Работата Ви влияе ли на червата Ви ?

Жена, страдаща от метеоризъм, държи челото си от болка, докато седи до компютъра си.

Дали стресът е цената на удовлетворяващата работа?

Тънка е границата между вълнуващите служебни предизвикателства и стресовото претоварване в съвременния професионален свят. Съществуват много индивидуални причини, поради които могат да възникнат стресови ситуации по време на работа. Например:

23% не правят почивки по време на работа и всеки осми човек дори идва на работа болен. Други причини могат да бъдат полагане на извънреден труд, извършване на интензивен труд и усещането да нямаш контрол върху собствената си работа. По отношение на най-честите причини за стрес в световен мащаб, много страни като Испания, Франция, Италия и САЩ посочват липсата на пари като първа причина за стрес, последвана от собствените високи очаквания. Въпреки че стресът на работното място не е посочен като първа причина за стрес в много страни, можете да видите, че тези причини - липсата на пари и липсата на време, както и прилагане на най-високите стандарти към себе си - са тясно свързани с професионалните задвижващи механизми. Това от своя страна може да бъде причина стомашно-чревният тракт да загуби равновесие и да причини дискомфорт, както и психологически проблеми.

Усмихнат младеж с брада и очила работи на компютъра,  документи, лежащи върху бяло  бюро.

Нашето тяло и стресът са свързани по много начини

Болката в корема може да доведе до стрес, особено когато води до пропуски в работата или когато Ви изправят пред големи проблеми. Но по-често стресът може да предизвика коремна болка или може да я влоши, защото нервите от стомашно-чревния тракт се влияят от автономната нервна система и могат да реагират на същите хормони на стреса и невротрансмитерите като нашия мозък: така че нямаме само "мозък в главата", но също така и "втори мозък в червата". В някои стресови ситуации обикновено фино настроените стомашни функции могат да бъдат нарушени. Затова не е чудно, че психиката влияе и на червата. Големият стрес или дълбоката скръб могат да забавят или ускорят чревната дейност. Но може да започне и цикъл: проблеми с червата като постоянна диария, болка или подуване на корема от своя страна се отразяват негативно върху психиката, пациентите се чувстват неразположени и се оттеглят от социалния си живот. Ако психиката е атакувана, симптомите на синдрома на раздразнените черва могат да бъдат задействани или увеличени едновременно с това - и всичко се затваря в пълен кръг.

Как да накараме вълнението да победи стреса на работното място?

Мисленето за причините и поставянето под въпрос на фоновите дразнители е един от начините за намаляване на стреса на работното място. Обърнете внимание на следните съвети и начини да се успокоите и да забавите ежедневието си. Най-важният съвет: Не се стресирайте, докато се опитвате да намалявате стреса!

 

Заредете батериите си само за няколко минути

Всички знаят значението на редовните тренировки - но, честно казано, това понякога създава допълнителен стрес, вместо да го намалява. Затова е важно да намерите своя собствен начин на тренировка и методи за тренировка, за да заредите батериите си. Можете да опитате да намерите кратки, спортни упражнения, които да съдействат за психичното и физическото здраве, да се справите със стреса и да промените нагласите си. Бързите тренировки могат да бъдат чудесно средство за уравновесяване за цялото Ви тяло и ум. Особено спортовете като йога са приятен и чудесен начин да балансирате физическото и психичното си благополучие. Дори 10-15 минути на ден са повече от достатъчни за стимулиране на сърдечно-съдовата система. В тази връзка съществуват много тренировки, които лесно можете да адаптирате към собствените си сили и предпочитания.

Дихателните упражнения са друг чудесен пример - лесно се комбинират с ежедневната работна рутина - те Ви помагат да придобиете по-добро възприемане на дихателните си процеси, за да елиминирате всички останали сетивни стимули и да се отпуснете - това определено си заслужава отбелязване в календара!

 

Започнете деня си правилно!

