Метеоризъм

Метеоризъм - Как да изведем вятъра от платната?

Първо: Без паника! Метеоризмът е напълно нормален. Всеки има някакво количество газове в червата. Това е част от здравословното храносмилане. Само ако газовете причиняват неудобство, те се превръща в тежест със симптоми като подуване на корема или абдоминална дистензия. Или може да е смущаващо, ако сте на публично място и газовете трябва да излязат.

Четирите начина за отделяне на газовете от гастроинтестиналния тракт:

 • Изхвърляне (но изпускането на газове на публично място не е толкова забавно) 
 • Абсорбция и издишване в ниски количества (след като газът премине през стените на храносмилателния тракт)
 • ИЛИ: Да спуснете лебедката (това, което можете да чуете като ... пръцкане!)

Между другото: До 24 изпускания на газове за 24 часа се считат за нормални, само прекомерното изпускане на газове се нарича метеоризъм.

Тези причини за метеоризъм са навсякъде:

Хранителни навици: Сред най-важните и най-честите тригери на метеоризма са „грешните“ хранителни навици.

Скорост на хранене: Лакомото хранене може да доведе до поглъщане на голямо количество въздух с храната, който след това достига до храносмилателния тракт.

Някои храни: Газове генериращи храни могат да предизвика метеоризъм: леща, боб и др . Също така много изобилни, мазни или сладки храни могат да причинят метеоризъм, както и прекомерната консумация на алкохол и кафе.

Заместители на захарта: Заместители на захарта като сорбитол или ксилитол, които се съдържат в много диети, леки и не съдържащи захар продукти също могат да бъдат задвижващ механизъм.

Стрес: Храносмилателните проблеми могат да са резултат от високо и постоянно ниво на стрес.

Непоносимост към храна: Особено непоносимостта към лактоза и фруктоза може да причини метеоризъм: И двата вида захари преминават неразградени през храносмилателния тракт поради липса на вътрешни ензими, допринасяюи за храносмилането или усвояването. Бактериите в червата са „щастливи“ от тази допълнителна храна в допринасяйки черво, но произвеждат газове чрез усвояването на тези захари.

Дисбаланс в чревната флора: Хората, които страдат от метеоризъм, може да имат различен състав на бактериалната чревна флора в сравнение с хората, които не показват метеоризъм.

Чревни бактерии: По-голямата част от чревните газове се образуват от самите чревни бактерии - като част от нормалния храносмилателен процес. Този процес може да се засили от някои храни - фибрите, съдържащи се в растителната храна, с право се считат за здравословни, но могат да причинят и метеоризъм.

Мъж, облечен в бяла тениска, виждащ се само от бедрата до раменете, страдащ от болка в стомаха.

Как да евакуирате газовете при метеоризъм?

Има различни домашни и лекарствени средства срещу неприятния метеоризъм:

 • Избягване на храни, които се считат за предизвикващи метеоризъм.
 • Ако определени храни не се понасят: избягвайте ги - например млечни продукти в случай на непоносимост към лактоза; червено вино или сирене в случай на хистаминова непоносимост.
 • Както при малки деца, така и при възрастни, коремният масаж може да помогне, като внимателно масажирате корема с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка.
 • Локално загряване за отпускане на чревните мускули, например чрез поставяне на бутилка с гореща вода върху корема.
 • Използването на т. нар. билки с карминативен ефект. Активните им съставки са етеричните масла, които улесняват евакуирането на чревни газове. Тези средства обаче не предотвратяват метеоризма, а само осигуряват по-незабележимо евакуиране на чревни газове. Ако използвате средства за евакуиране на газовете за деца, не забравяйте да използвате подходящи разрешени продукти.

Или просто опитайте Иберогаст® - това е естествено билково лекарство, което може да се използва в случаи на функционални храносмилателни нарушения, характеризиращи се между другото с метеоризъм, усещане за пълнота, както и издуване на корема.

Ефективността на Иберогаст® се дължи на уникалната комбинация от девет мощни екстракта от лечебни растения (включително ким), които се подсилват взаимно и дават ефективно облекчение при метеоризъм и други чревни симптоми на функционални нарушения на гастроинтестиналния тракт, като:

 • Абдоминални спазми Спазматична или коликоподобна болка в стомаха без определена локализация
 • Гадене - Спешно усещане за позиви за повръщане но всъщност без появява повръщане
 • Стомашна болка Болката в стомаха се усеща много различно в зависимост от причината. Обикновено се намира от лявата страна на торса, приблизително под диафрагмата.
 • Коремна болкаБолка под гръдната кост/болка, локализирана в горната част на корема
 • Чувство за пълнота Усещане за преяждане с храна, което не съответства на количеството приета преди това храна, което би могло да обясни това чувство

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да купите Иберогаст® без лекарско предписание от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020