помощ.

Невинаги е лесно да се идентифицират стомашно-чревните проблеми, тъй като много фактори играят роля. Така Вашият лекар ще се опита да състави възможно най-добрата картина на Вашата ситуация: може да Ви попита за Вашите оплаквания и всички вече диагностицирани заболявания. Също така той ще обсъди известните Ви задействащи механизми, продължителността, местоположението и вида на болката, която може да сте изпитали, както и всички съпътстващи симптоми, тъй като всички тези фактори играят важна роля за изолирането на проблема. Вашият лекар може допълнително да Ви попита за цялостните Ви хранителни навици, за всички промени в състава на изпражненията или урината, както и за всички промени в теглото Ви. Той може също да наблюдава Вашите стомашни тонове или да извърши ултразвуков преглед на стомаха, за да постави диагноза. Понякога е необходим кръвен тест или гастроскопия или колоноскопия.

Как тези проблеми могат да бъдат лекувани ефективно?

В зависимост от диагнозата, Вашият лекар ще Ви предложи най-подходящата терапия за Вас. Ако стомашно-чревните проблеми са свързани с функционални нарушения на стомашно-чревния тракт като раздразнен стомах или синдром на раздразнените черва, които нямат органична причина, основната цел на терапията е да се облекчат симптомите.

Освен това можете да помислите какво задейства Вашите симптоми и да промените навиците си на живот и хранене, ако е необходимо. Здравословният начин на живот и избягването на храна, която може да причини индивидуални проблеми, може да доведе до по-добро храносмилане. Няколко добри подхода за по-голямо отпускане в ежедневието и как диетата с високо съдържание на фибри може да помогне са дадени в главата „Как може да се стимулира чревната функция и важно ли е това? Независимо от това, ако всичко това не помогне, можете да използвате и лечебната сила на билките. Благодарение на уникалната комбинация от девет лечебни растения, Иберогаст®, например, може да въздейства върху множество храносмилателни симптоми на функционални стомашно-чревни нарушения и техните основни причини - едновременно (многоцелеви принцип), като по този начин облекчава различни оплаквания в стомашно-чревния тракт.

Стомахът

Човешкият стомах: сложна система, която работи безупречно и се вписва перфектно в цялата картина. Научете повече за функцията и структурата на стомаха тук.

Бутилка Iberogast, поставена върху мъх, с опаковка до нея, на фона на гора.

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка Иберогаст на зелен фон, заобиколена от билки

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да вземете Иберогаст® без рецепта от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020