Змийско мляко (Chelidonium majus): Естественият антиспазмолитик

Деликатните жълти цветове на змийското мляко  традиционно се използват за облекчаване на спазматични храносмилателни оплаквания

Лечебната сила на змийското мляко е позната още от древността. В Европа растението е било известно предимно като лек срещу плантарни брадавици (verucca) - и до днес се използва в различни препарати за тази цел. За разлика от това, в традиционната китайска медицина растението се използва за подобряване на кръвообращението. Змийското мляко е било известно и като Дяволско мляко, поради своя остър млечен сок.

Днес змийското мляко е компонент на комбинирани билкови препарати, тъй като е доказано, че неговите съставки облекчават спазматичните оплаквания в стомашночревния тракт.

Като цяло влагането на змийско мляко в лекарствените препарати намалява. Понастоящем в Европа има само няколко лекарства, съдържащи змийско мляко, като Иберогаст®.

Клонки от билки в стъклени буркани, върху кафяв, подобен на камък фон.

Ефектът на цветовете на змийското мляко върху стомашно-чревния тракт

В Иберогаст®, змийското мляко допринася главно за активирането на мускулния тонус в антрума на стомаха. Компонентите му се свързват с рецепторите на серотонин и имат спазмолитични ефекти върху червата.

Освен това, екстрактите от змийско мляко в Иберогаст®, като всички билки, които го съдържат, могат да отблъскват свободните радикали.

Повечето от спазмолитичните свойства на змийското мляко се дължат на съдържащите се алкалоиди, които насърчават храносмилането, облекчават спазмите и имат противовъзпалителен ефект. Освен това, за алкалоидите се счита, че имат антивирусно, антимикробно и противотуморно действие. Допълнително са описани аналгетични, холеретични и имуномодулиращи свойства.

Алкалоидите са съединения, съдържащи азот, които предпазват растенията от болести и от хищници поради придавания горчивия им вкус. Те се срещат естествено и в домати, патладжани, годжи бери и различни чайове.

Препоръчителната дневна доза Иберогаст® съдържа значително ниско (0,3 милиграма) количество от тези вещества.

Накратко: Ето как работи змийското мляко в Иберогаст®

Следващата таблица показва различните активни ползи от змийското мляко в Иберогаст®:

Активни ползи змийското мляко при нервен стомах  
Активиране на мускулатурата в долната част на стомаха
greendot
greendot
greendot
Отпускане на мускулатурата в горната част на стомаха  
Противовъзпалително действие
greendot
Регулиране на производството на киселини
greendot
greendot
greendot
Защита на лигавицата  
Легенда:
greendot
 Лек ефект
greendot
greendot
 Умерен ефект
greendot
greendot
greendot

 Силен ефект

Графика, показваща капка течност с изображения на билки и цветове вътре в нея.

Интересни факти за змийското мляко

Знаете ли, че:

  • ​​​​​Латинското име на змийското мляко ни отвежда към думите "coeli donum", което означава небесен дар?
  • "Chelidonium", ботаническото наименование на змийското мляко, произлиза от гръцката дума "chelidon" за лястовица? Вероятно защото змийското мляко започва да цъфти с пристигането на лястовиците след края на зимата. В една стара традиция се казва, че лястовиците лекуват слепите си малки птичета със сок от змийско мляко.

  • Билката първоначално идва от Централна Европа, както и от Азия? Днес змийското мляко се среща в цяла Европа. Преселниците го донесли и в Северна Америка.

  • Змийското мляко расте до около 50 сантиметра височина и предпочита жилищни райони?

  • Змийското мляко цъфти ярко жълто от края на април до септември?

  • Растението ясно се идентифицира по силния миришещ, оранжево-жълт млечен сок, който излиза от растението при откъсването му?

  • Принадлежи към семейството на papaveraceae и е свързано с мака?

Вижте кратък преглед на лечебните билки, съдържащи се в Иберогаст®.

9 естествени билки в стъклени фиолки, които правят Иберогаст® ефикасен

Лечебни растения

Иберогаст® съчетава общо девет високоефективни лечебни растителни екстракта в уникална комбинация. Независимо дали усещате болка, подуване на корема или натиск в корема - чрез концентрираната сила на природата, функционалните и свързаните с подвижността храносмилателни симптоми, бързо се облекчават. Сборът от всички 9 растения, съдържащи множество активни съставки, осигурява многоцелевия ефект, облекчаващ няколко симптома едновременно.

Открийте повече
Млада жена се обръща и се усмихва през рамо, докато седи на маса с приятели.

Имате ли други въпроси?

Тук са въпросите и отговорите, които най-много интересуват нашите потребители.

Открийте повече
Бутилка Иберогаст - естествено и ефективно лечение на множество храносмилателни симптоми

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и свързани с многобройни симптоми, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения лекува и основните причини, и досадните симптоми - едновременно.

Открийте повече
Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Поканете силата на природата във Вашия дом!

Купете Иберогаст® без рецепта от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020