Нарушения в храносмилането (Малдигестия)

Жени, седнали на леглото й, страдащи от лошо храносмилане, веднага след като тя стана.

Малдигестия - често срещано разстройство в храносмилателния процес

Малдигестията често се описва и от общия термин "хранителна непоносимост". Това се случва, когато тялото не разгражда правилно храната до нейните компоненти, поради липсващи ензими. В резултат на това хранителните вещества могат да бъдат усвоени по алтернативен начин, например чрез чревни бактерии, които могат да доведат до различни симптоми. Освен това, в най-лошите случаи, в организма може да бъдат налични само няколко хранителни вещества в адекватни количества (малабсорбция), което може да доведе до появата на симптоми на дефицит.

Много пациенти с хранителна непоносимост също страдат от неприятни симптоми като гадене, коремни спазми и болка, както и диария и наличие на неразградени мазнини в изпражненията (стеаторея). Счита се, че повече от 20% от населението в индустриализираните страни страда от хранителна непоносимост.

Млечни продукти върху бяла дървена маса: сирене върху дъска, масло, мляко в чаша и кана, извара в купа.

Какви видове непоносимост към храна има?

Прави се разлика между алергичната непоносимост и много по-голямата група неалергични непоносимости, при които има липса на храносмилателни ензими. Съществуват и структурно причинени хранителни непоносимости, които възникват поради ензимен дефицит, причинен от органично заболяване, например, панкреатична недостатъчност. Най-честата неалергична функционална непоносимост е лактозната непоносимост. Възниква, когато хората храносмилат лошо лактозата, вид захар, намиращ се в млечните продукти, поради дефицит на ензима лактаза в тънките черва.

Какво се случва по време на "нормален" храносмилателен процес?

За по-добро разбиране на това, което "се е объркало" при малдигестията е добре да разгледате накратко здравословното храносмилане: по същество то разгражда храната до съставните ѝ компоненти по два начина. Механично (например чрез дъвчене и чрез стомашно-чревни движения) и химически и ензимно чрез стомашната киселина и ензими. След това различните хранителни вещества, минерали и витамини се абсорбират в кръвния поток от чревната стена, откъдето се доставят на целия организъм. 

Ядки на пазарен щанд: фъстъци, бадеми, сушени сливи и др.

Как се развива малдигестията?

Много органи участват в храносмилателния процес, за да гарантират, че тялото ни получава всички хранителни вещества, витамини и минерали, от които се нуждае. Непоносимостта може да възникне въз основа на два фактора:

 • Непоносимост, основана на хранителни алергии:  Непоносимостта може да бъде резултат от хранителни алергии (например към ядки, риба, соеви продукти). В допълнение към стомашно-чревните проблеми, това може да доведе и до други алергични реакции като топли вълни, обриви и задух.
 • Непоносимост на базата на ензимен дефицит: Тази непоносимост води до това, че някои храни не могат да бъдат разградени, тъй като няма подходящи ензими в достатъчно количество.
Жена в жълт пуловер, седнала под дърво.

Къде може да се появи малдигестията?

Малдигестия поради панкреатична недостатъчност

Ензимите на панкреаса разграждат въглехидратите, протеините и мазнините в хранителната каша веднага щом тя постъпи в тънките черва. Производството или освобождаването на тези ензими може да бъде нарушено по различни причини, например след операция, възпаление на орган или други заболявания на панкреаса.

Неправилно храносмилане поради нарушена жлъчна функция

Друга важна храносмилателна функция се изпълнява от жлъчката. Произвежда се в черния дроб и се съхранява в жлъчния мехур. Тя помага за разграждането и усвояването на мазнините от храната. Ако производството или освобождаването е нарушено, част от мазнините се отделят неразградени и възникват т. нар. мастни изпражнения (стеаторея). Това може да бъде причинено например от камъни в жлъчката, хепатит или други заболявания на органа.

Малдигестия в червата

В тънките черва храната допълнително се раздробява чрез мускулни контракции и се разлага с помощта на други ензими. Някои заболявания на червата също могат да доведат, като следствие от основното възпаление, до намалено количество ензими, като ентерит или болест на Крон.

Целиакията също е една от болестите, които могат да преминават тежко, ако не бъдат открити. Засяга главно червата и се причинява от реакция към глутен, група протеини, намиращи се в определени зърна. Има както алергични, така и автоимунни характеристики. Храните, съдържащи глутен, причиняват възпаление на лигавицата на тънките черва, което може да бъде придружено от разрушаване на чревните епителни клетки. В резултат на това хранителните вещества се абсорбират в по-малка степен, което може да доведе до сериозни симптоми на дефицит. Симптомите и тежестта на клиничната картина могат да бъдат много различни. Възможните признаци са, между другото диария, метеоризъм, мастни изпражнения, загуба на апетит и тегло, гадене, умора. Въпреки това, болестта често може да остане незабелязана за дълго време. Понастоящем причинно-следствената терапия не е възможна, помага само доживотното въздържане от съдържащи глутен храни.

