Плодове от бял трън (Cardui mariae fructus) - “венценосно” растение, което защитава черния дроб

Лилав и обграден от шипчета цвят от бял трън, което е от полза за защитата на клетките

Комплексът от активна съставка силимарин, съдържащ се в плодовете и семената на белия трън, който има силно защитно действие за клетките и предпазва чернодробните клетки от множество токсини, помага на млечния бодил да стане широко известен като ефективно, естествено лекарство за черния дроб. Ползите от белия трън включват неговите защитни свойства за лигавицата, които се проявяват в стомаха. В допълнение, те могат да се преборят със свободните радикали и имат противовъзпалително действие.

Произход и употреба на белия трън

Според легендата белият трън (Silybum marianum) получава името си от безупречната окраска по листата - счита се за “белязан” от млякото на Света Богородица. Известен още като млечен бодил, при откъсване от стъблото листата произвеждат млечнобял сок. В някои култури това се е превърнало в наименованието „Христовата корона“ въз основа на трънестия вид на неговите цветове с червеникаво-виолетов цвят.

Първоначално произлизащ от скалистите планини в Средиземноморието, белият трън се е разпространил значително през хилядолетията и вече може да бъде намерен в целия свят - от Северна Америка, през Мала Азия и дори в Австралия.

Лечебното растение, достигащо понякога до 1,5 метра височина, е свързано със семейството на маргаритките и често може да бъде открито в градини по целия свят, където големите му лилави цветни глави придават декоративна стойност. В дивата природа расте главно на топли, слънчеви места, в богати на хранителни вещества почви.

В древни времена белият трън е бил известен предимно като зеленчук. Считало се, че всички негови части са годни за консумация - или сурови, или варени - корени, листа, стъбло и дори бодливите цветни пъпки, когато са правилно почистени. Поради вкусните си, годни за консумация плодове, белият трън е наречен още „див артишок“, бодливите му прицветници се ядадт точно като съименника му - земния артишок.

Неговият терапевтичен ефект като лечебно растение става широко известен едва в средата на 19 век. От историческа гледна точка, белият трън е бил използван при чернодробни заболявания, например хепатит и цироза и проблеми с жлъчния мехур.

Клонки от билки в стъклени буркани, върху кафяв, подобен на камък фон.

Ефектът на плодовете от бял трън върху стомашно-чревния тракт

В днешно време употребата най-често се ограничава до 7-милиметровите, сивкаво-кафяви семена и техните екстракти. Комплексът от активна съставка силимарин, съдържащ се в плодовете и семената на белия трън (плод от Silybi mariani), който има силно защитно действие за клетките и предпазва чернодробните клетки от множество токсини, помага на млечния бодил да стане широко известен като ефективно, естествено лекарство за черния дроб. Ползите от белия трън включват неговите защитни свойства за лигавицата, които се проявяват в стомаха. В допълнение, те могат да се преборят със свободните радикали и имат противовъзпалително действие.

Всички тези свойства допринасят за многоцелевия ефект, ако белият трън бъде комбиниран с други лечебни растения - какъвто е случаят с Иберогаст®. Този билков препарат включва екстракти от девет високоефективни, природни билки, като предлага ефективно облекчение при оплаквания като болки в стомаха, гадене, усещане за пълнота и коремни спазми - симптоми на функционални храносмилателни разстройства, като раздразнителен стомах или раздразнителни черви.

Накратко: Така работят плодовете на белия трън, съдържащ се в Иберогаст®

Следващата таблица показва различните активни ползи от плодовете на белия трън в Иберогаст®:

Активни ползи от плодовете от бял трън при нервен стомах  
Активиране на мускулатурата в долната част на стомаха  
Отпускане на мускулатурата в горната част на стомаха  
Противовъзпалително действие
greendot
greendot
Регулиране на производството на киселини
greendot
Защита на лигавицата
greendot
greendot
greendot
Легенда:
greendot
 Лек ефект
greendot
greendot
 Умерен ефект
greendot
greendot
greendot

 Силен ефект

Графика, показваща капка течност с изображения на билки и цветове вътре в нея.

Интересни факти за белия трън

Знаете ли, че:

  • ​​​​​ Белият трън произхожда от Средиземноморието и Северна Африка? 
  •  Лилавите цветове цъфтят от юни до септември?
  • Белият трън се смята за плевел в някои части на света? Растението може да достигне зрялост за по-малко от година и може да се разпространава бързо.
  • Активната съставка в белия трън се нарича силимарин и представлява смес от флавоноиди? 
9 естествени билки в стъклени фиолки, които правят Иберогаст® ефикасен

Лечебни растения

Иберогаст® съчетава общо девет високоефективни лечебни растителни екстракта в уникална комбинация. Независимо дали усещате болка, подуване на корема или натиск в корема - чрез концентрираната сила на природата, функционалните и свързаните с подвижността храносмилателни симптоми, бързо се облекчават. Сборът от всички 9 растения, съдържащи множество активни съставки, осигурява многоцелевия ефект, облекчаващ няколко симптома едновременно.

Открийте повече
Млада жена се обръща и се усмихва през рамо, докато седи на маса с приятели.

Имате ли други въпроси?

Тук са въпросите и отговорите, които най-много интересуват нашите потребители.

Открийте повече
Бутилка Иберогаст - естествено и ефективно лечение на множество храносмилателни симптоми

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и свързани с многобройни симптоми, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения лекува и основните причини, и досадните симптоми - едновременно.

Открийте повече
Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Поканете силата на природата във Вашия дом!

Купете Иберогаст® без рецепта от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020