Справянето със стреса винаги е въпрос на отношение. Тренирането на психиката Ви помага да виждате нещата правилно и да подобрите Вашата устойчивост на стрес. Упражнения като тренировка за интелигентност и медитация могат да повлияят на мозъчните структури по положителен начин и също така да засилят Вашето вътрешно самочувствие. Освен умственото обучение, добра връзка или приятелство с колегите могат много да помогнат. Облегнете се на приятелите и семейството си за подкрепа и отделете време да се смеете и да се наслаждавате на общуването си всеки ден, доколкото е възможно.

Добрата храна Ви кара да се чувствате добре

Здравословната и балансирана диета може да Ви накара да се впишете добре по време на работа и да намали напрежението за храносмилателната система. Отделете време за обяд и се насладете на почивката си, за да си вземете кратка почивка през деня. Също така се опитайте да го направите без тези изкусителни обедни ястия. С помощта на зеленчуци и остатъци от снощната вечеря е лесно сами да приготвите обяда си. Лекотата идва с практиката - колкото по-бързо това стане рутина, толкова по-лесно и по-лесно ще стане. И малко парче шоколад от време на време може да освежи настроението Ви.

Спящата красавица

Мъж и жена лежат спокойно в леглото и се прегръщат по време на сън.

Осигурете си достатъчно сън: тъй като това е изключително личен въпрос, няма определено идеално количество. Въпреки това, имате нужда от съня си, за да се възстановите от изтощителния ден преди и да презаредите батерията си. Повечето хора се нуждаят от 7-8 часа сън всяка вечер, за да си починат.

Изключете всички екрани поне час по-рано преди лягане, тъй като тези сини светлини могат да нарушат спокойния сън. Може да Ви помогне да започнете някои ритуали преди да заспите, за да се успокоите и да създадете някои спокойни моменти като вземането на продължителна вана или маска за красота.

Починете си

Усмихната жена седи до градинска маса и чете книга.

Планирайте редовни почивки през целия си ден и дайте приоритет на най-важните задачи и проекти, които да изпълните по-рано през деня. В допълнение: делегирайте и предавайте задачи по-често на други хора. Също така може да помогне да опитате някои нови модели на работа, като гъвкаво управление на проекти, за да получите нова гледна точка върху нещата, с които вече сте свикнали. Освен това винаги е чудесна идея да разговаряте с колегите си или да направите кафе-пауза с колегите си - това не само намалява стреса, но и стимулира Вашата креативност.

Сладостта да не правиш нищо

Сега официално - да правиш нищо се превърна в тенденция: NIKSEN. След датската hygge (концепцията за уют) NIKSEN от Холандия насърчава балансиран начин на живот. Това е метод за намаляване на стреса, който буквално означава да не правим нищо. Затова просто продължете напред и отделете време, за да гледате през прозореца или да се мотаете без никаква цел.

Бутилка Iberogast, поставена върху мъх, с опаковка до нея,  на фона на гора.

Билков помощник за Вашето ежедневие

Активната профилактика на стреса може да бъде много ефективна - за стомаха, червата и цялостното Ви благополучие. В допълнение, натурален препарат, насочен към няколко стомашно-чревни симптоми едновременно, може да бъде полезен за облекчаване на симптомите на функционални стомашно-чревни нарушения като стомашна болка, гадене или интра-абдоминалното налягане: билковият Иберогаст®. Особено при различни или постоянно променящи се симптоми, билковите лекарства, съдържащи много активни компоненти, са предпочитан вариант на лечение. Тяхната терапевтична ефективност може да се увеличи поради комбинираните съставки - в сравнение с химичните лекарства, които често разчитат само на специфичен механизъм на действие. Чрез комбиниране на множество естествени активни съставки, Иберогаст® е в състояние да осигури облекчение от симптоми на функционални стомашно-чревни нарушения като стомашна болка, усещане за пълнота или коремни спазми и е в състояние да защити стомашната лигавица. Благодарение на лесния си режим на прием и малкия размер на опаковката, винаги можете да разчитате на този препарат, особено в натовареното работно време, когато свързаните със стомаха проблеми Ви саботират.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да вземете Иберогаст® без рецепта от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020