Други сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт могат - но без да е задължително - да са в основата на неправилното храносмилане. Ето защо винаги се консултирайте с лекар, ако симптомите продължават или се повтарят за по-дълъг период от време. Той може да установи със сигурност откъде идват Вашите оплаквания. Терапевтичните мерки имат смисъл само когато има поставена диагноза.

Въглехидратна малдигестия

Въглехидратите, като лактоза (млечна захар) и фруктоза (плодова захар), са някои от хранителните вещества, които осигуряват най-много калории в нашата диета. Но ако те не се усвояват правилно в тънките черва, това може да се отрази не само върху приема на калории. Захарите достигат до дебелото ни черво неразградени, където те ферментират чрез бактерии, докато преминават през дебелото черво. Произведените газове са свързани със засилено появяване на функционални храносмилателни симптоми, включително подуване на корема, метеоризъм или коремна болка.

Малдигестията по отношение на лактоза или фруктоза може да се прояви и като симптом на други заболявания, като споменатата вече панкреатична недостатъчност, болестта на Крон или целиакия, като следствие от хирургична интервенция или просто в резултат на остаряване. Въпреки че някои хора се раждат с недостиг на лактаза (ензимът, отговорен за разграждането на млечните захари), доста често естественият процес на стареене намалява неговата ефективност. Това може да се пребори или с приемане на лактазни препарати, или чрез промяна на диетата, чрез намаляване на приема на лактоза.

Липсата на ензими, които помагат за усвояването на фруктозата - захараза и малтаза, също може да е причина за появата на симптоми на малдигестия, но често може да не се дължи на намаляване на ензимната активност, а по-вероятно поради прекомерен прием на фруктоза на първия място. Човешките черва могат да обработват само ограничено количество от тези захари, преди те да започнат да ферментират в дебелото черво. Подобно на лактозната малдигестия, съществуват и добавки за борба със симптомите.

Как се проявява малдигестията?

Обхватът на симптомите на непоносимост и/или малабсорбция е разнообразен.

Възможните симптоми на малдигестия включват:

 • Гадене - понякога дори повръщане
 • Подуване на корема
 • Абдоминални спазми
 • Коремна болка
 • Диария и/или запек
 • Метеоризъм
 • Стеаторея, известна още като мастни изпражнения (обемни, глинести, пенести изпражнения с проникваща миризма)
Ръката в бяла латексова ръкавица, държи червена пластмасова епруветка, пълна с течност, с празни епруветки на заден план.

Как се изследват несъвместимостите?

Ако смятате, че имате непоносимост, първо трябва да наблюдавате тялото си известно време - за предпочитане да водите дневник за диетата и симптомите. Тогава Вашият лекар може да проведе интервю за анамнеза с Вас и, ако е необходимо, да използва други диагностични процедури преди това, за да изключи други причини.

Ако има подозрение за непоносимост, има много доказани процедури за изследване, например:

 • Дихателен тест (напр. при съмнение за непоносимост към лактоза или фруктоза)
 • Кръвен тест (например, ако се подозира целиакия или хистаминова непоносимост)
 • Изследвания на урина и изпражнения

Какви терапии са налични?

Подходите към терапията са толкова разнообразни, колкото и причините. Ако основното заболяване е органично, първата цел на лечението - разбира се - е да се лекува основната причина. Обикновено симптомите ще се подобрят след това. 

По принцип диетата може да помогне при функционални непоносимости към храната. Избягвайте храните, които не се усвояват правилно или към които сте алергични. Съществуват умерени диети, при които задействащият механизъм само се намалява (например в случай на придобита фруктозна непоносимост) и строги диети, които изискват пълното премахване на "дразнителя". Понякога е възможно да се доставят и липсващи ензими отвън. Това е възможно, например, при непоносимост към лактоза.

Ако малдигестията, алергиите или други заболявания могат да бъдат изключени от лекар като причина за Вашите симптоми, може да страдате от функционално стомашно-чревно разстройство като раздразнени черва или функционална диспепсия. В този случай ефективната смес от билки може да помогне за балансиране на мускулите в стомашно-чревния тракт и за успокояване на раздразнените стомашни нерви. Много страдащи използват Иберогаст®, орална течност, която съдържа девет перфектно съчетани билки и вече е помогнала на над 80 милиона души по целия свят с проблеми като стомашна болка, гадене или подут стомах.

Червата

Какви са функциите на тънкото черво, дебелото черво и чревната флора? Разберете всичко за червата и как работят. Прочетете сега!

Как работят червата?

Бутилка Iberogast, поставена върху мъх, с опаковка до нея, на фона на гора.

Иберогаст®

Нарушенията в стомашно-чревния тракт обикновено са не само изключително неприятни, но и са свързани с многобройни оплаквания, които често затрудняват нормалното ежедневие. Хубаво е, че съществува Иберогаст®: Комбинацията от девет лечебни растения е насочена както към основните причини, така и към досадните симптоми - едновременно.

Всичко относно Иберогаст®

Бутилка „Иберогаст“ на зелен фон, заобиколена от билки.

Възползвайте се от възможностите на природата тук!

Можете да купите „Иберогаст“® без лекарско предписание от Вашата аптека.

Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу.
http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/

Байер България ЕООД, София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280 CH-20221004-20 A 0182/05.10.2020